Λιμάνι Πειραιά 2016: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά ζητούν οι λιμενικοί, οι άνθρωποι που καθημερινά καλούνται να διαχειριστούν επικίνδυνες καταστάσεις στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Οι λιμενικοί, με ανακοίνωσή τους, ζητούν να διερευνηθεί «ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών;». Όπως τονίζουν χιλιάδες αλλοδαποί τοποθετούν σκηνές στο λιμάνι, χωρίς να τους εμποδίσει κάνεις σε κάθε σημείο του λιμανιού. Ταυτόχρονα επιρρίπτουν ευθύνες σε μέλη ΜΚΟ, οι οποίες όπως λένε παρεμποδίζουν συστηματικά το έργο των Αρχών, προτρέποντας πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιβιβαστούν σε λεωφορείο για άλλες δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την πανελλήνια ένωση Λιμενικών «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μας απομένει καμία άλλη δυνατότητα παρά να ζητήσουμε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για τις ενέργειες ατόμων, οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών».

Παράλληλα η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα όπως:
♦♦ Ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών;
♦♦ Ποιοι ελέγχουν τα άτομα -Έλληνες και ξένους- που δηλώνουν εθελοντές, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι και τι επιδιώκουν;
♦♦ Γιατί χρησιμοποιούνται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και δεν αναλαμβάνουν το έργο αυτό αποκλειστικά στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής;
♦♦ Ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν συμβεί ατύχημα μέσα στο λιμάνι;

Απάντηση από Κυρίτση
Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης απάντησε στο αίτημα που διατύπωσαν δημοσίως οι εκπρόσωποι του Λιμενικού λέγοντας: «Δεν είναι και πάρα πολύ σοβαρά πράγματα αυτά… Είναι ένστολο σώμα με συγκεκριμένες διαδικασίες, και πρέπει να απευθυνθούν στην ιεραρχία τους όχι μέσω καναλιών. Υπάρχει η ιεραρχία τους, υπάρχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας» δήλωσε στον τ/σ ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι παραμένει ο στόχος μεταφοράς, των μεταναστών και των προσφύγων του Πειραιά στον Σκαραμαγκά, έως τις 12 Απριλίου στόχος ωστόσο είναι να αδειάσει ο Πειραιάς έως το Πάσχα. «Το ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο βάζουμε και για την Ειδομένη» είπε, εξηγώντας ότι «συναρτώνται οι αποφάσεις μας με τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης».

Δεν μπορεί τις κάμερες
Την ίδια ώρα, εμφανώς προκλητικώς και με διάθεση απαξίωσης των ΜΜΕ, εμφανίστηκε με κάποιες… εβδομάδες καθυστέρηση στο λιμάνι του Πειραιά ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι κάποια στιγμή έπρεπε να δείξει ότι υπάρχει, γι’ αυτό και στήθηκε μία επιχείρηση ενημέρωσης των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος αποφάσισε ότι αυτή δεν πρέπει να γίνει παρουσία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων.

«Δεν θα γίνει on camera η ενημέρωση», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος και σημείωσε -για όσους δεν το… κατάλαβαν- πως «ο χώρος είναι δημόσιος. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και από τις κάμερες και από τον κόσμο. Δεν θέλω να δω την εικόνα μου το μεσημέρι. Προσωπικά έχω ευθύνη της εικόνας μου. Είναι δική μου η εικόνα». Την ίδια ώρα, ομάδα προσφύγων και παράνομων μεταναστών φώναζε συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων, ενώ μία μέρα πριν ομάδα «αλληλέγγυων» μοίραζε φυλλάδια, καλώντας τους να μη φύγουν από το λιμάνι.

Το καλύτερο, όμως, ήταν όταν ρωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος γιατί απομακρύνει τους δημοσιογράφους, απαντώντας «γιατί εγώ είμαι ο γενικός γραμματέας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα