Από το γλέντι του αρραβώνα στα… κρατητήρια της ΓΑΔΑ

Ένας… αρραβώνας στάθηκε η αφορμή για ξεκινήσει 3 ώρες νωρίτερα η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των μελών της περιβόητης «συμμορίας των χρηματοκιβωτίων» που εδώ και μήνες έμοιαζε να αλωνίζει ανεξέλεγκτη και να κλέβει σπίτια και επιχειρήσεις.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ήταν λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που ήταν συγκεντρωμένα σε χώρο της Δυτικής Αττικής για να γιορτάσουν τον αρραβώνα ενός εξ αυτών, βρέθηκαν αντιμέτωπα με δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς που τους αιφνιδίασαν. Η επιχείρηση αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στη 01:00 τα ξημερώματα, ωστόσο οι άνδρες της Ασφάλειας που τους παρακολουθούσαν και οι επικεφαλής αξιωματικοί έκριναν ότι θα ήταν καλύτερο να επισπευτεί λόγω της συγκέντρωσης πολλών μελών σε κλειστό και ελεγχόμενο από την ΕΛ.ΑΣ. χώρο. Λόγω της απώλειας ενός συγγενικού του προσώπου, διέφυγε της σύλληψης ένα αρχηγικό μέλος της συμμορίας, που εκείνη την ημέρα έλειπε στη Ρωσία για την κηδεία και για να συμπαρασταθεί στους οικείους του.

Ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες

Το πρωί της Δευτέρας έγινε η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικό υποδιευθυντή Θοδωρή Χρονόπουλο, να τονίζει:
«Πρόκειται για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε συστηματικά ληστείες και διακεκριμένες κλοπές, κυρίως σε εταιρίες, σε περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας. Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 4 και 5 Μάιου οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης:
*** συλλάβαμε 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα 4 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 14 ημεδαπούς, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, καθώς και 26χρονο υπήκοο Αλβανίας,

*** ταυτοποιήσαμε 5 ακόμη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επίσης ημεδαπούς, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 20 έως 30 ετών,

*** εξιχνιάσαμε μέχρι τώρα 145 υποθέσεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για διακρίβωση και άλλων εκκρεμών υποθέσεων και

*** διενεργήσαμε 19 έρευνες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 8 αυτοκίνητα, 15.000 ευρώ, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM , κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας, πλήθος φορητών υπολογιστών και GPS, καθώς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης».

Οικονομικό όφελος 10.000.000 ευρώ

Τοn λόγο πήρε στη συνέχεια ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ο οποίος παρουσίασε την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως «μία από τις δυσκολότερες στον τομέα των ερευνών, του εντοπισμού και της σύλληψης των δραστών, που έχουν χειριστεί οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευβοίας και στις περιοχές Ασπρόπυργου, Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Γέρακα, Αυλώνα, Σχηματαρίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Θηβών και Χαλκίδας, όπου διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, χρήματα, τιμαλφή και κοσμήματα, καθώς και οχήματα, τα όποια χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και στη συνέχεια τα πυρπολούσαν για να καλύψουν τα ίχνη τους. Όπως είπε ο υποστράτηγος Παπαζαφείρης: «Εξιχνιάστηκαν συνολικά 145 υποθέσεις εκ των οποίων: 58 ληστείες σε εταιρείες, οικίες και σε βάρος υπάλληλου εταιρείας καπνικών ειδών, 4 απόπειρες ληστειών, 52 διαρρήξεις εταιρειών, 6 απόπειρες διαρρήξεων, 24 κλοπές οχημάτων και 27 εμπρησμοί οχημάτων.

Διενεργήθηκαν δεκαπέντε έρευνες σε οικίες και τέσσερις έρευνες σε κοντέινερ – κατοικίες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

*** 8 αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, τα (3) εκ των οποίων παρουσίαζαν εμφανή ίχνη παραποίησης,
*** το χρηματικό ποσό των 15.000 € περίπου,
*** πλήθος κοσμημάτων μεγάλης χρηματικής αξίας,
*** κυνηγητικό όπλο και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
*** μεγάλος αριθμός δεματικών (τα γνωστά tire up),
*** αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές (είδη καρφιών) για το σκάσιμο ελαστικών,
*** ρούχα που χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων,
*** παιχνιδομηχανές playstation,
*** μεγάλος αριθμός τηλεφωνικών συσκευών, καρτών sim και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Να σημειώσουμε ότι το οικονομικό όφελος που είχαν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμέτοχη τους σε δεκάδες επιπλέον παρόμοιες ληστείες και διαρρήξεις, με παρόμοια μεθοδολογία σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών. Όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, το συγκεκριμένο εγκληματικό δίκτυο, τόσο στο στάδιο της οργάνωσης και του σχεδιασμού, όσο και στο στάδιο της εκτέλεσης των εγκληματικών του δραστηριοτήτων, λειτουργούσε με διαδικασίες που προσιδιάζουν απόλυτα στα πρότυπα οργανωμένων διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα και όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση:
*** διέθετε κεντρική δομή και ιεραρχική διάρθρωση,
*** λειτουργούσε με καθορισμένο σχεδιασμό και μεθοδολογία,
*** κατανέμονταν σε 4 υποομάδες, με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές,
*** κάλυπτε όλο το πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης, με επιμερισμό ρόλων, ενώ
*** τα μέλη της είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους της οργάνωσης.

«Μπούκαραν» με Kalashnikov

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, ειδικεύονταν στη διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, κυρίως από εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, λειτουργώντας με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο. Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου λειτουργίας τους είναι το γεγονός ότι για τη διευκόλυνση των εγκληματικών τους πράξεων είχαν προβεί στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Ειδικότερα:
*** είχαν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα μέσα και διαρρηκτικά εργαλεία (λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια, τροχούς) για να καταφέρνουν να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια,
*** είχαν εφοδιαστεί με οπλισμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, έφεραν πυροβόλα όπλα και πολεμικά τυφέκια, τύπου Kalashnikov, ενώ
*** στον εξοπλισμό τους είχαν και φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας.

Ως ορμητήριό τους χρησιμοποιούσαν την περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα τον οικισμό του Στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργεια. Εκεί υπήρχαν «κοντέινερ» που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού σε αυτά απέκρυπταν τα μέσα που τους διευκόλυναν στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων και σε κάποιες περιπτώσεις τα κλοπιμαία. Ως προς τους χρόνους δράσης τους, επέλεγαν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα 02:00 με 05:00 τα ξημερώματα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα και ασκούσαν σωματική βία σε βάρος του προσωπικού φύλαξης ή ατόμων που έβρισκαν στους χώρους των στόχων τους, ενώ δρούσαν με χαρακτηριστική ψυχραιμία, ακόμα και όταν ενεργοποιούνταν συστήματα συναγερμού. Μάλιστα, σε περίπτωση εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε δίσταζαν να κάνουν χρήση των πυροβόλων όπλων τους, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, αδιαφορώντας για το επερχόμενο αποτέλεσμα.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής

Ενδεικτικά της επικινδυνότητάς τους είναι τα περιστατικά:
*** οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών της Άμεσης Δράσης την 09-01-2017 στη Μεταμόρφωση μετά από διάρρηξη σε εταιρεία,
*** οι πυροβολισμοί και ο εμβολισμός οχήματος της Ο.Π.Κ.Ε. την 07-03-2017 στην περιοχή Άνω Λιοσίων, μετά από διαδοχικές ληστείες σε δύο εταιρείες και
*** οι πυροβολισμοί εναντίον ιδιοκτήτη οικίας την 22-07-2016 στα Μέγαρα κατά τη διάρκεια ληστείας σε οικία και γραφεία εταιρειών.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια ληστείας την 28-01-2016, σε γραφεία εταιρείας ο φύλακας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους δράστες, ο οποίος απεβίωσε την 12-01-2017 στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ την 25-08-2016 κατά τη διάρκεια ληστείας σε άλλη εταιρεία, στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν με αυτοκίνητο τον ιδιοκτήτη, αυτός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό με καραμπίνα που κατείχε νόμιμα.

«Από τα πρώιμα στάδια της έρευνας διαγνώσαμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και τεράστιες δυσκολίες, για την εκπλήρωση του αντικειμενικού μας σκοπού που ήταν ο εντοπισμός και η πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού αυτού δικτύου. Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τηρούσαν πιστά συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους», τόνισε ο υποστράτηγος Παπαζαφείρης και συνέχισε λέγοντας ότι «οι δράστες χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών τις οποίες άλλαζαν συνεχώς. Για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την καθοδήγηση των μελών τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για τους ίδιους καθώς και κώδικες για την κίνησή ή τη δράση τους ή τις κινήσεις των αστυνομικών Αρχών».

Παράλληλα, σε όλα τα στάδια των ενεργειών τους, από την προπαρασκευή των πράξεων, την κατόπτευση των στόχων, τη διάπραξη των ληστειών, έως και τη διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν συνεργούς τους, που λειτουργούσαν ως προπομποί και «τσιλιαδόροι», με οχήματα ιδιοκτησίας τους. Επιπλέον χρησιμοποιούσαν οχήματα που αφαιρούσαν από την εταιρεία ή τον φύλακα, καθώς και οχήματα που είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου, μάρκας και χρώματος αυτοκίνητο, ώστε να καθίσταται σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός τους.

Σε αυτά τα οχήματα τοποθετούσαν τα χρηματοκιβώτια που αφαιρούσαν και στη συνέχεια τα πυρπολούσαν, ώστε να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό τους, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούσαν καρφιά για να αποτρέψουν πιθανή καταδίωξή τους από αστυνομικά οχήματα, όπως την 01-05-2017 στο σταθμό διοδίων της Αττικής οδού, στις Αχαρνές.

Κατά τη διάπραξη των ληστειών και των κλοπών, κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες full face , μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους, ενώ φορούσαν γάντια, για να μην αφήνουν ίχνη. Σε περιπτώσεις που αντιλαμβάνονταν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές όπου διέμεναν ή κινούνταν ή κατά τις μετακινήσεις τους, ανέστελλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δράση τους. Παράλληλα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των διωκτικών Αρχών, με συνεχείς αλλαγές κατοικιών και κρησφύγετων, δρομολογίων, τηλεφωνικών αριθμών και μεθόδων επικοινωνίας, καθώς και με στρατολόγηση νέων ατόμων, ώστε να καθίσταται δυσχερής η ταυτοποίηση των μελών της οργάνωσης.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης σε πολλές περιπτώσεις είχαν συγγενικούς δεσμούς ή φιλικές σχέσεις, γεγονός που διατηρούσε και ενίσχυε τη δομή και τη μεταξύ τους συνοχή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν και έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές Αρχές για σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρες ανθρωποκτονιών και σωρεία υποθέσεων ληστειών και κλοπών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα