Από τον… Καιάδα στους από μηχανής επενδυτές

Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνάει η οικογένεια Κουτσολιούτσου, έπειτα από πολύμηνη σιγή ιχθύος, και εκεί που φαινομενικά όλοι έψαχναν απαντήσεις (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τράπεζες και λοιποί πιστωτές) αναφορικά με τις οικονομικές ανορθογραφίες της FOLLI-FOLLIE, ξαφνικά εμφανίστηκαν και μυστηριώδεις επενδυτές!

 

Του Νίκου Τσαγκατάκη

 

Μετά την καταγγελία των δανείων της FOLLI-FOLLIE από τις τράπεζες, την περασμένη Τετάρτη (12/9) συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία, συνεκδικαζόμενη με τις αιφνίδιες αιτήσεις «συμπαράστασης» (πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ της) που υπέβαλαν η Folli-Follie Συμμετοχών και η Καίτη Κουτσολιούτσου, για τη δική τους προστασία έναντι των πιστωτών τους.

Κύριο αίτημα της FOLLI-FOLLIE ήταν η εξασφάλιση δίμηνης παράτασης της ήδη ισχύουσας υπέρ της προσωρινής διαταγής, ώστε να συνεχίσει η προστασία της περιουσίας της, ενώ υπέρ της παραστάθηκαν επίσης στο δικαστήριο διά πληρεξουσίου δικηγόρου οι 825 εργαζόμενοι, ομολογιούχοι, αλλά και θυγατρικές εταιρείες της, όπως η «FF Group Finance Luxembourg». Αντίδικοι της οικογένεια Κουτσολιούτσου ήταν όχι μόνο οι πιστώτριες των 47 εκατ. ευρώ τράπεζες, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, οι υποχρεώσεις έναντι του οποίου σταμάτησαν πρόσφατα να εξυπηρετούνται, έχοντας ήδη συσσωρευτεί οφειλές περίπου 1 εκατ. ευρώ οι οποίες βρίσκονται σε διακανονισμό.

 

Όλος ο «καβγάς» για τα «ασημικά»

Σύμφωνα με έγγραφα που προσκόμισε η ίδια η εταιρεία στο δικαστήριο, στο ισοζύγιο Μαΐου περιλαμβάνονται συνολικές οφειλές ύψους 532 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 47 εκατ. ευρώ είναι έναντι τραπεζών, άρα είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των πιστωτών που ζητούν την εκποίηση του ποσοστού της συμμετοχής της στα Αττικά Πολυκαταστήματα που είχε παραχωρηθεί στις τράπεζες ως ενέχυρο, καθώς αποτελεί το κυριότερο περιουσιακό της στοιχείο, «φωτογραφίζοντας» την εκδήλωση ενδιαφέροντος του Κ. Λαμπρόπουλου των Attica Stores.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Folli-Follie, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με άλλον υποψήφιο επενδυτή που προσφέρει 70 εκατ. ευρώ για το 35,67% της «Αττικά Πολυκαταστήματα» όπου η FOLLI-FOLLIE κατέχει το 25,27% και η FOLLI-FOLLIE Συμμετοχών το 10,4%, αλλά θέτει ως όρο τη συμμετοχή της ίδιας της Folli-Follie στο σχήμα, χωρίς όμως να αναφερθεί κάποιο συγκεκριμένο όνομα. «Αν εκποιηθεί η συμμετοχή στο Attica, θα φύγει ο επενδυτής. Είναι η προμετωπίδα της εταιρείας σε αυτήν την προσπάθεια», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο. Ωστόσο οι τράπεζες υποστήριξαν πως δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει τη σαφή οικονομική θέση της, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καν αυτή τη δυνατότητα, δεν είναι εφικτή όχι μόνο η αξιολόγηση του προτεινομένου σχεδίου εξυγίανσης, αλλά ούτε καν η πιθανολόγηση της ευόδωσής του, και ζήτησαν από το δικαστήριο να απορρίψει την αίτηση.

 

Η ακτινογραφία των πιστωτών

Η θυγατρική «FF Group Finance Luxembourg» τόνισε ότι και η ίδια είναι πιστώτρια με 294 εκατ. ευρώ χρέη προς αυτήν, τονίζοντας ότι το 92% του δανεισμού της μητρικής εταιρείας προέρχεται από τις θυγατρικές και μόνο το 8% από τράπεζες, ενώ οι 825 εργαζόμενοι ζήτησαν να προστατευθεί η περιουσία της εταιρείας ώστε να συνεχίσει την εμπορική της δραστηριότητα και να προστατευθεί η εργασία τους. Οι εργαζόμενοι και οι ομολογιούχοι μαζί εκπροσωπούν περίπου 210 εκατ. ευρώ οφειλών, με την UBS να εκπροσωπεί τους ομολογιούχους του δανείου 150 εκατ. ευρώ σε ελβετικό φράγκο, που εκδόθηκε το 2017. Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι στο τρέχον έτος σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου, ενώ η εταιρεία DELOITTE, που έχει αναλάβει να εκτιμήσει το σύνολο της περιουσίας της εταιρείας και των 40 θυγατρικών της, θα ολοκληρώσει την έκθεσή της μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Η δικαστική απόφαση

Με μια Σολομώντεια λύση ολοκληρώθηκε η πολύωρη και πολυάνθρωπη ακροαματική διαδικασία, καθώς η δικαστική απόφαση διατήρησε μεν για ακόμη δύο μήνες την προσωρινή διαταγή προστασίας της περιουσίας της μητρικής εταιρείας έναντι όλων των δανειστών, αλλά απέρριψε το ίδιο αίτημα που υπέβαλε η θυγατρική «Folli-Folli Συμμετοχών» και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, με αποτέλεσμα τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία να βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, απαγόρευσε στην εταιρεία να μεταβιβάσει ή να επιβαρύνει (π.χ. με υποθήκες) τα περιουσιακά της στοιχεία, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση στην κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την υπαγωγή της στο άρθρο 106Α του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ ανακάλεσε επίσης τη προστασία που είχε δοθεί αρχικά στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

Η δικαστική απόφαση οδηγεί στη ρευστοποίηση του 10,4% της «Αττικά Πολυκαταστήματα» που βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών ως ενέχυρο, χωρίς να μπορούν να «ακουμπήσουν» το υπόλοιπο 25,27%, ενώ καθ’ όσον αφορά στο επίμαχο ποσοστό του 35,67% της «Αττικά Πολυκαταστήματα» ο κ. Ζαχαρίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Folli-Follie, υποστήριξε πως η εταιρεία είχε προτείνει στις τράπεζες να τους δοθεί ως ενέχυρο το ποσοστό που ελέγχει η Folli-Follie στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης Dufry (το οποίο ανέρχεται σε 1,6 εκατ. μετοχές της Dufry), πρόταση που οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες απέρριψαν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα