Απέριττος μέχρι το τέλος του…

Πώς ο Μίκης Θεοδωράκης σχεδίασε ακόμη και τον τάφο του

Τη φωτογραφία της μακέτας του τάφου του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων παρουσίασε το MEGA, την περασμένη Δευτέρα.

Πρόκειται για τη μακέτα που είδε κι ενέκρινε πριν από μία και πλέον δεκαετία ο Μίκης Θεοδωράκης. Το σχέδιο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και προσωπικού του φίλου, Μάνου Περάκη, που τελικά ανέλαβε και κατασκεύασε τον τάφο του μουσικοσυνθέτη, στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων.

Τότε που ο ίδιος σκεφτόταν και ετοίμαζε τα πάντα όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που έγραφε τη λέξη «εγκρίνω» πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009».

Από τότε πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια και ο Μάνος Περάκης αποκάλυψε στο Mega τις συζητήσεις και τα θέλω τού μουσικοσυνθέτη για την τελευταία του κατοικία.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του», σημείωσε ο κ. Περάκης.

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παραχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του», συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος», πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.

«Μόνο εγώ και η Μυρτώ, κανένας άλλος…»

«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος», είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.

Με τη μακέτα στα χέρια, ο κ. Περάκης ξεκίνησε την κατασκευή και το αρχικό σχέδιο υλοποιήθηκε κατά γράμμα, όπως ακριβώς το είχε δει και το είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε», ανέφερε στο «LIVE NEWS» ο κ. Περάκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως λέει ο κ. Περάκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε.

«Χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς, έχει έναν πολύ απλό τάφο», συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη.

Τα σχέδια για τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησαν το 2006 και το μνήμα ολοκληρώθηκε το 2009. Ο ίδιος αντιμετώπιζε με χιούμορ τον επιστήθιο φίλο του και αρχιτέκτονα που μερίμνησε για την αποπεράτωσή του.

Από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 2009, οι συναντήσεις μεταξύ τους ήταν αλλεπάλληλες, με τον Μίκη Θεοδωράκη να μη δείχνει ποτέ ότι φοβάται τον θάνατο. «Ήταν περίεργο γιατί κάθε φορά που με έβλεπε μου έκανε ένα χιούμορ σαν να με είχε συνδέσει με τον τάφο του», συμπλήρωσε ο κ. Περάκης.

Πλέον, στο νεκροταφείο του Γαλατά τα πάντα είναι έτοιμα για την τελευταία πράξη του δράματος, με την εναπόθεση της σορού του μεγάλου Έλληνα στην Κρήτη που αγάπησε και επέλεξε να ταφεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα