Απέστειλε μήνυμα… σύρραξης

Η στάση των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας στο Eurogroup της Δευτέρας ήταν κάτι μη αναμενόμενο για την κυβέρνηση, αλλά και το Μαξίμου. Κι αυτό διότι τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν πολύ θετικά για την ελληνική προσπάθεια. Κι όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τώρα η κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμόσει όχι μόνο τον σχεδιασμό της, αλλά το σημαντικότερο το πώς θα αντιπαρατεθεί στις πιέσεις για νέα μέτρα.

Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί αδιαμαρτύρητα όσα της ζητούν οι εταίροι. Αυτό φάνηκε και από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή. Το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ήταν ξεκάθαρο. Έναντι των θυσιών του ελληνικού λαού ζήτησε περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη.

Κυβερνητικό στέλεχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων, περιέγραφε το Εurogroup της Δευτέρας ως ένα… νοκ άουτ εις βάρος της ελληνικής πλευράς. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρούσε να ισοφαρίσει στα σημεία δημοσιοποιώντας το σχέδιο της για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, χωρίς να περιμένει την τελική γνώμη της τρόικας.

Ο πρωθυπουργός εκτός από την ομιλία στις Βρυξέλλες απέστειλε και νέο μήνυμα στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του euroworking group, δηλαδή των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ. Παράλληλα κινείται για να ισορροπήσει μεταξύ μίας σκληρής στάσης των Ευρωπαίων και της εξάντλησης κάθε περιθωρίου περαιτέρω επιβάρυνσης των πολιτών.

Υπό την έννοια αυτή, η αναφορά του Γιοργκ Άσμουνσεν για δημοσιονομικό κενό το 2014, και άρα για νέα μέτρα, αποτέλεσε όχι μόνον επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση αλλά και ισχυρή προειδοποίηση για τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο. Άλλωστε, πέραν των όποιων προσωπικών επιδιώξεων του γερμανού τραπεζίτη, εν αναμονή και της συγκρότησης της νέας γερμανικής κυβέρνησης, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι εξέφρασε αυθεντικά τη στάση του Βερολίνου.

Η αντιπαράθεση

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται μεν εκνευρισμός με την στάση των ευρωπαίων και έτοιμος για αντιπαράθεση, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω την μέχρι σήμερα πορεία της χώρας. Υπό την έννοια αυτή, πρώτος στόχος είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση και εν συνεχεία να ανοίξει η πολιτική πλέον διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό και το χρέος.

Ο πρώτος στόχος του Πρωθυπουργού, δηλαδή το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης, μόνον εύκολος δεν είναι πάντως. Η εκκρεμότητα με την κινητικότητα των διοικητικών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ παραμένει ενώ και στο μέτωπο των αμυντικών βιομηχανιών το πιθανότερο ως σενάριο λουκέτο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων μόνον εύκολα ανεκτό, πολιτικά και κοινωνικά, δεν θα είναι.

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη στήνουν σκηνικό «μεγάλης κόντρας» της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών, τους οποίους προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων μέτρων –αν και εσχάτως προσθέτουν στη φράση τη λέξη «οριζόντιων». Ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες είπε πως «δεν υπάρχει ένωση εάν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και υπευθυνότητα», επικαλούμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες.

Ενώ ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη στάση» των ευρωπαίων εταίρων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα αντιμετωπισθούν τα ανοικτά ζητήματα.

 

Μ.Κ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα