Απέτυχε και στον ρόλο του δικαστή ο Τσίπρας

«Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας». Αυτές την δημαγωγική φράση χρησιμοποίησε προ ολίγων ημερών στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κάνει το σώου του, την ημέρα που το σώμα ψήφισε την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Κι όμως για μία ακόμη φορά επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, μία αστυνομικοδικαστική υπόθεση για την οποία πανηγύριζε το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου αποδείχθηκε σε ένα τεράστιο φιάσκο, που όμοιο του δεν έχει ξαναυπάρξει. Και δικαιολογημένα οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης να “μετατρέπουν” το Καραμανλικό ερώτημα του 1963 “ποιος κυβερνά αυτόν τόπο” στο “πόσο πιο χαμηλά μπορεί να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ αστυνομικές και δικαστικές αρχές”.

Η υπόθεση με τις δύο εγκληματικές οργανώσεις, που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. και για την οποία η εισαγγελία ετοίμασε δικογραφία-φωτιά μάλλον θυμίζει στους περισσότερους τις καταγγελίες της Ελένης Ράικου, ότι υπάρχει κάποιος Ρασπούτιν στην Δικαιοσύνη, που πιέζει τους δικαστές να ασκούν διώξεις ακόμη και χωρίς αδιάψευστα στοιχεία με την δικαιολογία  “ας βρουν την άκρη στην δίκη”. Και φυσικά με την χρησιμοποίηση κουκουλοφόρων μαρτύρων, που λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι και οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να τους παίρνουν στα σοβαρά.

Κάτι ανάλογο έγινε και με την υπόθεση Ριχάρδου και σία και το λαθρεμπόριο χρυσού. Κι εδώ υπάρχει το αστείο σε όλη την υπόθεση.  Στο ΑΤ Αμαρουσίου προσήλθε εκτελωνιστής όπου έδωσε ένορκη κατάθεση ενώπιων δύο ανακριτικών υπαλλήλων. Ο εν λόγω εκτελωνιστής με αυτά που είπε ήταν ο μάρτυρας-κλειδί που έδεσε την υποτίθεται την υπόθεση. Αλλά όπως αποδείχθηκε ο τύπος πρέπει να έκανε άλλο επάγγελμα, παρά εκτελωνιστής. Το πιθανότερο να έχει ασκηθεί στην ψευδομαρτυρία. Διότι ακόμη κι ένας νέος εκτελωνιστής γνωρίζει ότι από το 1996, εδώ και 23 χρόνια έχουν καταργηθεί οι δασμοί ακόμη και για το χρυσό. Κι όμως ο έμπειρος εκτελωνιστής στην κατάθεση του είπε επί λέξει: «Είμαι εκτελωνιστής και ασκώ το εν λόγω επάγγελμα από το 1978. Έχω διεκπεραιώσει πάρα πολλούς εκτελωνισμούς εξαγωγών και εισαγωγών σε διάφορα είδη εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και χρυσό και θεωρώ ότι έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Σε περίπτωση λαθρεμπορίας χρυσού σε μορφή σκραπ κατά την εξαγωγή, επιβάλλονται οι δασμοφορολικές επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στην εισαγωγή χρυσού (σκραπ) από τρίτη χώρα. Άρα οι απώλειες του κράτους σε σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για παράνομη εξαγωγή χρυσού είναι Φ.Π.Α 24% επί της αξίας του εμπορεύματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό/ εθνικό δασμολόγιο”. Μάλιστα ο φοβερός και τρομερός εκτελωνιστής, που δήλωσε κι εξπέρ έδωσε και παράδειγμα για τα χρήματα που απώλεσε το ελληνικό δημόσιο: “Για παράνομη εξαγωγή χρυσού αξίας 10.000 ευρώ Χ 24%= 2.4000,00ευρώ. Επομένως, οι δασμοφορλογικές απώλειες θα είναι 2.400,00.  Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η αξία του χρυσού κατά την παράνομη εξαγωγή του, υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης στο δελτίο τιμών της τράπεζας της Ελλάδος”. Βεβαίως όλα αυτά ισχύουν για τρίτες χώρες. Όχι όμως για την Τουρκία, καθώς υπάρχει ειδικό καθεστώς με την Ε.Ε. από το 1996, όταν και ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έτσι εξάγεται το συμπέρασμα, ότι ο εκτελωνιστής προφανώς δεν είναι εκτελωνιστής.

Πως ξεκίνησε, πως εξελίχθηκε

Το πρωτοφανές αυτό φιάσκο ξεκίνησε όταν συνήγορος κατηγορουμένου, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έθεσε το θέμα του αν υπάρχει βεβαίωση στη δικογραφία από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το νόμο ότι οφείλονται δασμοί για την εξαγωγή, νόμιμη ή παράνομη, στην Τουρκία. Εισαγγελέας και ανακριτής απευθύνθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών και η ΑΔΑΕ ανέλαβε να απαντήσει δίδοντας την απάντηση ότι όταν οι εξαγωγές χρυσού γίνονται στην Τουρκία δεν πληρώνονται δασμοί.

Μετά ταύτα ο συνήγορος του Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη του ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κι ένας-ένας κερδίζουν την ελευθερία τους. Η παράλειψη της βεβαίωσης στη δικογραφία για τη λαθρεμπορία έχει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο της υπόθεσης καθώς συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα σοβαρά αδικήματα όπως η εγκληματική οργάνωση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι ανακριτικές αρχές αναμένεται να προβούν σε απόλυση των κατηγορουμένων που κρατούνται ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευ. Ιωαννίδης μελετά το θέμα μήπως και καταστεί δυνατόν να σωθεί κάτι από την υπόθεση που διαθέτει εκ των πραγμάτων, σοβαρές ενδείξεις παράνομης δράσης, αλλά η δικογραφία χτίστηκε στην κυριολεξία στο πόδι για να προλάβει να κάνει σώου στην Βουλή ο κ. Τσίπρας.

Το κακό είναι ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι δύο δικαστές, που ανέλαβαν την δικογραφία και υπέπεσαν σε τόσο τρανταχτά σφάλματα θα την βγάλουν καθαροί, καθώς ως λέγεται έχουν υψηλό δόντι στο υπουργείο, σε αντίθεση με τον διοικητή του ΑΤ Αμαρουσίου, που το πιθανότερο είναι να πάρει μετάθεση σε χειρότερη υπηρεσία.

Εμπλοκή

Εμπλοκή στην αποφυλάκιση των 8 κρατουμένων ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, για κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού μετά την κίνηση της ανακρίτριας να ανακαλέσει την προσωρινή τους κράτηση.

Η εμπλοκή παρουσιάζεται γιατί η εισαγγελία  φαίνεται να έχει διαφορετική νομική άποψη για το θέμα της λαθρεμπορίας, επικαλούμενη άλλες διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις.

Έτσι η επόμενη δικονομική κίνηση που μελετούν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την αποφυλάκιση των οκτώ. Ήδη οι συνήγοροι ετοιμάζονται για την κίνηση αυτή, υποβάλλοντας πρόσφυγες που θα κριθούν από τρεις πλέον δικαστές, μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η αποφυλάκιση των οκτώ θα καθυστερήσει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αποκαλύφθηκαν οι πρωτοφανείς παραλείψεις στη δικογραφία για το λαθρεμπόριο χρυσού που είχαν ως αποτέλεσμα στην ανάκληση της προφυλάκισης των οκτώ προσωρινά κρατουμένων στην υπόθεση, ανάμεσά τους και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα