ΑΠΟ ΤΟΝ Η1Ν1 ΤΟΥ 2009 ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΤΟΥ 2020: Δύο πανδημίες και το εμβόλιο της οργής

Η ιστορία δικαιώνει τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την πρόνοια να θωρακίσει τη χώρα με τα απαραίτητα εμβόλια

Το 2009 με το 2020 τα χωρίζουν 11 χρόνια. Τα ενώνουν όμως δύο πανδημίες. Τη σημερινή την προκαλεί ο πρωτόγνωρος ιός SARScoV-19 που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε προσβάλει περισσότερα από 1,5 εκατ. ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και είχε σκοτώσει παγκοσμίως πλέον των 81.000 ατόμων. Για την πανδημία του 2009 ευθυνόταν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α που έμεινε γνωστό με την κωδική ονομασία Η1Ν1 και στοίχησε τη ζωή σε αδιευκρίνιστο (σ.σ. υπάρχουν καταγραφές από 12.000 έως 20.000 νεκρούς) αριθμό ανθρώπων.

Η σύγκριση των επιδημιολογικών δεδομένων για τον SARS-coV-19 και τον Η1Ν1 ίσως να μην οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Κι αυτό διότι:

α) Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ουδείς μπορεί να βεβαιώσει που θα σταματήσει το κακό, με τα τελευταία επιστημονικά νέα να λένε ότι το επόμενο κύμα θα ξαναχτυπήσει –άγνωστο με ποια ένταση– τον Οκτώβριο. Θυμίζεται ότι στην περίπτωση του 2009 η πανδημία έληξε επισήμως έναν χρόνο μετά (σ.σ. στις 10 Αυγούστου 2010) από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε.

β) Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο πανδημιών (ευκολία μετάδοσης, θνητότητα, ηλικιακή διαστρωμάτωση κρουσμάτων, ευπαθείς ομάδες) διαφέρουν σε κομβικό βαθμό ώστε μία ενδεχόμενη σύγκριση να οδηγεί σε λογικοφανή μεν αλλά άλματα.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι και η μία και η άλλη πανδημία βρήκαν απροετοίμαστες τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες χώρες που επλήγησαν τότε και τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την χρονιά της πανδημίας Η1Ν1 τα επίσημα στοιχεία του τότε αρμόδιου φορέα που ήταν το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατέγραψαν 142 θανάτους με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 18.230. Είχε, μάλιστα, αναδυθεί και τότε η δημόσια αντιπαράθεση ειδικών (και μη) ότι υποκαταγράφεται η πραγματική συχνότητα της ασθένειας αφού χωρίς αρκετά τεστ (όπως και σήμερα) οι ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα παρέμεναν ενεργοί στην κοινότητα.

Το φούντωμα της πανδημίας H1N1

Η συζήτηση, ωστόσο, που άναψε για τα καλά μετά το πέρας της υγειονομικής καταιγίδας του 2009 ήταν για ένα θέμα που και να θέλαμε σήμερα να τσακωθούμε δεν θα μπορούσαμε. Ο λόγος για το εμβόλιο, που σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό αναζητείται επιτακτικά από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά τότε που υπήρχε μία ολόκληρη χώρα, η Ελλάδα, τσακωνόταν γιατί είχε την υγειονομική προστασία και μάλιστα σε πλήρη επάρκεια!!!

Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο σε μέρες υγειονομικού πολέμου, αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που στιγματίστηκε η θητεία ενός υπουργού Υγείας, εν προκειμένω του Δημήτρη Αβραμόπουλου, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να γίνει ακόμη και όχημα πολιτικής δίωξής του με πρόσχημα την υπόθεση Novatris και πρόθυμους «οδηγούς» τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης. Πώς όμως φούντωσε η πανδημία του Η1Ν1 τo 2009; Όποιος ανατρέξει στα δημοσιεύματα της εποχής θα διαπιστώσει ότι η τότε ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας είχε μπροστά της συγκεκριμένα δεδομένα για την επερχόμενη πανδημία Η1Ν1 που δεν άφηναν περιθώριο για διλημματικές αργοπορίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα