Από το «Go back, madam Μέρκελ» στο «I love you, Άνγκελα darling» 

ΣΟΦΙΑ… ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ-ΜΕΡΟΣ 1ο: Η δημοσιογράφος, νυν βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ξεγυμνώνει την καταστροφική πενταετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί οι Λατίνοι να ισχυρίζονται ότι «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν», αλλά τα λόγια που έχει… πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των 4,5 χρόνων που βρίσκεται στην κυβέρνηση καταγράφονται πλέον ως μνημείο πολιτικής μεταστροφής και οπορτουνισμού, που τον οδήγησαν τελικά στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου.

Περίπου τέτοιες ημέρες, τον Μάιο του 2014, παραμονές των προηγούμενων ευρωεκλογών ήταν που κορυφώνονταν οι προεκλογικές κορώνες τού νυν πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κορώνες όχι μόνο αντιμνημονιακές αλλά και καταφανώς αντιευρωπαϊκές και υποτιμητικές, όχι μόνο για τους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά και για τους μελλοντικούς ομολόγους του με τους οποίους ισχυριζόταν ότι θα διαπραγματευόταν. Και επειδή δεν είναι, τελικά, όλοι αμνήμονες σε αυτόν τον τόπο,  η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, φρόντισε προ ημερών να μας γυρίσει σε εκείνη την κομβική χρονιά και να μας θυμίσει τα διαμειφθέντα που πυροδότησαν τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος και πρώην υφυπουργός και κυβερνητική εκπρόσωπος έγραψε ένα εκτενές άρθρο για λογαριασμό του ενημερωτικού πόρταλ «The President» (www.thepresident.gr), στο οποίο αποκαλύπτει καρέ-καρέ το άγνωστο παρασκήνιο των ευρωεκλογών του 2014.

Αυτό το παρασκήνιο θα παρουσιάσει σε συνέχειες και μέχρι τις εκλογείς της 26ης Μαΐου η «Α», ξεκινώντας σήμερα από την έντυπη έκδοσης και συνεχίζοντας τις επόμενες ημέρες στο iapopsi.gr αλλά και στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ».

Η ΑΠΟΨΗ

Η αφήγηση της Σ. Βούλτεψη ξεκινάει από τη Μυτιλήνη όπου στις 2 Μαΐου 2014 ο Αλέξης Τσίπρας καταφτάνει στο νησί του Βορείου Αιγαίου, ανεβαίνει στο βάθρο που έχει στηθεί για την ομιλία του στην Πλατεία Σαπφούς και το λογύδριο προς τους συγκεντρωμένους οπαδούς του ξεκινά με αναδρομή στον Δεκέμβρη του 1944 όταν οι αντάρτες του νησιού εμπόδισαν τα αγγλικά στρατεύματα να αποβιβαστούν στην πρωτεύουσα της Λέσβου.

Εκεί την ίδια ήμερα είναι που ο μετέπειτα πρωθυπουργός βροντοφωνάζει στα αγγλικά το ιστορικό πλέον «κατευόδιο» για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. «Go back, λοιπόν, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο. Δεν θα ανεχτούμε να μετατρέψετε τη χώρα μας σε Μπανανία κι εμάς τους ίδιους σε φτηνή, ανασφάλιστη, αναλώσιμη και φιμωμένη μάζα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε τον αντιμνημονιακό ανένδοτο:

«Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας. Δεν θα ανεχτούμε να μας υπαγορεύετε ποιον να ψηφίσουμε, για να μη μας τιμωρήσετε.

»Λες και όλα όσα μέχρι τώρα διαπράξατε σε βάρος μας δεν είναι η πιο βαριά, αναίτια, άδικη και απάνθρωπη τιμωρία εκατομμυρίων ανθρώπων, που σε τίποτε δεν έφταιξαν για την κρίση σας. Δεν θα ανεχτούμε να καθορίζετε εσείς ποιος θα μας κυβερνά, επειδή εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά σας συμφέροντα.

»Δεν θα ανεχτούμε τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τους εφαρμοστικούς νόμους της βαρβαρότητας, που έχετε φορτώσει στις πλάτες μας. Δεν θα ανεχτούμε να μας σέρνετε για δεκαετίες δεμένους στο άρμα ενός χρέους που είναι αβίωτο, άδικο, και καταδικαστικό για τις ζωές μας. Go back! Ήρθε η δική μας ώρα».

Φυσικά, όπως ορθώς επισημαίνει η Σ. Βούλτεψη, η ώρα που ο Αλ. Τσίπρας υποσχόταν στους πολίτες ότι θα ερχόταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβάδιζε με τα υπεσχημένα. Διότι μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυριζόταν, τότε, ότι δεν θεωρεί «τον ελληνικό λαό, λαό ηλιθίων» και πως το κόμμα του δεν έχει στις τσέπες του «ούτε δανεικά ευρώ, ούτε ψεύτικες ιστορίες επιτυχίας, ούτε πλεόνασμα του πλεονάσματος να σας μοιράσουμε», ως διά μαγείας όμως το κυβερνητικό κομπόδεμα ήταν γεμάτο 5 χρόνια αργότερα με τα ίδια «υλικά»: με ματωμένο υπερ-πλεόνασμα, ακόμη και με προεκλογικό επίδομα… ψήφου, που θα μοιραστεί στους δικαιούχους λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ίσως επειδή ο νυν πρωθυπουργός θεωρεί τελικά τον ελληνικό λαό, λαό ηλιθίων, που θα «εξαγοραστούν» έναντι 300, 400 ή 500 ευρώ!

Τζάμπα δεσμεύσεις…

Έδωσε κι άλλες διαβεβαιώσεις εκείνη τη μαγιάτικη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας στους Μυτιληνιούς ακροατές του. «Μπορώ να δεσμευτώ μπροστά σας» είπε μεταξύ άλλων ότι «εμείς φέρνουμε την κατάργηση των μνημονίων, την αποπομπή της τρόικας. Την αποκατάσταση των κατώτερων συντάξεων και του βασικού μισθού, τη σταδιακή κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Θα ανοίξουμε χίλιους δρόμους για συμμετοχή του λαού. Θα θεσπίσουμε τη λαϊκή συμμετοχή. Θα ακουμπήσουμε στις κοινωνικές οργανώσεις, στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στην κοινωνική δυναμική. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε υπόθεση δράσης των πιο ζωντανών λαϊκών δυνάμεων το πρόγραμμά μας.

»Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δημόσιου-κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, με μοχλό την περιφέρεια και τους ΟΤΑ. Ο φορέας αυτός θα είναι υπεύθυνος και για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων, και για τη διαχείρισή τους. Μαζί της και μαζί σας θα αντιμετωπίσουμε το σύνθετο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Με ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με διεκδίκηση ενός άλλου καθεστώτος στην Ευρώπη, που θα καταργήσει το Δουβλίνο 2».

Και εξήγησε: «Και μπορούμε με την ψήφο μας να συμβάλουμε, μαζί με την ψήφο των άλλων Ευρωπαίων, σε μια άλλη πορεία της ηπείρου μας. Μια πορεία με βάση όχι ένα χάρτη γερμανικό, αλλά ένα χάρτη πραγματικά ευρωπαϊκό. Μια πορεία που δεν θα αναδεικνύει σε ανώτατη ιερή αρχή το ευρώ, αλλά την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τη ζωή και τη συμμετοχή των εργαζομένων».

Το… σουρεαλιστικό που θυμίζει η Σοφία Βούλτεψη στο άρθρο της στο «The President» είναι ότι στις 3 Μαΐου του ίδιου χρόνου ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, διατύπωνε αίτημα για διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, όπως το ζητά και τώρα εμμονικά ο πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το «σουρεάλ» έγκειται στο γεγονός ότι αν και ο Αλ. Τσίπρας διεκδικούσε τότε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. είχε επιλεγεί από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως υποψήφιος για την Κομισίον), ΔΕΝ είχε δεχθεί να λάβει μέρος σε κανένα ευρωπαϊκό ντιμπέιτ! Επίσημη δικαιολογία; Ότι το βεβαρημένο προεκλογικό πρόγραμμά του δεν του άφηνε ελεύθερο χρόνο. Ενώ για να κάνει τον νταή εντός συνόρων ο χρόνος δεν ήταν εμπόδιο…

 

Ο… στρατονόμος Πάνος

Ουδείς γνωρίζει ή τουλάχιστον μπορεί να αποδείξει ότι εκείνη την άνοιξη του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας είχε σκεφθεί την πιθανότητα να του χρειαστεί ένα πολιτικό δεκανίκι για να σχηματίσει κυβέρνηση την επομένη των εθνικών εκλογών (σ.σ. που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα έρχονταν σύντομα) και να γαντζωθεί στην εξουσία. Πολλώ δε μάλλον, δεν ξέρουμε αν το κοστούμι του συγκυβερνήτη ο Αλ. Τσίπρας το έραβε στα μέτρα του Πάνου Καμμένου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μετέπειτα κυβερνητικός εταίρος πλειοδοτούσε σε αντιευρωπαϊσμό και ακραίες πολιτικές λύσεις σε σχέση με το δημόσιο χρέος και τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη της επίσκεψης Τσίπρα στη Λέσβο, στις 3 Μαΐου 2014, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε βρεθεί στην Πάτρα. Από την αχαϊκή πρωτεύουσα ο Π. Καμμένος διακήρυξε ότι «εμείς λέμε στάση πληρωμών στα τοκοχρεολύσια την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών και είσοδο της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Στην επόμενη στάση του στην Κόρινθο ήταν που το… τερμάτισε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., φτάνοντας σε σημείο να εκστομίσει το απίστευτο ακόμη και για στρατονόμο τού.. Μαδούρο: «Αυτοί έπρεπε να έχουν συλληφθεί όλοι. Το ότι κυκλοφορούν ελεύθεροι συμπεριλαμβανομένου και του κ. Πρωθυπουργού είναι πρωτοφανές σε μια πολιτισμένη πολιτεία».

Για να ταιριάζει, δε, το σετάκι με αυτό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Καμμένος είπε το  δικό του παραφρασμένο «Go back» από την πόλη του Αγρινίου στις 4/5/2014:

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ξεκάθαροι για την Ευρώπη. Δεν πιστεύουμε στην Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και των τραπεζών».

Όλα τα παραπάνω εξόχως επαναστατικά οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. τα διαλαλούσαν με κάθε ευκαιρία. Κοινός τόπος το τσιτάτο «Καμιά θυσία για το ευρώ!», που όμως έμεινε τσιτάτο. Διότι για τον μεν πρώτο ήρθε η καρέκλα του πρωθυπουργού, για τον δεύτερο η καρέκλα του συγκυβερνήτη και του υπουργού Άμυνας, και για τους δύο μαζί μία τεράστια αχρείαστη θυσία για το ευρώ, που μεταφράζεται σε ένα δημοψήφισμα παρωδία κι ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.

Ο Σαμαράς για το «κέλυφος ΣΥΡΙΖΑ»

Όσο ο Αλέξης Τσίπρας περιδιάβαινε την επαρχία μοιράζοντας ανέξοδες και εκ του ασφαλούς υποσχέσεις ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις 3 Μαΐου του 2014 το «ΒΗΜΑ» φιλοξένησε ένα άρθρο τού τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Όπως εξηγεί η Σ. Βούλτεψη στο άρθρο της, σε αυτό το άρθρο ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έδινε τη δική του (συγκρατημένη ως όφειλε άλλωστε) εκδοχή για την έξοδο της Ελλάδα στο ξέφωτο. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς έγραψε για το «κέλυφος» μέσα στο οποίο είχε κλειστεί η χώρα, που τώρα σπάει και «απελευθερώνονται οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας και του λαού μας».

Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ  «θέλουν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δίνη της κρίσης που αφήνουμε πίσω μας και τη χώρα ασταθή, διεθνώς απομονωμένη και διχασμένη», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι με τα ηνία της διακυβέρνησης να παραμένουν στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας ούτε νέο μνημόνιο θα υπάρξει, ούτε νέα μέτρα θα λάβει η κυβέρνησή του.

Αν και διορατικός πολιτικός, αυτή που εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως λανθασμένη εκτίμηση εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά ήταν η πίστη του ότι «ο ελληνικός λαός τους κατάλαβε. Και δεν θα τους αφήσει να δημιουργήσουν την αστάθεια που επιδιώκουν».

«Τώρα, η Ελλάδα θρυμμάτισε τις αλυσίδες της. Οι Έλληνες έσπασαν το κέλυφος. Και η νέα Ελλάδα γεννιέται», κατέληγε σε εκείνο το άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός.

Δυστυχώς, η… κύηση μιας άλλης Ελλάδα διεκόπη βάναυσα, το «κέλυφος» ξανασκέπασε τις θυσίες των Ελλήνων απαιτώντας κι άλλες πιο δυσβάσταχτες, με τη χώρα να έχει οδηγηθεί αυτήν την τελευταία πενταετία στη μεγαλύτερη οικονομική και ηθική κρίση της μεταπολίτευσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα