Από μία… Έφη κρέμεται η κυβέρνηση

Στα χέρια της Έφη Αχτσιόγλου βρίσκεται όχι μόνο η επιβίωση αυτής της κυβέρνησης αλλά ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διότι η υπουργός Εργασίας είναι εκείνη που θα πρέπει να βρει τον τρόπο να δείξει ότι κάτι αλλάζει, μοιράζοντας ελπίδα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους. Και εκείνη καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αν δεν φέρει την «αλλαγή» το υπουργείο Εργασίας, τότε κανείς δεν μπορεί για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Για αυτό άλλωστε το βάρος για την επόμενη μέρα πέφτει στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και εκείνη με την σειρά της άρχισε να μοιράζει μέχρι και χρήματα να για να περάσει το μήνυμα της καθαρής εξόδου και της ανάπτυξης. Μάλιστα χθες Παρασκευή από την Πάτρα ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 30.000 έως 150.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες κοινωνικές επιχειρήσεις, ώστε να δοθεί σημαντική ώθηση στα νέα παραγωγικά εγχειρήματα συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

«Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, σκοπός είναι να ενισχύσουμε νέα επιχειρηματικά σχέδια, να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των υφιστάμενων εγχειρημάτων ή των νέων εγχειρημάτων. Προσβλέπουμε ότι μέσω αυτής της υποστήριξης των υφιστάμενων, αλλά και τις επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων εγχειρημάτων, θα έχουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να έχουμε και την αντανάκλαση στη μείωση της ανεργίας που θέλουμε. Οι σχετικές προσκλήσεις περιμένουμε να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία ταμείου κοινωνικής οικονομίας που θα χρηματοδοτεί δράσεις και προγράμματα για την ενίσχυση των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, το οποίο θα μπορεί να χορηγεί μικροπιστώσεις, μικροδάνεια για επενδυτικές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης.

Focus στα εργασιακά

Και μπορεί με τέτοιες ανακοινώσεις να στρέφει τα βλέμματα επάνω της, η ουσία όμως παραμένει πως έχει αναλάβει να δείξει ποια είναι η βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία εστιάζοντας στα εργασιακά. Και αυτό το έκανε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία.

 «Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο, τόσο πιο καθαρή θα είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχέδια, αυτό που υλοποιεί και θα συνεχίσει να υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και αυτό που εκφράζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η διαιρετική τομή είναι τα εργασιακά», είπε η υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι αυτό έχει φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να το κάνει πάρα πολύ καθαρό «με τη θέση του ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων συνιστά αριστερή ιδεοληψία, ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο».

«Τον ερχόμενο Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από την επιτροπεία και βγαίνουμε καθαρά, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς νέες αιρέσεις, χωρίς άλλες προϋποθέσεις για τη λήψη δανεισμού», τόνισε η κα Αχτσιόγλου πρόσφατα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί τη δέσμευση να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η τέταρτη αξιολόγηση, όπως έκλεισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σφράγισε και τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την επαναφορά των ΣΣΕ, των δύο βασικών αρχών δηλαδή, της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι οποίες επανέρχονται σε ισχύ τον Αύγουστο.

Την εγκύκλιο που επισφραγίζει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Αύγουστο την υπέγραψε εν τέλει πριν από λίγες ημέρες. Αυτή καθορίζει τον έλεγχο των προϋποθέσεων για την επέκταση και την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής, για το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου, της συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία έχει υπογραφεί από εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση και δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

Η επαναφορά από τον ερχόμενο Αύγουστο των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα της διεκδίκησης και υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις μισθών και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η ενίσχυση της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους αντιτίθενται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η υπογραφή της εγκυκλίου αποτελεί απάντηση σε όσους την αμφισβητούν», τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

 

Ειλημμένη (αλλά όχι ανακοινώσιμη) η απόφαση για τον κατώτατο μισθό

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, θεωρείται ειλημμένη απόφαση: η Εφη Αχτσιόγλου έχει δημόσια αναφέρει πως το επίπεδο είναι χαμηλό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. λόγω της μείωσης κατά 22% που έγινε το 2012, αλλά και λόγω της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε όλες της τις συζητήσεις κάνει ξεκάθαρο πως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και παράλληλα σκοπεύει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, με προσεκτικά βήματα και στον σωστό χρόνο. Χωρίς όμως να ορίζει ποιος θα είναι αυτός.

Πάντως στο υπουργείο Εργασίας μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία για τον κατώτατο μισθό, που έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019. Σε αυτό το μοτίβο επιθυμεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας μια αύξηση που «θα προσεγγίζει τις απώλειες» επιμερισμένη σε 4 ετήσιες δόσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα