Από τον θρησκόληπτο Άγγελο στον Ολλανδό… Τεννέ

Η ΕΠΟ δεν είναι… ΕΠΣ Μακεδονίας και η Εθνική ομάδα δεν είναι τα… Κουφάλια, για να επιλέγεται ο προπονητής από τα… καφενεία

 Για να εξηγούμαστε από την αρχή…

Προπονητής Τζον Φαν ‘τ Σιπ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει πουθενά σε υψηλό επίπεδο. Μια ματιά να ρίξει κανείς στο βιογραφικό του θα διαπιστώσει ότι η καλύτερη ομάδα στην οποία έπιασε δουλειά ήταν η Τσβόλε.

Ποια είναι η Τσβόλε; Ο Απόλλωνας της Ολλανδίας… Σαν να λέμε δηλαδή ότι –σε αντίστοιχο επίπεδο– ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας είναι ένας Ολλανδός… Μπάμπης Τεννές.

Καλός παικτάκος στα νιάτα του, που έκανε μια καριέρα σαν προπονητής σε μικρομεσαίες ομάδες.

Η διαφορά είναι ότι ο Τεννές έκανε μακρόχρονη καριέρα και «αγροτικό» που θα το ζήλευε ο Φαν ‘τ Σιπ. Πήγε, και πού δεν πήγε… Από το ’92 όταν ξεκίνησε από την Καλλιθέα, μετά σε Ιάλυσο, Αθηναϊκό, Απόλλωνα Σμύρνης, Πανηλειακό, Πανελευσινιακό, Άρη, Ολυμπιακό Λευκωσίας, Κέρκυρα, Καλλιθέα, Ακράτητο, Κέρκυρα, Λεβαδειακό, Εθνικό Αστέρα, Παναχαϊκή, Κέρκυρα, Παναιτωλικό, Καλλονή, Απόλλωνα Σμύρνης, Λαμία, Απόλλωνα Σμύρνης, Λαμία και ξανά Απόλλωνα Σμύρνης.

Από το ’92 έως και το 2019 ο Μπάμπαρος δούλεψε συνεχώς και τις περισσότερες φορές σε ομάδες της Super League.

Ο εκλεκτός του Γραμμένου για τη διαδοχή του Άγγελου Αναστασιάδη… πού έχει δουλέψει;

Ξεκίνησε να κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα στον Λεβαδειακό της Ολλανδίας, δηλαδή την Τβέντε, το 2001-02. Μετά τον πήραν στους Νέους του Άγιαξ για μια διετία (2002-04) και στη συνέχεια ο Μάρκο Φαν Μπάστεν τον προσέλαβε ως βοηθό του στην Εθνική ομάδα όπου κάθισε μαζί του για μια τετραετία.

Δηλαδή, το ίδιο διάστημα με τον μεγάλο Ολλανδό φορ, που όσο βαρβάτος ήταν ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, τόσο λίγος αποδείχθηκε ως προπονητής…

Ο Φαν ‘τ Σιπ έφτασε στο ανώτερο αξίωμα… του βοηθού του Φαν Μπάστεν. Κάτι σαν Στέλιος Γιαννακόπουλος με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Κι όταν έβαζε κάνα γκολ η Εθνική, θα πρέπει να πήγαινε όπως ο Στελάκης και να του φώναζε: «Είσαι μεγάλος, είσαι μεγάλος», όπως έγινε στη Βοσνία όταν η Εθνική ομάδα γύρισε από την κόλαση του 2-0 στον παράδεισο του 2-2…

Ο Φαν ‘τ Σιπ προσπάθησε να κάνει καριέρα δίπλα στον Φαν Μπάστεν, αλλά… ατύχησε. Μετά την αποχώρησή του από την Εθνική Ολλανδίας, την ίδια τύχη είχε και ο Άγιαξ, το 2009 (όπου έγινε πρώτος, αλλά… υπηρεσιακός μόλις για ένα παιχνίδι στο τέλος της σεζόν) και ο 55χρονος προπονητής που επελέγη από την ΕΠΟ, για να… συνεχίσει το έργο του Άγγελου Αναστασιάδη, πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς.

Τον Οκτώβριο του 2009 υπέγραψε στη Μέλβουρν Χερτ, μια ομάδα της πρώτης κατηγορίας στην Αυστραλία, στην οποία έμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια!

Η μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν η 5η θέση την τελευταία σεζόν. Λίγο πριν εγκαταλείψει την Αυστραλία (για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, όπως είχε πει τότε), υποστήριξε ότι το μέλλον του ήταν στην… Ευρώπη, αλλά μάλλον δεν έχει μεγάλες μαντικές ικανότητες.

Κι αυτό γιατί την επόμενη χρονιά ο Φαν ‘τ Σιπ (αστείο καράβι, σε ελεύθερη μετάφραση από τα αγγλικά) βρέθηκε στη μακρινή Γκουαδαλαχάρα…

Τον πρότεινε τότε (τον Απρίλιο του 2012) ο Γιόχαν Κρόιφ, που δούλευε στο κλαμπ και βρήκε την ευκαιρία να προτείνει κι έναν δικό του άνθρωπο για να βγάλει ένα μεροκάματο…

Ο Φαν ‘τ Σιπ δεν στέριωσε ούτε εκεί… Ο Ολλανδός έμεινε μόλις για μερικούς μήνες στην Τσίβας και πριν από την έναρξη της Κλαουσούρα του 2013 αντικαταστάθηκε από τον Μεξικανό Μπέντζαμιν Γκαλίντο.

Φυσικά, η λέξη «επιτυχία» είναι άγνωστη στην καριέρα του κοσμογυρισμένου προπονητή, ο οποίος, όταν αποφασίσει να αποσυρθεί, το πιθανότερο είναι να γράψει ένα βιβλίο για ταξίδια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, παρά για τις εμπειρίες και τις γνώσεις του γύρω από το ποδόσφαιρο…

Τον Δεκέμβριο του 2013 γύρισε ξανά στην Μέλμπουρν Χερτ στην Αυστραλία. Εκεί από όπου είχε φύγει για να κυνηγήσει μια θέση σε ένα ευρωπαϊκό κλαμπ, αλλά δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία παρά το γεγονός ότι είχε πλούσια ατζέντα και πολλά τηλέφωνα ανθρώπων που θα μπορούσαν να τον συστήσουν κάπου…

Στη Μέλμπουρν ήταν πλήρως απογοητευμένοι, καθώς η ομάδα είχε να κερδίσει 17 παιχνίδια. Η έλευση του Ολλανδού προπονητή (που διαδέχθηκε τον Τζον Αλοΐζι) έμελλε να είναι καθοριστική για την προπονητική του καριέρα.

Όχι γιατί πέτυχε κάποια σπουδαία διάκριση. Αλλά γιατί έμεινε στην Αυστραλία ακόμη τέσσερα χρόνια, έως τον Γενάρη του 2017, οπότε και παραιτήθηκε για δεύτερη φορά, αφού πλέον (από το 2014) η ομάδα είχε μετονομαστεί από Μέλμπουρν Χερτ σε Μέλπουρν Σίτι.

Ο λόγος ήταν ο άρρωστος πατέρας του, που τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Ολλανδία και να τον διαδεχθεί τότε στη Μελβούρνη ο Μιχάλης Βαλκάνης

Οι πεντάρες

από την Άλκμααρ

Τη σεζόν 2017-18, ο Τζον Φαν ‘τ Σιπ δούλεψε στην Τσβόλε. Μια μικρομεσαία ομάδα στην Ολλανδία. Κατώτερη του Πανιώνιου. Ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες.

Έκανε 1,5 χρόνο συμβόλαιο, αλλά στο τέλος της σεζόν οι άνθρωποι της ομάδας θεώρησαν σκόπιμο να απαλλαγούν από την παρουσία του γιατί «έτρωγαν» τη μία ήττα μετά την άλλη.

Και δεν μιλάμε για απλές ήττες. Αλλά για διασυρμούς από μεγάλα ολλανδικά κλαμπ, όπως η Άλκμααρ που ένα απόγευμα έριξε μια ξεγυρισμένη πεντάρα στην ομάδα του Φαν ‘τ Σιπ

Μέχρι και οι άνθρωποι της Τσβόλε… ζαλίστηκαν από το αποτέλεσμα και προτίμησαν να τον απομακρύνουν, μπροστά στον κίνδυνο να γελάνε μαζί τους ακόμη και οι… ανεμόμυλοι στη χώρα…

Αυτόν τον προπονητή βρήκε ο Γραμμένος για να φέρει στην Εθνική ομάδα. Χωρίς να ζητήσει την άποψη των τεχνικών διευθυντών.

Κάποιος του είπε ότι ο «τάδε» μπορεί να κάνει έργο επειδή ήταν στον Άγιαξ και ο Βαγγέλης «τσίμπησε» και τον προσέλαβε, λες και πήρε προπονητή για τα… Κουφάλια και όχι για την Εθνική ομάδα!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα