Από διπλή κρησάρα οι υποψήφιοι

Η υπόθεση Πάτση αναγκάζει τη Νέα Δημοκρατία να είναι πιο αυστηρή στις επιλογές της για να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια

«Όποιος καεί με το χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Το πασίγνωστο λαϊκό γνωμικό θα ακολουθήσει πλέον η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εντάξει κάποιον υποψήφιο στα ψηφοδέλτια των ερχόμενων εθνικών εκλογών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το πάθημα με τον Ανδρέα Πάτση φαίνεται ότι έδωσε το μάθημα που χρειάζονταν οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις επιλογές τους. Διότι μάλλον μοιάζει ως απίθανο όλη η νομική πιάτσα να γνώριζε για την εμπλοκή του Πάτση με τις εισπρακτικές εταιρείες για τα κόκκινα δάνεια και να τον αγνοούσαν στη Νέα Δημοκρατίας. Και ναι μεν ο Πάτσης νόμιμα ασκούσε αυτή την δραστηριότητα, όμως όπως τονίζουν δεκάδες συνάδελφοι του που είναι σε αντιδικία με τις εταιρείες του κ. Πάτση (εκπροσωπώντας πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς) υπάρχει τεράστιο ηθικό και ουσιαστικό θέμα.

Κι αυτό διότι οι βουλευτές, μετέχοντας στο νομοθετικό σώμα, οφείλουν να βρουν λύσεις, ώστε να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ ο κ. Πάτσης, προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι εταιρείες τους καίγεται για το αντίθετο. Εξάλλου ακούγεται ως εξωφρενικό για ένα χρέος σε μία πιστωτική κάρτα, ή για ένα καταναλωτικό δάνειο των 1.000, ή των 2.000 ευρώ ο οφειλέτης να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του κ. Πάτση τέτοια «κόκκινα δάνεια» διαχειρίζεται.

Νέα φίλτρα

Όλα αυτά, λοιπόν, που έγιναν με τον κ. Πάτση αναμφίβολα εξέθεσαν το κυβερνών κόμμα, το οποίο ναι μεν έχει ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όμως η αυτοδυναμία χρειάζεται να εξαφανιστούν τα λάθη. Οπότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η επιλογή των προσώπων που θα τεθούν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα περάσουν πλέον από «Ιερά Εξέταση». Και όσοι βρεθούν να έχουν σκιές, είτε στον επαγγελματικό τους τομέα, είτε στον προσωπικό τους, δεν πρόκειται φυσικά να οδηγηθούν στην πυρά, όπως στον Μεσαίωνα, αλλά θα κοπούν από τα ψηφοδέλτια. Εξάλλου, όπως τονίζουν οι επιτελείς της Πειραιώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και από στελέχη του κόμματος, αλλά και από φίλους που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στις εκλογές.

Πλέον, όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού «τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων θα περάσουν από διπλή κρησάρα». Και εάν υποτεθεί ότι κάποιος έχει ακόμη και μία μικρή υπόθεση με την δικαιοσύνη, ένα πταίσμα, ή ένα πλημμέλημα, τότε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα οδηγείται στις καλένδες και ο υποψήφιος θα περιμένει να ξεμπερδέψει με την δικαιοσύνη κι εφόσον έχει αίσιο τέλος η υπόθεση θα μπορέσει να ξανασυζητηθεί η υποψηφιότητα στο μέλλον. Επίσης όσοι υποψήφιοι είναι νομικοί κι εμπλέκονται με εισπρακτικές εταιρείες, όπως ο Πάτσης, θα κόβονται με συνοπτικές διαδικασίες. Όχι για λόγους ότι είναι παράνομοι, αλλά για καθαρά λόγους δεοντολογίας και ηθικής.

Επίσης όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου ενδέχεται στα φίλτρα ελέγχου των υποψηφίων να προστεθεί και το γεγονός ότι θα αποκλειστούν όσοι είναι συμβαλλόμενοι με τον δημόσιο τομέα.

Η έδρα και το καταστατικό

Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Πάτσης, αν και διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία, δεν παρέδωσε την έδρα των Γρεβενών (μονοεδρική περιφέρεια) έχει ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή καταστατικού στη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια ο Πάτσης έπραξε ότι και άλλοι στο παρελθόν που δεν παρέδωσαν την δική τους έδρα. Κάτι ανάλογο έχει κάνει και ο Μπογδάνος στην Α’ Αθήνας και ο Γιώργος Κύρτσος στην Ευρωβουλή.

Η σκέψη, λοιπόν, είναι να υπάρξει αλλαγή στο καταστατικό του κόμματος και να προβλεφθεί πως όταν κάποιος διαγράφεται από βουλευτής, έχει την υποχρέωση να παραδίδει μαζί και την έδρα του. Η σχετική πρόβλεψη θα έχει περισσότερο ηθικό χαρακτήρα, παρά νομικό, καθώς αυστηρά νομικώς μπορεί να μην έχει ισχύ, αφού οι βουλευτές και ευρωβουλευτές εκλέγονται από τους πολίτες μέσω των κομμάτων και όχι απευθείας από τα κόμματα. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η υποχρεωτικότητα, αλλά οι διαγραφέντες ούτε που έδωσαν σημασία και παρέμειναν ανεξάρτητοι.

Αλλαγή ατζέντας

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου προς τους βουλευτές είναι να επισημαίνουν είτε στον δημόσιο διάλογο, είτε στις επαφές τους με τους πολίτες, ότι η Νέα Δημοκρατία διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τον Ανδρέα Πάτση και ότι αυτό γίνεται πάντα όταν κάποιο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος έχει παραβατική συμπεριφορά.

Στον δε Πάτση έχει διαμηνυθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στη Νέα Δημοκρατία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον βουλευτή επικοινώνησε και ο κουμπάρος του Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να του ζητήσει να παραδώσει την έδρα των Γρεβενών. «Μετά και την άρνηση του κ. Πάτση έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα  πόρτα της Νέας Δημοκρατίας», λένε κύκλοι της Πειραιώς. Κι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές αυτή η είδηση άρεσε στην ευρεία πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών.

Μάλιστα αυτό που εξόργισε περισσότερο τους κυβερνητικούς βουλευτές ήταν το ότι κάθε μήνα η εταιρεία του κ. Πάτση εισέπραττε για νομικές υπηρεσίες 40.000 ευρώ από τα ΕΛΤΑ. Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λοβέρδος (βουλευτής Δυτικού Τομέα Β’ Αθήνας)είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «παρακαλάγαμε επί μήνες για μία απόσπαση εργαζομένου την διοίκηση των ΕΛΤΑ και δεν μας έκαναν το χατίρι και την ίδια ώρα ο Πάτσης εισέπραττε και από τα ΕΛΤΑ και από το νοσοκομείο Γρεβενών».

Πάντως το Μαξίμου, που θεωρεί το θέμα λήξαν (έχοντας διαβεβαιώσει τους βουλευτές ότι αλλάζει ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων) ασχολείται με το πώς θα αλλάξει την ατζέντα και θα προβάλλει τόσο το καλάθι του νοικοκυριού, όσο και τα χρήματα που θα δοθούν τον επόμενο μήνα, είτε ως επιταγή ακρίβειας, είτε ως επίδομα θέρμανσης, είτε ως στήριξη στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Το εάν τελικά τα καταφέρει θα φανείς τη συνέχεια. Όμως όπως τονίστηκε η σκληρή στάση που θα κρατήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες η Νέα Δημοκρατία κατά του Πάτση θα πείσει και όλους όσοι είναι δύσπιστοι, ότι η Νέα Δημοκρατία με τέτοια θέματα δεν παίζει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα