Αποχαιρέτα την καθαρή έξοδο που χάθηκε!

Μικρό καλάθι κρατούν στην κυβέρνηση για το ερχόμενο Eurogroup, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να λάβει απόφαση για το χρέος. Παρά τις υποσχέσεις στο παρελθόν αλλά και πιο πρόσφατα, όπου εκπρόσωποι των θεσμών τάσσονται υπέρ εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, το Βερολίνο με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και… ίσως να συμφωνήσει μια επιμήκυνση μερικών ετών μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ξεκάθαρο μήνυμα στη Γερμανία πως εκείνη θα φέρει την ευθύνη νέου ατυχήματος στην Ελλάδα, έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω πρόσφατης συνέντευξής του στη γερμανική «ZEIT Online». Σε αυτήν τη συνέντευξη τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό στα οικονομικά φύλλα της «Handelsblatt», της «Wall Street Journal» και των «Financial Times» να μη γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προσθέτει, προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές.

«O Όλαφ Σολτς γνωρίζει ότι υπάρχει μία ανακοίνωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία είναι πολύ σημαντική και δεσμεύεται σε μία ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει και πάλι να βγει στις χρηματαγορές μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Τι είναι αυτό που θα κάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο; Θα μπορούσε κανείς να κάνει έναν παραλληλισμό της κατάστασης με μία εγκυμοσύνη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς “ολίγον έγκυος”. Ή θα καταφέρει κανείς να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι», θύμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, εξήγησε πως δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης.

Για δύο χρόνια μάς «βγάζει» το μαξιλαράκι

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος υποστήριξε πως το μαξιλαράκι που έχει δημιουργήσει η Αθήνα αρκεί για περίπου δύο χρόνια, οπότε και να βρεθεί η καταλληλότερη στιγμή για έξοδο στις αγορές. «Η Ελλάδα δημιουργεί ένα cash buffer για τους επόμενους 20-22 μήνες. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 6,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο δεν μπορούν τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο λόγο παρά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Έως το τέλος του προγράμματος εκτιμούμε ότι θα φτάσουν τα 17-18 δισ. ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ξεκαθάρισε πάντως πως η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη: «Χωρίς πρόσθετα μέτρα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», είπε ο κ. Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμετροποιηθούν έγκαιρα τα μέτρα για το επόμενο Eurogroup.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προανήγγειλε μία μακράς διάρκειας συζήτηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέγοντας ότι η τελευταία δόση θα είναι σημαντικού ύψους (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν 12 δισεκατομμύρια ευρώ), ώστε να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ειδικά για το χρέος, αναφέρθηκε στις ήδη γνωστές πρωτοβουλίες από τα ευρωπαϊκά όργανα, συνδέοντας την ελάφρυνση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα εκκρεμούν από το τρίτο πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχουν νέοι όροι πέραν αυτού», επεσήμανε, ενώ η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Eurogroup και την «έκθεση συμμόρφωσης» για τη δ΄ αξιολόγηση.

Αναφορά στο χρέος έκανε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρέθηκε στο Λαγονήσι στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας πως το «βάρος» των προσπαθειών για την Ελλάδα πέφτει τώρα στην ελάφρυνση του χρέους και όχι τόσο στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων.

Προετοιμάζονται οι αγορές

Οι αγορές πάντως ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Η Citigroup με σημείωμά της τονίζει πως το Eurogroup της 21ης ​​Ιουνίου θα είναι καθοριστικό για τους πιστωτές της Ελλάδας, καθώς καλούνται να αποφασίσουν για τη μεταμνημονιακή στρατηγική στην Ελλάδα. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένει ένα πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Γερμανία, η οποία τελικά δέχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι μέρος του προγράμματος, αντίθετα με την προϋπόθεση για συμμετοχή του Ταμείου στην Ελλάδα που η ίδια έχει θέσει εδώ και τρία χρόνια.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Citi, δεν αναμένεται να συμφωνηθούν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο, εκτός από ορισμένα που θα βοηθήσουν στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών και δαπανών κατά τα πρώτα έτη μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα πιέζεται σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΔΝΤ (έως το 2022), καθώς τα ποσά ανέρχονται στο 7% περίπου του ΑΕΠ κατ’ έτος, ενώ πέραν αυτού και με μικρές εξαιρέσεις οι δανειακές υποχρεώσεις θεωρούνται λογικές και διαχειρίσιμες. Οπότε ενισχύεται η θέση του Βερολίνου που ζητά μικρή επιμήκυνση δανείων έτσι ώστε να μη συμπέσουν οι υποχρεώσεις αυξάνοντας τις απαιτήσεις σε συγκεκριμένη περίοδο.

 

Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Ντομπρόφσκις 

Δραστική παρέμβαση στο χρέος από την πλευρά των πιστωτών, ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί τα μέγιστα, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, σύμφωνα με δελτίο της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Ντομπρόβσκις το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων και τη δημιουργία ενός οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα