Από το 2010 κρατάει το “φέσι”

848 μέρες (περίπου 2,5 χρόνια) θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρήσεις για την είσπραξη του ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή οι δανειστές μας ζητούν να σταματήσει να παρακρατά το Δημόσιο τα λεφτά για τον ΦΠΑ που έχουν πληρώσει και δικαιούνται να λάβουν πίσω περίπου 6.700 επιχειρήσεις, (ορισμένες μάλιστα από το 2010).

Ως γνωστόν όμως οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι πολλές. Σχεδόν κάθε μέρα κι ένα “λουκέτο”. Οι οφειλές του ΦΠΑ που νόμιμα δικαιούνται οι επιχειρήσεις από το κράτος έχουν καθυστερήσει προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Το ρεκόρ στις καθυστερήσεις κατέχουν οι εφορίες:  Η΄Θεσσαλονίκης, Χολαργού,  Γ΄Πατρών και της Κω, οι οποίες καθυστερούν πάνω από 700 ημέρες (δηλαδή επί δύο χρόνια) να αποδώσουν, κατά μέσο όρο, τον ΦΠΑ στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα η Η’ Θεσσαλονίκης  έχει “φεσώσει”  24 επιχειρήσεις καθώς δεν τους έχει επιστρέψει ΦΠΑ ύψους 2 εκατ. ευρώ εδώ και περίπου 2,5 χρόνια. Δεύτερη στη λίστα είναι η εφορία του Χολαργού, η οποία ενώ έχουν περάσει 773 ημέρες ακόμη δεν έχει επιστρέψει τον ΦΠΑ σε 18 φυσικά πρόσωπα. Στη Ζάκυνθο 10 φορολογούμενοι περιμένουν 754 ημέρες να λάβουν το φόρο που δικαιούνται. Στον αντίποδα, η ΔΟΥ Αιγάλεω εξόφλησε ΦΠΑ αξίας 106.672 ευρώ σε μόλις 50 μέρες.

 

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις εφορίες:

•             1,15 δισ. ευρώ έχουν συσσωρευθεί για πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ.

•             6.700 επιχειρήσεις αναμένουν επιστροφές ΦΠΑ.

•             Σε 4.754 εταιρίες οι επιστροφές έχουν καθυστερήσει πάνω από 120 ημέρες (τέσσερις μήνες τουλάχιστον).

•             Τουλάχιστον οι μισές είναι μικρές επιχειρήσεις, που δεν αντέχουν πλέον τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που τους βάζουν οι ΔΟΥ όπου ανήκουν.

•             436,3 εκατ. ευρώ χρωστά η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων  σε 455 εταιρίες, που χρειάζεται 441 ημέρες για να πληρώσει.

•             Μεγάλες επιστροφές φόρου επωμίζεται στο επόμενο διάστημα και η  ΦΑΕ Αθηνών  που πρέπει να αποδώσει 361,4 εκατ. ευρώ σε 739 δικαιούχους, που τους τα στερεί επί 441 μέρες (κατά μέσο όρο).

•             97 εκατ. ευρώ πρέπει να επιστρέψει και η ΦΑΕ Πειραιά σε 551 δικαιούχους.

•             Στην ΔΟΥ πλοίων Πειραιά οι πλοιοκτήτες έχουν το μεγαλύτερο «στοκ» αιτήσεων επιστροφής που δεν ικανοποιούνται. Συνολικά φτάνουν τις 1.001 οι αιτήσεις για επιστροφές 27,1 εκατ. ευρώ, με μέσο χρόνο αναμονής τις 481 ημέρες.

Διαβάστε επίσης