«Από τα απορρίμματα θα προκύψουν 16.000 νέες θέσεις εργασίας»

Πέραν των 900 εκατ. που πρόκειται να διατεθούν από το νέο ΕΣΠΑ για υποδομές, από τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια ο τζίρος αναμένεται να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ αλλά και να δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης μίλησε για το νέο ΕΣΔΑ, τα βαριά ευρωπαϊκά πρόστιμα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης από την πλευρά της ΕΕ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, τα αστικά λύματα της Ανατολικής Αττικής, τις ευθύνες των ΟΤΑ, τα σοβαρά προβλήματα της Πελοποννήσου, τα ΣΔΙΤ, την πρόοδο των ΠΕΣΔΑ, το λαθρεμπόριο απορριμμάτων, αλλά και για τα μεγάλα οφέλη της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών.

Ξεκινώντας από τα βαρύτατα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο εξαιτίας των χωματερών, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «από τα συνολικά 14 εκατομμύρια που μας έχουν επιβληθεί, θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για 4, αλλά παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να απομειώσουμε το πρόστιμο στα 10 εκατομμύρια». Μάλιστα, ύστερα από συζήτηση με την επίτροπο Κρέτσου, τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηροποιημένα εξαιτίας της ολιγωρίας του προγενέστερου καθεστώτος, όπως είπε ο αν. υπουργός, αφού «πλέον, δεν αρκεί να ξεκινήσει μία αποκατάσταση για την παύση του προστίμου, καθώς υπό αυτή τη συνθήκη θα έπρεπε να έχουμε μηδενίσει».

Όπως έκανε γνωστό, «συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις σε όλες τις περιπτώσεις, με εξαίρεση την Πελοπόννησο που έχει καθυστερήσει σημαντικά με 81 ανοιχτούς ΧΑΔΑ, και όπου πρόσφατα ανέλαβε ο ανάδοχος. Η αυστηροποίηση έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι Ευρωπαίοι εάν δεν δουν ζυγολόγια και νόμιμες εγκαταστάσεις, θα συνεχίσουν να επιβάλουν πρόστιμα ύψους 80.000 για κάθε ενεργό ΧΑΔΑ και 40.000 για κάθε μη αποκατεστημένο. Υπάρχουν ΧΑΔΑ απενεργοποιημένοι, ωστόσο συνεχίζουμε να πληρώνουμε, καθώς δεν έχει υπάρξει πιστοποίηση της παύσης λειτουργίας και αποκατάστασής του».

«Κινήσεις» από την ελληνική πλευρά γίνονται για 20 νησιά με λιγότερους από 600 κατοίκους, όπου κι εκεί πληρώνονται πρόστιμα της τάξης των 80.000, ενώ η αποκατάσταση και διαχείριση έχει σοβαρά πρακτικά προβλήματα. «Υπάρχει ελπίδα από το τμήμα περιβάλλοντος της Επιτροπής να υπάρξει μία ελαστικοποίηση των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τέτοιου είδους περιοχές», αναφέρει ο κ. Τσιρώνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα