Απλώνει… δίχτυα για μεγάλα “ψάρια”

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Μπορεί οι περισσότεροι στην τελευταία επίσκεψη της τρόικας να επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά στο θέμα της φοροδιαφυγής. Αυτό εξάλλου αποτελεί το σημείο τριβής στις συναντήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν-Κλάους Μαζούχ-Ματίας Μορς, κάθε φορά που οι τροϊκανοί βρίσκονται στην Αθήνα.

 

Πλέον οι πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεφύγει από τον χαρακτηρισμό «αφόρητες» κι έχουν λάβει τη μορφή τελεσίγραφου, το οποίο εκπνέει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η τρόικα θεωρεί ότι στο κρίσιμο για τη δημοσιονομική προσαρμογή μέτωπο της φοροδιαφυγής δεν έγιναν βήματα προόδου, γι’ αυτό απαιτεί αμέσως να κυνηγηθούν οι φοροφυγάδες. Έτσι ζήτησε τον καταρτισμό λίστας με τα λεγόμενα «μεγάλα ψάρια», στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά τα ποσά των καταθέσεων που έχει δεσμεύσει το κράτος και τα ακίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό για να μπορέσουν να εισπραχθούν οι φόροι και τα πρόστιμα από όσους πλούτισαν σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και του κράτους.

Οι δανειστές έχουν ζητήσει οι πίνακες με τα ονόματα των παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας να συνοδεύουν κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό στη Βουλή, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι φορολογούμενοι τα πεπραγμένα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την πίεση σε βάρος των φοροφυγάδων. Επί της ουσίας, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει διάταξη νόμου του 1995, η οποία προβλέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοροφυγάδων. Κατάλογοι με οφειλέτες του Δημοσίου έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, τώρα όμως το αίτημα της τρόικας είναι να αναφέρονται σ’ αυτούς αναλυτικά τα αποτελέσματα από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έλαβε το Δημόσιο σε βάρος όσων έχουν εμπλακεί σε σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής ή αποτελούν εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Όσον αφορά στα δεδομένα των παραβατών, μεταξύ των άλλων θα αναφέρονται: επωνυμία επιχείρησης ή επώνυμο φορολογουμένου, ΑΦΜ, αντικείμενο εργασιών, πατρώνυμο, διεύθυνση, αρμόδια εφορία, το είδος του φόρου που έκρυψαν (εισοδήματος, ΦΠΑ, λοιποί φόροι κ.λπ.), το είδος του προστίμου που του επεβλήθη (ΦΠΑ, ΚΒΣ, εισοδήματος κ.λπ.), τα ποσά που καταλογίστηκαν και τα ποσά που βεβαιώθηκαν προς είσπραξη. Στις περιπτώσεις εκδοτών πλαστών και εικονικών στοιχείων θα αναφέρεται: η επωνυμία ή το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του φυσικού προσώπου, ο ΑΦΜ, η αξία των πλαστών στοιχείων και τα ποσά που καταλογίστηκαν.

 

Εντολές

Οι εντολές που έχουν λάβει όλες οι εφορίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα τελωνεία της χώρας είναι να συντάξουν αναλυτικές καταστάσεις και να τις αποστείλουν στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία που αφορούν:

# Φορολογουμένους που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, άνω των 146.735 ευρώ και οι οποίες διαπιστώθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους.

# Επιχειρήσεις που πιάστηκαν να εκδίδουν εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία, αξίας από 2.934 ευρώ και πάνω.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει και θα αποστείλει κάθε επιχειρησιακή μονάδα του υπουργείου θα περιλαμβάνουν:

# Επιχειρήσεις που πέρασαν το 2012 από τακτικό φορολογικό έλεγχο και κατέπεσαν τα βιβλία τους.

# Επιχειρήσεις που, μετά από προσωρινό έλεγχο, εντοπίστηκαν πως δεν δήλωναν ή δήλωναν ανακριβώς ή δεν πλήρωναν παρακρατούμενους φόρους και ΦΠΑ.

# Φορολογουμένους που άσκησαν προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, εφόσον τους καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα άνω των 293.740 ευρώ.

 

Αναστολή πλειστηριασμών και «κόκκινα δάνεια»

 

Φυσικά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ενδιαφέρονται μόνο για τους φοροφυγάδες, κάτι για το οποίο συμφωνεί και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά θεωρούν εξαιρετικής σημασίας την αναστολή των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Χαρακτηριστικά η τρόικα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία άλλη ρύθμιση δανείων ή σε τροποποίηση της υπάρχουσας για τουλάχιστον 6 μήνες, όταν και θα γίνει η αξιολόγηση της ρύθμισης προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητά της».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μέτρα προστασίας αλλά και στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ ώστε να αντιμετωπισθούν τα κόκκινα δάνεια. Τον Ιούλιο του 2013 πρέπει, όπως αναφέρεται στο κείμενο, να συσταθεί μία ειδική ομάδα εργασίας με στόχο να παρακολουθεί την πορεία των επισφαλειών και τον Οκτώβριο να υπάρξει τεχνική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα ώστε οι τράπεζες να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα, συντάσσοντας operation plans, αλλά και προχωρώντας σε ρυθμίσεις μεγάλων δανείων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή. Η εικόνα θα είναι σαφέστερη όταν γίνουν και τα stress tests, τα οποία προγραμματίζονται στο αμέσως προσεχές διάστημα. Για τις τράπεζες οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν:

# Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν πουληθεί το νέο Τ.Τ. και η Proton Bank.

# Το 25% συν μία μετοχή της Eurobank πρέπει να πουληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2013 σε «διεθνή επενδυτή».

# Οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 να περάσουν υπό τον έλεγχο της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

# Σύντομα οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να καταθέσουν τα χρηματοδοτικά τους πλάνα, η παρακολούθηση των οποίων θα γίνεται από την ΤτΕ και την EKT σε συνεργασία με την τρόικα. Στα πλάνα θα περιγράφονται μεσοπρόθεσμα οι τρόποι και τα εργαλεία που θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να απεγκλωβιστούν σταδιακά από τη δανειακή τους έκθεση στον ELA, στην ΕΚΤ αλλά και από τις κρατικές εγγυήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα