ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Ουαλία-Ιράν: (1) 2.15-(Χ) 3.15- (2) 3.60 Κατάρ-Σενεγάλη: (1) 3.75- (Χ) 3.25 –(2) 2.05 Ολλανδία-Ισημερινός: (1) 1.62- (Χ) 3.90- (2) 5.25 Αγγλία-ΗΠΑ: (1) 1.68- (Χ) 3.65- (2) 5.15

ΟΥΑΛΙΑ

Στην πρεμιέρα η Ουαλία αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τις ΗΠΑ, καθώς ο Μπέιλ ισοφάρισε στο 82΄ με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος. Για το δεύτερο ματς με το Ιράν μοναδικό ερωτηματικό αποτελεί η ετοιμότητα του ηγετικού χαφ Αλεν. Αν ο 32χρονος δεν βρεθεί στο αρχικό σχήμα, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε θα πάρει χρόνο στην εξέλιξη. Ο φορ Μουρ πήρε πόντους με την εμφάνιση του β’ μέρους κόντρα στις ΗΠΑ και λογικά κερδίζει φανέλα βασικού. Δίλημμα το ποιος εκ των Τζέιμς, Γουίλσον θα θυσιαστεί, περισσότερες οι πιθανότητες του πρώτου.

Η αναμέτρηση με τους Ιρανούς διεξάγεται στις 10.00 το πρωί (τοπική ώρα). Εντελώς ασυνήθιστο για τα βρετανικά δεδομένα. Όμως είναι τόσο σπουδαίο γεγονός για ολόκληρη την χώρα, που θα επιτραπεί στους μαθητές να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των διεθνών. Φυσικά η συγκεκριμένη είδηση δίνει έξτρα ώθηση στους παίκτες. Μια χώρα από άκρη σε άκρη στο πλευρό της. Με όλη την σημασία.

Η Ουαλία αγνοεί τη νίκη στα 6 πρόσφατα επίσημα ματς της (0-2-4), τα 5 για το Nations League, σε ορισμένα εκ των οποίων παρατάχθηκε βέβαια με αναπληρωματική σύνθεση, και φυσικά η πρεμιέρα του Μουντιάλ. Σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ στα 13/14 πρόσφατα. Εξαίρεση η εντός έδρας ήττα από την Πολωνία (0-1) για το Nations League.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (3-4-3): Χένεσι – Μέπαμ, Ρόντον, Ντέιβις- Ρόμπερτς, Αμπαντου, Ράμσι, Ν. Γουίλιαμς – Μουρ, Μπέιλ, Γουίλσον.

ΙΡΑΝ

Πραγματικός εφιάλτης για τους Ιρανούς η πρεμιέρα τους στο Μουντιάλ. Στο 20′ έχασαν με τραυματισμό τον κίπερ Μπεϊρανβάρντ και αφού δέχτηκαν το 1-0 στο 35′ ξεκίνησε το… μαρτύριο, στο ημίχρονο έχαναν ήδη 3-0, για να διασυρθούν με 6-2! Και τα δύο τους τέρματα τα πέτυχε ο Ταρεμί της Πόρτο.

Μία από τις πιο βαριές ήττες της ιστορίας τους, η προηγούμενη με έξι γκολ παθητικό καταγράφεται το 1950, στο φιλικό 6-1 από την Τουρκία, ενώ έχασαν επίσης με 5-0 από τη Ν.Κορέα το 1958 και από την Ουγγαρία το 1972.

Χαμηλούς τόνους προσπάθησε να κρατήσει ο Πορτογάλος τεχνικός Κάρλος Κεϊρόζ μετά τη συντριβή της Δευτέρας, στην τρίτη παρουσία του στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με το Ιράν!

Προφανώς και ο Κεϊρόζ έριξε αρκετά το βάρος στο ψυχολογικό κομμάτι αυτές τις μέρες. Η αλήθεια είναι πως οι Ιρανοί, παρότι σαφέστατα είναι για το αουτσάιντερ του ομίλου, δεν είναι τόσο κακή ομάδα για έξι γκολ. Ακόμη κι από αντιπάλους σαν την Αγγλία. Περιμένουν άπαντες μία αντίδραση κόντρα στην Ουαλία, έστω κι αν έχει ξανά τον ρόλο του αουτσάιντερ.

Ερωτηματικό η συμμετοχή του Νο1 γκολκίπερ Μπεϊρανβάντ που χτύπησε στη μύτη μετά από σύγκρουση με συμπαίκτη του. Αντικρουόμενα τα ρεπορτάζ για το αν τελικά προλάβει να είναι έτοιμος. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Το Ιράν έχει βρει δίχτυα στα 21/22 τελευταία του παιχνίδια επίσημα και φιλικά, σε όλες τις διοργανώσεις.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Χοσεΐνι – Μοχαράμι Πουραλιγκάνι (Κανανιζαντεγκάν), Καλιζάντεχ, Μοχαμάντι – Νουρολάχι, Γκολιζάντεχ (Εζατολάχι) – Γιαχανμπάς, Αμίρι, Γκοντός (Χατζισαφί) – Ταρεμί

ΚΑΤΑΡ

Πιθανόν να έπαιζε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ακόμα και αν δεν το διοργάνωνε, καθώς είναι η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ασίας, μετά το θρίαμβο του 2019. Στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της όμως σε Μουντιάλ μόνο ως τέτοια δεν παρουσιάστηκε. Με αποκαρδιωτική εμφάνιση ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από το Εκουαδόρ (0-2). Έγινε η πρώτη ιστορικά ομάδα διοργανώτριας χώρας που ηττήθηκε σε τέτοια.

Άγνωστο αν o Σάντσεθ «πειράξει» κάτι στην ενδεκάδα, δεν υπάρχουν καν διαθέσιμα ρεπορτάζ περί των σκέψεων του για την τακτική. Απέναντι στο Εκουαδόρ έκανε μόνο δύο αλλαγές, όχι παράλογο, καθώς ήταν εμφανές ότι η κακή εικόνα δεν οφειλόταν στα πρόσωπα, αλλά στη διαφορά δύναμης και στη δυνατότητα πίεσης στην μπάλα. Μόνο τον φορ Αλί αντικατέστησε και τον κάπτεν Αλ-Χάιντος, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να μείνει κάποιος από τους δύο εκτός. Σίγουρα σε επίπεδο τακτικής θα προσπαθήσει να πιέσει πιο ψηλά και να είναι πιο επιθετικό, αφού χρειάζεται μόνο νίκη. Τρεις φορές έχει μείνει πίσω στο σκορ από το 2020 και μετά και τις τρεις ηττήθηκε.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (3-5-2): Μπαρσίμ – Πέδρο Μιγκέλ, Αλ-Ραουί, Κούκι, Χασάν, ΑχμένΧατέμ, Αλ-Χάιντος, Μπουντιάφ – Αλμόεζ Αλί, Ακράμ Αφίφ.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Στην πρεμιέρα ηττήθηκε δυσκολότερα από το τελικό 2-0 από την Ολλανδία. Ο 23χρονος μπακ Γιάκομπς που έπαιξε ως αλλαγή στην πρεμιέρα, αντιμετώπισε προβλήματα με τη γραφειοκρατία καθώς είχε παίξει με την Κ21 της Γερμανίας και ήταν πιθανό να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τη συνέχεια του τουρνουά. Τελικά, η FIFA έδωσε τη Δευτέρα την άδεια στον παίκτη της Μονακό και θα βρίσκεται κανονικά στην αποστολή στους ερχόμενους αγώνες.

Για πρώτη φορά στην εθνική ο αριστερός μπακ Μούσα Εντιαγέ. Ο 20χρονος είναι ο αντικαταστάτης του Μανέ στη λίστα. Μπήκε εσπευσμένα για να έχει μια επιπλέον λύση στα άκρα της άμυνας ο Σισέ. Έχει παίξει λίγα λεπτά τη φετινή σεζόν με τη φανέλα της Άντερλεχτ.

Τραυματίες αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο ο μπακ Ντιαλό και ο μέσος Κουγιατέ. Ο πρώτος είχε μυικές κράμπες, πάντως έβγαλε κανονικά την προπόνηση της Τετάρτης και θα είναι διαθέσιμος. Αντίθετα, ο δεύτερος έφυγε με φορείο λόγω προβλήματος στο δεξιό μηριαίο και είναι εξαιρετικά αμφίβολος.

Δύσκολα και ο χρήσιμος μπακ Τουρέ, ο οποίος δεν έπαιξε στην πρεμιέρα λόγω ενοχλήσεων.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Μεντί, – Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Σισέ, Ντιαλό, – Πάπε Γκουέγε, Μεντί, – Ντιάτα, Ιντρ. Γκουέγε, Ισμ. Σαρ, – Ντιά

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Νίκησε 2-0 τη Σενεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το 84’ που σκόραραν, δεν είχαν σουτ εντός εστίας (!). Κινδύνεψαν στο καπάκι και τελικά το 2-0 έγινε με γκολ στο 99′.

Στα τελευταία 16 παιχνίδια είναι αήττητη, ενώ στα τελευταία 24 έχει μόλις μια ήττα. Αυτή από την Τσεχία για τη φάση των νοκ άουτ του Euro 2021. Στα αξιοσημείωτα το ότι στα τελευταία 32 ματς με τον Φαν Χάαλ (επίσημα, φιλικά) είναι αήττητη.

Αγωνιστικά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πάλι. Το ευχάριστο είναι ότι πήραν χρόνο συμμετοχής οι Ντεπάι, Ντε Ρόον. Δύο πολύτιμα γρανάζια που είχαν τραυματισμούς και τώρα είναι καλύτερα. Δεν έχει δεχθεί γκολ στα τελευταία της τέσσερα ματς Μουντιάλ. Σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ στα τελευταία 16 παιχνίδια της. Η τελευταία φορά που δεν σκόραρε ήταν στις 27/06/21, όταν και έχασε στα τελικά του Euro και στη φάση των νοκ άουτ από την Τσεχία.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (3-5-2): Νόπερτ – Τίμπερ, Φαν Ντέικ, Άκε – Ντάμφρις, Φ. ντε Γιονγκ, Χάκπο, Μπέργκχαους, Μπλιντ – Ντεπάι (Γιάνσεν), Μπέργκβαϊν.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ

Δεν περίμενε τόσο εύκολο μπάσιμο στο εναρκτήριο με τους διοργανωτές του Κατάρ, καθώς κυριάρχησε άνετα 2-0 και δίκαια.

Χωρίς προβλήματα κόντρα στους Ολλανδούς. Κράτησαν την ανάσα τους για τον δις σκόρερ Βαλένσια που αποχώρησε τραυματίας, τελικά δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. ΟΚ και στο 100% του ο βασικός χαφ Γκρουέσο, ήταν από τα κυριότερα στελέχη της «Τρι» στα προκριματικά και στο Κόπα Αμέρικα του 2021. Ο Γκρουέσο είναι έτοιμος για να πάρει τη θέση του Μέντες στα χαφ, ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα ο Αργεντινός τεχνικός να μην τολμήσει ούτε αυτή τη μικρή αλλαγή προσώπου και να συνεχίσει βασικός ο Μέντες. Χωρίς ήττα από τις 25/03 όταν είχε αντιμετωπίσει την Παραγουάη για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Αυτή είναι η μοναδική της μέσα στο 2022.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-4-2): Γκαλίντες – Ανχ. Πρεσιάδο, Τόρες, Χινκαπιέ, Εστουπινιάν – Πλάτα, Γκρουέσο, Μ. Καϊσέδο, Ιμπάρα – Βαλένσια, Εστράδα.

ΑΓΓΛΙΑ

Συνόδευσε την πρεμιέρα, με το εμφατικό 6-2 με το Ιράν, και είναι μόλις η 2η φορά στην ιστορία της που σκοράρει 6+ γκολ σε μεγάλο τουρνουά (Μουντιάλ, Euro). Την παράσταση έκλεψαν οι δυο κατά τεκμήριο πιο φορμαρισμένοι παίκτες της. Οι Σακά και Μπέλινγχαμ ταξίδεψαν στο Κατάρ πολύ ζεστοί και το έδειξαν με το παραπάνω – δυο γκολ ο πρώτος, ένα ο Μπέλινγχαμ, αμφότεροι μέσα στις φάσεις και πραγματικά κομβικοί.

Ανησυχία για τον Κέιν, χτύπησε στην πρεμιέρα, συνέχισε κανονικά, τελικά έγινε αλλαγή και στις πρώτες του εκτιμήσεις ο Σάουθγκεϊτ δεν φάνηκε να ανησυχεί για το πρόβλημα του κάπτεν. Τα τελευταία, νέα, πάντως, είναι ενθαρρυντικά. Ο Κέιν έβγαλε όλη την προπόνηση την Τετάρτη και θα είναι ΟΚ για την Παρασκευή.

Με πρόβλημα έφυγε και ο Μαγκουάιρ, όμως ήταν περισσότερο συνέπεια ενός ζητήματος ίωσης που τον ταλαιπωρούσε και όχι κάτι σοβαρότερο. Έχασε το Ιράν ο εξτρέμ Μάντισον, λογικά στόχος είναι να προλάβει το φινάλε με τους Ουαλούς. Ο Σάουθγκεϊτ έγινε ο πρώτος τεχνικός της εθνικής Αγγλίας που μετράει  με 9 νίκες σε τελικές φάσεις μεγάλων τουρνουά (Μουντιάλ, Euro), ξεπερνώντας πια τον Σερ Αλφ Ράμσεϊ.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Πίκφορντ- Τρίπιερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Σο- Μάουντ, Ράις, Μπέλινγχαμ- Σακά, Κέιν, Στέρλινγκ.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι άφησαν μία πολύτιμη ευκαιρία να γλιστρήσει από τα χέρια τους με το 1-1 της Δευτέρας κόντρα την Ουαλία.

Ιστορικά έχει αντιμετωπίσει άλλες δύο φορές την Αγγλία σε Παγκόσμια Κύπελλα και δεν έχει ηττηθεί. Νίκη-αδιανόητη για την εποχή το 1950 και ισοπαλία το 2010. Επίσης σημαντικό ότι έχει οκτώ παίκτες στο ρόστερ που αγωνίζονται στην Αγγλία και κουβαλούν τις ανάλογες εμπειρίες.

Αγωνιστικά δεν υπάρχουν προβλήματα. Με την Ουαλία δεν έπαιξε καθόλου ο Τζιοβάνι Ρέινα. Αλλά ο Γκρεγκ Μπερχάλτερ δικαιολόγησε την απόφαση λόγω ενός σφιξίματος που είχε ο παίκτης και θέλησαν να προστατεύσουν. Πλέον θα είναι έτοιμος. Στα τελευταία 11 παιχνίδια της σε Μουντιάλ δεν βρήκε δίχτυα μόνο σε ένα (1-0 από τη Γερμανία το 2014).

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Τέρνερ – Ντεστ, Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον – Άνταμς, Μούσα, ΜακΚένι – Ρέινα, Γουεά, Πούλισιτς.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα