Από την κορυφή είναι ωραία, αλλά…

Έγινε κι αυτό μετά από χρόνια στον ΠΑΟΚ, μόνο που αυτήν τη φορά δεν γίνεται λόγος σε κάτι θετικό, αλλά στην ήττα από τη Φιορεντίνα για το Europa League την Πέμπτη.

Ο «Δικέφαλος» έχασε για πρώτη φορά παιχνίδι εντός έδρας για τους ομίλους της διοργάνωσης, αλλά ο κόσμος δεν γκρίνιαξε ούτε λεπτό και μάλιστα χειροκρότησε και τραγούδησε παρατεταμένα για αρκετά λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα.

Με εξαίρεση τη στιγμιαία γιούχα των «ορκισμένων» αντι-Σαλπιγγιδικών (τα γνωστά δηλαδή) και τους ελάχιστους που ντε και καλά τρώγονταν να βάλουν τον ΠΑΟΚ σε μπελάδες χρησιμοποιώντας τα λέιζερ, παρά τις συνεχείς συστάσεις, η ατμόσφαιρα ήταν άψογη και προκάλεσε τα χειροκροτήματα των 400 οπαδών της Φιορεντίνα, αλλά και τη «δημόσια» υπόκλιση του προπονητή των «βιόλα», Βιντσέντσο Μοντέλα, στη συνέντευξη Τύπου.

Το ζήτημα είναι όμως άλλο. Αν ο «Δικέφαλος» αρχίσει τα αρνητικά αποτελέσματα, θα συνεχίσουν τα χειροκροτήματα; Ή θα αλλάξουν… ρότα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και θα έχουμε άλλα, βγαλμένα από τα (όχι και τόσο) παλιά.

Μοιραία, λοιπόν, δημιουργείται το ερώτημα, αν αυτή η συμπεριφορά που επέδειξε ο κόσμος του ΠΑΟΚ συνεχιστεί και στα εντός συνόρων παιχνίδια, σε περίπτωση που κάποια στιγμή έρθουν απώλειες βαθμών. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολύ όμορφη βραδιά ήρθε μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας που δημιουργεί η παρουσία του «Δικεφάλου» στο… ρετιρέ της βαθμολογίας της Λίγκας.

Αν, όμως, υπάρξουν στραβοπατήματα με ελληνικές ομάδες, είναι ο κόσμος έτοιμος να κρατήσει την ίδια νοοτροπία μένοντας μόνο στην προσπάθεια και τη διάθεση; Καλό είναι όλοι να το έχουν αυτό στο μυαλό τους, για να μπορέσουν να κάνουν τις συγκρίσεις.

Βέβαια, δεν είναι μόνο ο κόσμος που πρέπει να δώσει απαντήσεις. Τη δική της δοκιμασία θα κληθεί να περάσει και η ίδια η ομάδα. Είναι ο ΠΑΟΚ ικανός να αντεπεξέλθει στο εξοντωτικό πρόγραμμα αγώνων που φέρνει και απώλειες στο έμψυχο δυναμικό; Ο Τζαβέλλας είναι τραυματίας, υπέστη βαρύ διάστρεμμα και ο Σκόνδρας, ενώ την Κυριακή με τη Βέροια θα λείπει ο Βίτορ που είχε αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα την περασμένη Κυριακή στο ματς με τον Ατρόμητο. Την Κυριακή ο Αναστασιάδης θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις απώλειες μαζί και ο ίδιος θα πρέπει να βρει ποιος θα είναι παρτενέρ του Κατσικά στο κέντρο της άμυνας. Οι επιλογές του είναι δύο και η κάθε μία αντιπροσωπεύει και κάτι διαφορετικό. Η πρώτη επιλογή είναι ο νεαρός Ποζατζίδης, που, αν τελικά προτιμηθεί, ο Άγγελος Αναστασιάδης θα αποδείξει για ακόμα μία φορά ότι κάνει τόπο για τα νιάτα της ομάδας. Η δεύτερη επιλογή είναι ο αμυντικός χαφ Μαντούρο, που ναι μεν είναι πιο έμπειρος, αλλά πρώτον η θέση του δεν είναι στο κέντρο της άμυνας και δεύτερον δεν έχει εντυπωσιάσει σε καμία στιγμή της θητείας του στον ΠΑΟΚ.

Τέτοιου είδους προβλήματα θα υπάρχουν, όμως, σχεδόν σε κάθε ματς από ’δώ και πέρα, ωστόσο ο ΠΑΟΚ έβαλε μόνος του τον πήχη πολύ ψηλά και πλέον πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμος να τον κρατήσει εκεί. Το επόμενο διάστημα είναι το πλέον κομβικό, γιατί είναι αυτό στο οποίο δεν μπορεί να δεχθεί καμία έξωθεν βοήθεια. Πρέπει να μείνει αλώβητος μέχρι τον Γενάρη, για να μπορέσει στη συνέχεια να «ζητήσει» την ενίσχυση από τον Ιβάν Σαββίδη.

Ακόμη, όμως, κι αν κάποια στιγμή έχει απώλειες ή χάσει κάποιον από τους δευτερεύοντες –σε σχέση με το πρωτάθλημα– στόχους του, δεν πρέπει κανείς να απογοητευτεί στον ΠΑΟΚ. Οφείλει να έχει μόνιμα στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι ο «Δικέφαλος» ήδη έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, με βάση τις απαιτήσεις που υπήρχαν. Κι ακόμη, ότι στην Ευρώπη ήδη έχει πετύχει τον στόχο του –πρόκριση σε ομίλους του Europa League– και οτιδήποτε πάρει από ’δώ και πέρα, απλά μεγαλώνει τον βαθμό της επιτυχίας του.

Αγωνία για τα χρέη
Τόσο καιρό περίμενε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τις διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των χρεών του, αλλά η αναμονή δεν έφερε αποτέλεσμα, παρά μόνο επιπλέον προβληματισμό. Οι άνθρωποι της ομάδας έχουν την πληροφόρηση πως στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε την Παρασκευή προς ψήφιση, υπάρχει πρόβλεψη μόνο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Αντιθέτως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, κατηγορία στην οποία εμπίπτει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Έτσι, η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε δεν αφορά και δεν ωφελεί στην ουσία τον «Δικέφαλο». Οι άνθρωποι της ΠΑΕ έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως σύντομα θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα μπορεί να υπαχθεί και ο σύλλογος, ως νομικό πρόσωπο, ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία που θα καθυστερήσει και η υπομονή του Ιβάν Σαββίδη εξαντλείται. Την Παρασκευή στη Βουλή κατατέθηκε μία ρύθμιση για βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ. Ο ΠΑΟΚ δεν περιμένει αυτή τη ρύθμιση, αλλά μία που οι βουλευτές της συγκυβέρνησης τονίζουν επανειλημμένα ότι θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο μαζί με τον προϋπολογισμό. Άλλωστε, οι οφειλές του ΠΑΟΚ θεωρούνται εκκρεμείς, όχι ληξιπρόθεσμες.

Διαβάστε επίσης