Απέτυχε η δοκιμή πυρηνικής τορπίλης «Poseidon» με το υποβρύχιο της «Αποκάλυψης» του Πούτιν

Η Ρωσία προσπάθησε να δείξει ότι είναι το... αφεντικό στο πλαίσιο του πυρηνικού εκβιασμού, ωστόσο απέτυχε, αναφέρει η Daily Mail

Aμερικανικές πηγές λένε πως η Ρωσία επιχείρησε, ωστόσο απέτυχε να δοκιμάσει την πρωτοποριακή πύρινη τορπίλη του υποβρυχίου της «Αποκάλυψης», σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι κυρώσεις έχουν αγριέψει τη Μόσχα και κυρίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η τρομακτική πυρηνική τορπίλη, με την ονομασία Poseidon, εκτοξεύεται από το Μπέλγκοροντ -το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο μήκους 184 μέτρων και πλάτους 18 μέτρων-, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία μόλις το περασμένο καλοκαίρι.

Το Μπέλγκοροντ παρουσιάστηκε με μεγάλες φανφάρες το 2019 και η τορπίλη «Poseidon» -που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2015 – θεωρείται το κόσμημα του υποβρυχίου.

Η Ρωσία καυχιόταν τότε ότι το «Poseidon» θα ήταν ικανό να καταστρέψει ολόκληρες πόλεις προκαλώντας τσουνάμι.

Ωστόσο την Πέμπτη (10/11), αμερικανικές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι είχαν παρατηρήσει το Μπέλγκοροντ να προετοιμάζεται για μια δοκιμή και στη συνέχεια να εγκαταλείπει την περιοχή δοκιμών στην Αρκτική Θάλασσα και να επιστρέφει στο λιμάνι.

Μάλιστα, πιστεύεται ότι η αποτυχία της δοκιμής του όπλου οφειλόταν πιθανότατα σε τεχνικά ζητήματα.

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, που στέλνει κακώς εκπαιδευμένα και ανεπαρκώς εξοπλισμένα στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο CNN.

Μάλιστα, όπως εκτιμά ο διπλωμάτης, οι κυρώσεις πιάνουν… τόπο: «Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας περνάει δύσκολες στιγμές και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι δυτικές κυρώσεις σε στρατιωτικά αγαθά υψηλής τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να συνεχιστούν».

Πλέον, το «παράθυρο» για τη δοκιμή της τορπίλης «Poseidon» κλείνει γρήγορα, καθώς η Αρκτική Θάλασσα σύντομα θα παγώσει.

Σύμφωνα με το USNI News, το Μπέλγκοροντ είχε εντοπιστεί στην επιφάνεια της θάλασσας Μπάρεντς στις 22 και 27 Σεπτεμβρίου, κοντά στη χερσόνησο Κόλα.

Τότε, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη είχαν προειδοποιήσει ότι το υποβρύχιο είχε ταξιδέψει στη Θάλασσα Κάρα για να δοκιμάσει τις τορπίλες Poseidon. Δεν είναι σαφές γιατί επέστρεψε στην πατρίδα του χωρίς να πραγματοποιήσει τη δοκιμή του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι δεν περίμεναν από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε μορφή πυρηνικής έκρηξης κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Ωστόσο, η επίδειξη της Poseidon θα μπορούσε κάλλιστα να έχει φουντώσει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2018, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πυρηνική τορπίλη, χρησιμοποιώντας την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους για να καυχηθεί για μια σειρά νέων όπλων και τότε είπε ότι ο «Poseidon» θα καταστήσει άχρηστα τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Το 30.000 τόνων υποβρύχιο, Μπέλγκοροντ, διαθέτει έξι τορπίλες «Poseidon» και χρησιμεύει επίσης ως μητρικό σκάφος για μικρότερα υποβρύχια που οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει για επιχειρήσεις σε μεγάλα βάθη.

Οι τορπίλες παρομοιάζονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επειδή μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως για να παρακάμπτουν τις άμυνες, ενώ έχουν θεωρητικά απεριόριστο βεληνεκές, χάρη στον κινητήρα πυρηνικού αντιδραστήρα.

Οι τορπίλες «Poseidon» είναι κατασκευασμένες σε παρόμοιο σχήμα με τις κανονικές τορπίλες, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες από τα συμβατικά όπλα -με μήκος έως και 79 πόδια- και γι’ αυτό πρέπει να μεταφέρονται από ειδικά σχεδιασμένα υποβρύχια.

Οι αναφορές σχετικά με την ταχύτητά της ποικίλλουν, τοποθετώντας την από τα 112χλμ/ώρα έως και τα 199χλμ/ώρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει.

Τα συγκεκριμένα όπλα θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV), ικανά να επιχειρούν μίλια κάτω από τα κύματα για να χαρτογραφήσουν τον πυθμένα του ωκεανού χρησιμοποιώντας ένα σύστημα απεικόνισης με σόναρ, γνωστό ως πλευρική σάρωση.

Ωστόσο, τα UUV θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν για να σαμποτάρουν υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και διαδικτύου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Το γιγαντιαίο υποβρύχιο έχει επίσης ένα μίνι υποβρύχιο 54 μέτρων, αγκυροβολημένο κάτω από αυτό. Το σκάφος των 25 ατόμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνα, διάσωση και ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε μια εξέλιξη που θεωρείται δυσοίωνη, οι διοικητές του υποβρυχίου θα αναφέρονται απευθείας στον Πούτιν και όχι στα ανώτατα στελέχη του ναυτικού της χώρας, καθιστώντας το Μπέλγκοροντ περισσότερο σαν μια υπηρεσία πληροφοριών βαθέων υδάτων παρά σαν ένα συμβατικό υποβρύχιο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα