Από το 2013 έψαχναν την περίπτωση Ριχάρδου

Από το πρωί της περασμένης Τρίτης που οι αστυνομικές Αρχές ξεκίνησαν τις καταδρομικές επιχειρήσεις «ξηλώματος» του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται δεκάδες μέλη προεξάρχοντος του Δημήτρη-Ριχάρδου Μυλωνά, ιδιοκτήτη της ομώνυμης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Μία από αυτές αφορά το ενδεχόμενο εμπλοκής γνωστού Έλληνα παρουσιαστή τηλεοπτικών lifestyle εκπομπών, το όνομα του οποίου φέρεται να φιγουράρει στη δικογραφία. Ωστόσο το νέο άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το θέμα πέρασε το κατώφλι της Βουλής, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς, υπενθυμίζοντας ότι η περίπτωση «Ριχάρδος» δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις αρχές.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός πολιτικός στρέφεται προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο ίδιος το 2013 είχε πάλι ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα, όταν με αφορμή φορολογικό έλεγχο σε καταστήματα, είχε διαπιστωθεί πως είχαν εκδοθεί χιλιάδες αποδείξεις από αδήλωτες ταμειακές μηχανές. Λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής ότι πριν από μία πενταετία, «το ΣΔΟΕ έψαχνε και τίποτα δεν έβρισκε, μέχρι που η Αστυνομία προ ημερών έκανε την δουλειά της και συνέλαβε τον γνωστό από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίων».

Ανάμεσα στα άλλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής αναρωτιέται πόσα χρήματα έχασε το δημόσιο από το «κύκλωμα του χρυσού», ποιοι έκαναν αναποτελεσματικούς ελέγχους και τι έκανε το ΕΣΡ για τους διαφημιστικούς χρόνους.

Σε ανακρίτρια Διαφθοράς

Σε κάθε περίπτωση,  το μέγεθος της υπόθεσης είναι τέτοιο που οι κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού (σ.σ. 63 σε αριθμό συμπεριλαμβανομένου του Ριχάρδου Μυλωνά), αναμένεται να απολογηθούν όχι σε τακτικό ανακριτή αλλά σε ανακρίτρια Διαφθοράς. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4022/2011, η υπόθεση αφορά κακουργηματικές πράξεις ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή/και μείζονος δημοσίου συμφέροντος.

Πίσω, στο αστυνομικό μέρος της υπόθεσης τώρα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις αποκάλυψης του κυκλώματος πραγματοποίησαν εφόδους σε καταστήματα και σπίτια όπου βρήκαν και κατάσχεσαν: Πλάκες χρυσού βάρους 30,4 κιλών και αξίας €545.000, πλάκες και καθαρό χρυσό βάρους 6,2 κιλών και αξίας €235.600 ευρώ, ασήμι βάρους 513 κιλών και αξίας €220.590, 1.121 χρυσές λίρες αξίας €330.695, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες, ένα . δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα αξίας €56.900, 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας, χρηματικό ποσό €850.000, επιταγές αξίας €60.500, 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια, καθώς και μικροποσότητα χασίς.

 

Το «ντελίβερι», το ξέπλυμα…

Σύμφωνα, πάντα, με το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έλιωναν κοσμήματα και τιμαλφή άγνωστης προέλευσης που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων –υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια από αυτά ήταν κλεμμένα– και ως καθαρό χρυσό τα διοχέτευαν στην Τουρκία, ίσως και σε άλλες χώρες. Η εξαγωγή του χρυσού προς την Τουρκία γινόταν, κυρίως, μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη από την αγοραπωλησία του «κίτρινου θησαυρού», αυτά ξεπλένονταν μέσω αγοράς κινητών και ακινήτων (πολυτελείς κατοικίες, οικόπεδα, αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) καθώς και μέσω επέκτασης  επιχειρήσεων.

 

…και οι κωδικές ονομασίες

Στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, οι δράστες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις προκειμένου να περιγράψουν –δίχως όπως νόμιζαν να γίνουν αντιληπτοί– τα πολύτιμα αντικείμενα που λάθρα διακινούσαν. Ενδεικτικά, τον χρυσό αποκαλούσαν «ζάχαρη και κίτρινο»,  τον χρυσό 24 καρατίων το αποκαλούσαν «fine», «ένα κομμάτι βαρύ» ήταν το ένα κιλό χρυσός, «στρογγυλό» ήταν οι χρυσές λίρες Αγγλίας, «κορίτσια» οι χρυσές λίρες Αγγλίας, «μέταλλο/σίδερο» ο τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ, «ταξιδιώτες» το πακέτο που περιείχε χρυσό και χρήματα, «γραμμές» ήταν χιλιάδες ευρώ, και «χαρτιά» τα χρήματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα