Από σαράντα κύματα και στο βάθος πάλι το Ποτάμι στη Βουλή

Η τελευταία φράση στο πρωινό τιτίβισμα του Σταύρου Θεοδωράκη «μια αστραπή η ζωή μας…μα προλαβαίνουμε» παραπέμποντας στον «παππού» Καζαντζάκη, υπό μια έννοια θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ακόμη και αν ο χρόνος ως καταλύτης στενεύει τα χρονικά περιθώρια, μια χαραμάδα αρκεί για να προλάβει το Ποτάμι…

Να προλάβει τι; να εκπληρώσει τους στόχους του. Και ποιοι είναι αυτοί; Η κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση τόσο σε επίπεδο εθνικών εκλογών όσο και ευρωεκλογών. Η σημερινή παραίτηση του Γιώργου Αμυρά από το βουλευτικό αξίωμα και η επιστροφή της έδρας στο Ποτάμι με το οποίο εξελέγη -η αυτονόητη κίνηση δηλαδή- αφήνει μια χαραμάδα ανοιχτή, για…επανασύσταση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, υπό όρους όμως και προϋποθέσεις. Εάν και εφόσον προέκυπτε κάτι τέτοιο, θα προσέδιδε ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων μια νέα δυναμική στο δημοσκοπικά -αναιμικό- Ποτάμι, ένα επιπλέον κίνητρο και μια ηθική ικανοποίηση στον κόσμο του που διεκδικεί με αντισυμβατικές νόρμες μια εκπροσώπηση στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Αποτυπώνεται άλλωστε και στην γραπτή δήλωση της Αντιγόνης Λυμπεράκη στην οποία περνά η έδρα Αμυρά. Η ψύχραιμη φωνή -όπως τόνισε-του Ποταμιού δυναμώνει σε μια συγκυρία που επανακάμπτει ο διχαστικός και στείρος δικομματισμός.

Προϋποθέσεις
Μετά και την επιστροφή της έδρας από τον Γιώργο Αμυρά, αυτή περνά στην Αντιγόνη Λυμπεράκη, πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού στη Β΄ Αθηνών. Εκκρεμότητα ωστόσο υπάρχει και με την πρώην βουλευτή του Ποταμιού και νυν υποψήφια ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Κατερίνα Μάρκου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει την έδρα της, ωστόσο είναι κάτι που αναμένεται καθώς κάτι τέτοιο έχει τεθεί από την ηγεσία της ΝΔ ως προϋπόθεση και κομματική γραμμή για τη συμμετοχή στα ευρωψηφοδέλτια της. Αυτό συνέβη άλλωστε με τον κ. Αμυρά ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί-εκτός απροόπτου-ως υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Σε μια τέτοια περίπτωση , το Ποτάμι επανέρχεται αριθμητικά στους 5 Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Λυμπεράκη, συν τον αντικαταστάτη της κ. Μάρκου που δυνητικά θα ήταν ο κ. Νίκος Νυφούδης στη Θεσ/ν ικη- που κατέρχεται και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Βούγια τον οποίο στηρίζει το Ποτάμι.

Επανασύσταση ΚΟ; και τα δυο σενάρια
Το τοπίο είναι θολό. Οι γνωρίζοντες τους κοινοβουλευτικούς κανονισμούς υποστηρίζουν ότι για την επανασύσταση ΚΟ απαιτούνται 5 βουλευτές εάν και εφόσον προέρχονται από το ίδιο κόμμα και την ίδια κάλπη, κάτι που θεωρητικά ισχύει για το Ποτάμι. Στον αντίποδα υπάρχει και η άποψη ότι εφόσον πρόκειται για ανεξάρτητους βουλευτές , απαιτούνται 10 στον αριθμό. Ωστόσο το αντεπιχείρημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ότι οι 10 βουλευτές απαιτούνται μόνο εφόσον δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη του Ποταμιού, δηλώνουν ότι επειδή δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό προηγούμενο, εάν και εφόσον προκύψει και νέα επιστροφή έδρας, τότε θα εξετάσουν ενδελεχώς τις προβλέψεις που υπάρχουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κανονισμών.

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και τους αναποφάσιστους
Όπως και να εξελιχθεί η υπόθεση “Κοινοβουλευτική Ομάδα” στο Ποτάμι η άμεση προτεραιότητα είναι οι προσεχείς ευρωεκλογές και ακολούθως οι εθνικές. Τα όχι -ευνοϊκά- δημοσκοπικά ευρήματα για το Ποτάμι φαίνεται πάντως ότι δεν πτοούν τα στελέχη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, που κάνουν θετικό απολογισμό μετά την πρόσφατη εξόρμηση με το βαν του Ποταμιού σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία, το οποίο-όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά-έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και μεγάλη ανταπόκριση. Το βασικότερο όλων όμως, σύμφωνα με τα στελέχη του Ποταμιού, είναι ότι διέλυσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχυση που υπάρχει στους πολίτες μετά την διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Αποσαφήνισε και υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η απουσία κοινοβουλευτικής παρουσίας δεν σημαίνει απουσία του Ποταμιού ως πολιτικού φορέα που δίνει το “παρών” κατεβαίνοντας αυτόνομο στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το μεγάλο στοίχημα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι να σηκώσει από τον καναπέ τους αναποφάσιστους την ημέρα των εκλογών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, επιμένει ότι “υπάρχει στην κοινωνία ένας κόσμος που είναι κρυφό Ποτάμι” . Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, μιλά για την ελλιπή εικόνα που αυτές παρουσιάζουν καθώς αποτυπώνουν ένα μικρό μόνο μέρος της κοινωνίας και πως η κύρια δύναμη του Ποταμιού που δεν καταγράφεται κρύβεται στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων:

«Υπάρχει ένα 10% της κοινωνίας που παρακολουθεί το Ποτάμι και είναι κοντά του», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι μεγάλο γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη άλλα και τους Έλληνες πολίτες, επισημαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Το ευρωπαϊκό στίγμα του συνοψίζεται και εναρμονίζεται με την πλατφόρμα Μακρόν για μια “Ευρωπαϊκή Αναγέννηση” και περιγράφοντας τις τρεις προτεραιότητες ενόψει της ευρωκάλπης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του (και σήμερα στον Real FM) ο κ. Θεοδωράκης υπενθυμίζει:

1ον) Tην ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, αστυνομίας και λιμενικού ώστε τα σύνορα της Ευρώπης να είναι ευρωπαϊκά σύνορα και όχι εθνικά.

2ον) Την προστασία του κλίματος και της γης με μείωση των φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη στο μισό.

3ον) Τη φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών που έχουν βρει τρόπο να μη φορολογούνται στην Ελλάδα και πουθενά στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα