Από Νοέμβριο και βλέπουμε οι κάλπες στο ΚΙΝΑΛ

Θεώρησαν ως «κιτσαρία» τα δάκρυα του Κάρολου, την «αερολογία» του Μακρόν στον Αλιάγα, την απουσία του μπακαλιάρου στο δείπνο, και θυμήθηκαν τον κορωνοϊό που δεν κολλάει στα συλλαλητήριά τους

Έχουν αυξηθεί οι θιασώτες της ιδέας να επισπευτούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη πρόεδρου στο ΚΙΝΑΛ, ώστε το κόμμα με επικεφαλής που θα έχει νωπή εντολή να αυξήσει τη συσπείρωση της βάσης και να είναι έτοιμο εάν αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το «αίτημα» ακούγεται λογικό, και μάλιστα θα το θέσει πριν από το Πάσχα η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ και εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να υπάρχει αρνητική διάθεση. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η πρόταση δεν έχει κατατεθεί, ήδη συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά προεξοφλούν την απόρριψή του. Και ισχυρίζονται ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Νοέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο θα συνέλθει σε ειδική σύνοδο η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ κι εκεί θα ληφθεί απόφαση και για το πότε θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές και το πλαίσιο και οι διαδικασίες. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα απαγορευτεί η ψήφος για τους Έλληνες ομογενείς, όπως έγινε και το 2017, όπου η πλευρά της Γεννηματά στύλωσε τα πόδια και δεν ήθελε τη συμμετοχή των ομογενών και την ηλεκτρονική ψήφο. Ήταν και παραμένει φοβική σε τέτοια ζητήματα. Διότι ναι μεν το ΚΙΝΑΛ χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τις τηλεδιασκέψεις, αλλά εάν κρίνουμε τι είχε συμβεί το 2017, καταλαβαίνουμε ότι η πλευρά της Γεννηματά είναι δυσανεκτική στην ηλεκτρονική ψήφο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη και συγκεκριμένα στην ομάδα της Γεννηματά φαίνεται ότι έχουν πειστεί από τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη ότι δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, και γι’ αυτό θεωρούν ότι έχουν τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο να πείσουν το εκλεκτορικό σώμα του ΚΙΝΑΛ, ώστε να ανανεωθεί η ηγεσία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Εκτιμούν ότι με βάση και τις δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ τσιμπάει αργά αλλά σταθερά, όμως τα ποσοστά που καταγράφει δεν είναι αρκετά για να το καταστήσουν εκ νέου κόμμα εξουσίας, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις τής Χαριλάου Τρικούπη, καταγράφεται πλέον η φθορά της κυβέρνησης, αλλά και απομάκρυνση μέρους ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως εξηγούν, αυτοί οι ψηφοφόροι που απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν λάβει πλέον την απόφαση να μην τον ξαναψηφίσουν. Οπότε εκτιμούν πως υπάρχει η μαγιά, ώστε το ΚΙΝΑΛ να απευθυνθεί σε αυτούς προκειμένου να τους πείσει και να επιτύχει την αύξηση της δύναμής του.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι της άποψης, ότι πρέπει να στηθούν νωρίτερα οι εσωκομματικές κάλπες στο ΚΙΝΑΛ

Πρώτα το ΠΑΣΟΚ

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος. Ειδικά από συνεργάτες του κ. Λοβέρδου, οι οποίοι εξηγούν ότι «δεν μπορεί η Ν.Δ. να χάνει και το ΚΙΝΑΛ να μην εισπράττει από τη φθορά της. Όσο μάλιστα περνά ο καιρός, θα ανασυγκροτηθούν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοί του, τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα συμπιεστεί το ΚΙΝΑΛ και στο τέλος θα βγει χαμένο». Μάλιστα οι συνεργάτες του κ. Λοβέρδου τονίζουν χαρακτηριστικά πως «όταν το 80% των ψηφοφόρων οριοθετείται στο κέντρο και την κεντροαριστερά και γενικώς είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση από τα αριστερά. Οφείλεις να χτυπήσεις τον δεύτερο, να πάρεις τη θέση του και μετά να διεκδικήσεις τη διακυβέρνηση».

Όμως, η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου τελευταία έχει επαναφέρει τη λέξη ΠΑΣΟΚ στον εσωκομματικό πολιτικό διάλογο: «Οι εκλογές, επί της ουσίας, είναι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Λοβέρδος σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμεί την έξοδο όσων δυνάμεων συμπορεύονται με το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής (είτε ομαδικά, είτε μεμονωμένων). Όμως, εκτιμά ότι η μαγική λέξη, το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να προηγείται, ώστε να ξεκινήσει ο κόσμος να το ξαναθυμάται με το όνομά του. Για τα ζητήματα που αφορούν τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και το παλιό ΑΦΜ οι συνεργάτες του τονίζουν ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν όταν έρθει η ώρα. Όμως η αιχμή που αφήνουν κατά της κας Γεννηματά οι συνεργάτες του κ. Λοβέρδου είναι η ακόλουθη: «Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί στον κρατικό μηχανισμό ολοένα και περισσότερους ΠΑΣΟΚους, ο Τσίπρας δεν έχει πάρει μόνο παλαιοΠΑΣΟΚους δίπλα του, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί φράσεις του Ανδρέα, καπηλεύεται την ιστορία μας, κι εμείς έχουμε κρύψει το ΠΑΣΟΚ και ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ».

Υπέρμαχος των ανοιχτών και μαζικών διαδικασιών είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ναι μεν συμφωνεί ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κρατήσει την καλύτερη αντιπολιτευτική στάση εν μέσω πανδημίας με συνέπεια κι ευθύνης την κοινωνία. Όσο για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος; Αν δηλαδή το ΚΙΝΑΛ γέρνει αριστερά ή δεξιά; «Εμείς πρέπει να λέμε αυτό που πιστεύουμε, χωρίς μεζούρες. Δεν υπάρχουν μεζούρες σε θέματα αντιπολίτευσης και ευθύνης. Όταν λειτουργείς από αξιακή βάση –ό,τι και να λένε οι πολιτικοί σου αντίπαλοι– δεν κολλάει καμία ετικέτα επάνω σου», υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές, ο ευρωβουλευτής θα ανακοινώσει με επισημότητα την υποψηφιότητά του το φθινόπωρο. Και αυτό διότι τότε θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οπότε εκτιμά πως υπάρχει το υπόβαθρο για να γίνει επανεκκίνηση της παράταξης. Και μάλιστα είναι υπέρ των ανοιχτών, των μαζικών και πολιτικών διαδικασιών. «Μόνο έτσι και τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ θα νιώσουν ότι το κόμμα είναι ζωντανό».

Δίκτυο υποστηρικτών του στην τοπική αυτοδιοίκηση στήνει ο Παύλος Γερουλάνος

 Σίγουρα τρεις οι υποψήφιοι, το «μετράνε» άλλοι δύο   

Όλοι, λοιπόν, στο ΚΙΝΑΛ υπολογίζουν ότι Γεννηματά, Λοβέρδος και Ανδρουλάκης θα είναι σίγουρα οι τρεις υποψήφιοι. Από εκεί και πέρα ουδείς γνωρίζει εάν θα υπάρξουν και άλλοι. Ο Χάρης Καστανίδης το έχει αφήσει ορθάνοικτο, αν δεν το έχει υπονοήσει ανοικτά σε πρόσφατη συνέντευξή του, όπου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος αποκρίθηκε: «Οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται πάντοτε στον κατάλληλο χρόνο». Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ζητά επίσης «το Κίνημα Αλλαγής να επιστρέψει στο ιστορικό του όνομα» δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.

Ο Παύλος Γερουλάνος, από τους πρώτους υπέρμαχους της επιστροφής στο όνομα ΠΑΣΟΚ, θέμα για το οποίο συγκρούστηκε και με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, δεν αποκλείεται να είναι τελικά υποψήφιος, αλλά ακόμη δεν έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του. Ανεπισήμως έχει συγκεντρώσει δίπλα του έναν ισχυρό αριθμό αυτοδιοικητικών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να τον στηρίξουν όταν ανακοινώσει την υποψηφιότητα. Ο κ. Γερουλάνος αυτή την εποχή ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά για να λάβει την τελική του απόφαση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα