Από δύο χωριά χωριάτες στο ΚΙΝΑΛ

 

Η αδιάλλακτη θέση της Φώφης Γεννηματά ήταν αυτή που δεν επέτρεψε σε κοινό ανακοινωθέν από το Κίνημα Αλλαγής σε ό,τι αφορά την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στην εισήγηση της προς το Πολιτικό Συμβούλιο η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για μία κακή συμφωνία, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει ζητώντας από τα υπόλοιπα μέλη να συναινέσουν μαζί της, ώστε να βγει ένα κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο το Κίνημα Αλλαγής θα ενημέρωνε πως θα την καταψηφίσει όταν αυτή έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Αντίθετη ήταν η γνώμη όλων των υπολοίπων. Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης, που μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνεδρίαση, ήταν θετικοί με την συμφωνία. Ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αυτός που ουκ ολίγες φορές ήρθε σε αντιπαράθεση με την κ. Γεννηματά. Πολλές φορές ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε να κάνει τον διαιτητή τονίζοντας ότι πρέπει το Κίνημα να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν ο πιο ένθερμος από όλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Γεννηματά που δεν σήκωνε κουβέντα για την απόφαση της πρότεινε σε κάποια στιγμή να ζητήσει το ΚΙΝΑΛ την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά όλοι αντέδρασαν και η πρόταση αποσύρθηκε.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, δίχως να υπάρξει κοινή γραμμή. Μάλιστα μετά το τέλος, όπου αποχώρησαν οι κ.κ. Θεοδωράκης-Θεοχαρόπουλος παρέμειναν μαζί με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης για να συντάξουν ένα κοινό ανακοινωθέν, που να καλύπτει όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τελικά το πρωί γύρω στις 10 δημοσιοποιήθηκε η προσωπική δήλωση της Φ. Γεννηματά ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. «Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», αναφέρει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, προσπαθώντας να συνθέσει την άρνηση με την αποδοχή της συμφωνίας επί της αρχής.

Ολόκληρη η δήλωσή της είναι: «Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.
Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

  • Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
  • Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.
Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης».

Η επόμενη ημέρα

Θυελλώδης ήταν η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού το μεσημέρι στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ προκάλεσε σύγκρουση εντός του κόμματος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που δημιουργείται για λύση. Όμως, όταν πήραν το λόγο οι βουλευτές επικράτησε ένταση. Ο Γιώργος Αμυράς διαχώρισε τη θέση του από τον κ. Θεοδωράκη που είχε ταχθεί αμέσως υπέρ της συμφωνίας. Επίσης, ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε ότι δεν ψηφίζει υπέρ διότι είναι μια συμφωνία που την φέρνει «μια φράξια της κυβέρνησης κι όχι ολόκληρη η κυβέρνηση». Επίσης, διάσταση απόψεων υπήρξε και με την Αντιγόνη Λυμπεράκη, αλλά και με τον Παναγιώτη Καρκατσούλη.

Μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε σε διάδρομο του Κοινοβουλίου με τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο απομονώθηκαν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού για 15 περίπου λεπτά, συζητώντας τις εξελίξεις για το Σκοπιανό.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜ.ΑΡ., στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει δώσει οδηγίες για χαμηλούς τόνους. “Προτεραιότητα είναι η Βουλή”, είπε σε συνεργάτες του ο πρόεδρος του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος απουσίαζε από τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία.
Το νέο τοπίο εξετάζουν σε συσκέψεις των επιτελείων τους και ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Γιώργο Καμίνη. Η ουσία είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής περνά την πρώτη σοβαρή δοκιμασία από τη στιγμή της ίδρυσής του, δοκιμασία που θα κρίνει και την ενότητα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ανακούφιση στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ανακούφιση και ικανοποίηση. Η Φώφη Γεννηματά το είχε πει και το έκανε. Χάραξε κόκκινη γραμμή στην πολυφωνία. Και τα μηνύματα από τις οργανώσεις βάσης είναι πολύ ικανοποιητικά. Το ίδιο και στα social media των βουλευτών, σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη του Κινήματος.

Μάλιστα ιδιαίτερα ενθουσιασμένος εμφανίστηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος με ανάρτηση του στα social media έγραψε: “Η Φώφη Γεννηματά πλέον από απλή πρόεδρος έγινε ηγέτης της παράταξης”

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα