ΑΠΟΔΟΣΗ

*Αργεντινή-Γαλλία: (1) 3.00-(Χ) 3.00- (2) 3.00

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Επιστροφή στον τελικό μετά το 2014, δεύτερος με τον Μέσι. Περίπατος δεν ήταν ο ημιτελικός με την Κροατία αλλά το 3-0 ήταν δίκαιο. Οι Αργεντινοί έκαναν πολύ καλά αυτά που έπρεπε, σε αντίθεση με τους Κροάτες που δεν έκαναν τίποτα σωστά.

Στην πρώτη σημαντική φάση του αγώνα, ήρθε το πέναλτι πάνω στον Άλβαρες, το οποίο ο Μέσι μετέτρεψε σε γκολ (34’). Αυτή τη φορά η «αλμπισελέστε» δεν επαναπαύτηκε να βγάλει το πρώτο μέρος με το μίνιμουμ προβάδισμα, με μια επέλαση του Άλβαρες που διέσχισε το μισό γήπεδο και πήρε δύο κόντρες, έγινε μέσα σε ένα πεντάλεπτο το 2-0.

Εκεί ουσιαστικά το παιχνίδι τελείωσε. Στην επανάληψη ο Σκαλόνι έκανε από νωρίς τη γνώριμη κίνηση, να βάλει τρίτο στόπερ τον Λισάντρο Μαρτίνες και να γυρίσει το σχήμα σε 5-3-2 και το αποτέλεσμα κλείδωσε. Όχι όμως και το σκορ, καθότι ο αδιαμφισβήτητος MVP του ματς Άλβαρες σημείωσε και δεύτερο προσωπικό τέρμα από μαγική ασίστ του Μέσι, για να διαμορφώσει το τελικό 3-0.

Στη Βραζιλία η Γερμανία τους στέρησε στο τρόπαιο με γκολ στην παράταση. Αυτή τη φορά υπάρχει αποφασιστικότητα να μη συμβεί το ίδιο. Πρωτίστως διότι τα 36 χρόνια χωρίς Μουντιάλ είναι πολλά. Αλλά και επειδή δεν μπορεί να κρεμμάσει τα παπούτσια του ο Μέσι χωρίς να πάρει Μουντιάλ. Να βιώσει δηλαδή ό,τι ο Μάριο Κέμπες και ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Έμμεση παραδοχή Μέσι πως ο τελικός θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική. «Θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο να τελειώσω τη διαδρομή μου με ένα Μουντιάλ». «Απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές, περάσαμε δύσκολα, ξεκινήσαμε άσχημα, ζητήσαμε από τον κόσμο εμπιστοσύνη και τελικά φτάσαμε εκεί που θέλαμε» ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων.

Σε Μπουένος Άιρες έχουν μετατρέψει το Κατάρ οι Αργεντινοί. Στο γήπεδο θα είναι και πάλι πολύ περισσότεροι, όπως και τις προηγούμενες φορές και σαφώς πιο εκδηλωτικοί. Μάλιστα, από τα νοκ άουτ συνεχώς ο αριθμός που ταξιδεύει στην ασιατική χώρα μεγαλώνει. Παρότι αρκετοί δεν έχουν εισιτήριο.

Προβλήματα δεν προέκυψαν. Απεναντίας επιστρέφουν ο βασικός αριστερός μπακ Ακούνια και ο αναπληρωματικός δεξιός μπακ Μοντιέλ, έχοντας εκτίσει τις ποινές τους. Μυστήριο με τον Ντι Μαρία. Ακόμα δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει να αγωνιστεί βασικός ή θα μπει κάποια στιγμή ως αλλαγή. Δύσκολο να προλάβει να δώσει το παρών ο Γκόμες που είναι τραυματίας από την αρχή των νοκ άουτ.

Δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα με τον Μέσι ή οποιονδήποτε άλλο βασικό. Ο Σκαλόνι θεώρησε πως είναι κουρασμένοι οι παίκτες του τον τελευταίο καιρό, έκρινε πως μια προπόνηση παραπάνω δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Έτσι άφησε εκτός τους περισσότερους βασικούς από το πρόγραμμα της Πέμπτης. Σε αυτό συμμετείχε κανονικά ο Ντι Μαρία και το έβγαλε ολόκληρο χωρίς πρόβλημα.

Στην αποστολή για ψυχολογικούς λόγους οι δύο κομμένοι στην αρχή, λόγω τραυματισμού, Νίκο Γκονσάλες και Χοακίν Κορέα.

Με τον Σκαλόνι όλα είναι πιθανά αλλά η πρώτη επιλογή είναι λογικά αυτή. Επαναφορά του Ακούνια στα αριστερά της άμυνας, καμία αλλαγή στη μεσαία γραμμή που έχει βρει εξαιρετική χημεία και επιστροφή Ντι Μαρία στο αρχικό σχήμα, για πρώτη φορά σε νοκ άουτ. Ο έμπειρος εξτρέμ είναι πολύτιμος γι’ αυτήν την ομάδα για να απουσιάσει σε έναν τελικό.

Ωστόσο αν δεν είναι απόλυτα έτοιμος να παίξει από την αρχή, τότε πάμε στα ίδια σενάρια. Ή πεντάδα στην άμυνα με τρίτο στόπερ Λισάντρο Μαρτίνες, ή επανάληψη της διάταξης του ημιτελικού με την Κροατία, δηλαδή 4-2-2-2 με τους ακραίους μπακ να έχουν την ευθύνη όλης της πλευράς. Βέβαια, μέχρι στιγμής ο Σκαλόνι έχει δείξει μια σαφέστατη τάση αιφνιδιασμού του αντιπάλου, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί και κάποια κίνηση εντελώς απρόσμενη.

Πρώτος πια σε γκολ, ασίστ αλλά και μόνος πρώτος στο συνδυασμό αυτών, ο Λιονέλ Μέσι. Σαφώς και θέλει, και ο ίδιος αλλά και οι συμπαίκτες του, να κόψει το νήμα πρώτος και στις δύο κατηγορίες, ωστόσο στα γκολ υπάρχει και ένα επιπλέον κίνητρο. Με ένα τέρμα φτάνει τον Πελέ σε συγκομιδή σε Μουντιάλ, με δύο τον ξεπερνά, κάτι που αν συμβεί θα έχει και πολύ μεγάλη αξία γοήτρου για τους Αργεντινούς έναντι των άσπονδων γειτόνων τους, Βραζιλιάνων.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Εμιλιάνο Μαρτίνες – Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια – Ντε Πολ, Φερνάντες, Μακάλιστερ – Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.

ΓΑΛΛΙΑ

Για 4η φορά στις 7 τελευταίες διοργανώσεις φτάνει στον τελικό, κέρδισε τις 2 στις 3 προηγούμενες. Η μόνη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει δύο φορές σερί το Μουντιάλ ήταν η Βραζιλία (1958, 1962).

Δεν ήρθε εύκολα το 2-0 με το Μαρόκο παρά το γρήγορο γκολ του Τεό Ερναντέζ, ήταν πάντως το πρώτο παιχνίδι στο τουρνουά που κράτησε το μηδέν. Φαίνεται πως επηρεάστηκε αρκετά στην κυκλοφορία της μπάλας και τη συνολικότερη ανάπτυξη από την απουσία του Ραμπιό, που έχει κάνει αθόρυβη δουλειά ενώ ο Φοφανά που τον αντικατέστησε έβαλε κυρίως δύναμη. Κορυφαίος για ένα ακόμα παιχνίδι ο Γκριεζμάν που βοήθησε σημαντικά όταν χρειάστηκε και ως στόπερ, ενώ ήταν μέσα σε κάθε φάση με κλεψίματα και μονομαχίες.

Ο Ντεσάν ρίσκαρε για πρώτη φορά επιθετικά στις αλλαγές του βάζοντας τους Τυράμ και Μουανί και τον αντάμειψαν με τον πρώτο να δείχνει πως μπορεί να βοηθήσει με τα φυσικά του προσόντα και να δώσει βοήθειες και αμυντικά στην αριστερή πλευρά όταν χρειαστεί ενώ ο δεύτερος στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έβαλε το γκολ που σφράγισε την πρόκριση.

Για δεύτερο σερί, μετά και την Αγγλία, ο Ντεσάν διαπίστωσε πως ο αντίπαλός της  χτύπησε στην αριστερή της πλευρά που είναι και η πιο επικίνδυνη επιθετικά αλλά αμυντικά έχει πρόβλημα αφού ο Μ’ Μπαπέ έχει το μυαλό του κυρίως να βρει χώρους για αντεπίθεση και απόντος και του Ραμπιό, ο Ερναντέζ εκτέθηκε αρκετές φορές απέναντι σε δύο Μαροκινούς.

Ο προπονητής της κέρδισε τους δύο τελικούς Μουντιάλ που έδωσε, έναν σαν παίκτης και έναν σαν προπονητή. Αήττητος σε αγώνες Μουντιάλ παραμένει ο Μ’ Μπαπέ (12-3-0).

Στα πανηγύρια στα αποδυτήρια ήταν και ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Φανατικός οπαδός της, είχε προβλέψει το 3-1 σκορ με την Πολωνία. Αλλά και τους σκόρερ. Στις ερωτήσεις και πιέσεις των δημοσιογράφων για να κάνει πρόβλεψη για τον τελικό, είπε πως βλέπει επικράτηση της Γαλλίας και τόνισε «θα τριτώσει τις κατακτήσεις ο Ντεσάν». Ο προπονητής της έχει ήδη πάρει μια φορά το Μουντιάλ το 1998 σαν αρχηγός της εθνικής και η δεύτερη ήταν το 2018 στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Μακρόν πήρε μαζί του τους άτυχους και απόντες από το τουρνουά λόγω τραυματισμών Καντέ, Πογκμπά, Ν’ Κουνκού, Κιμπεμπέ που ήθελαν με κάθε τρόπο να εμψυχώσουν τους συμπαίκτες τους. H Μπάγερν δεν έδωσε το ΟΚ για τον Λούκας Ερναντές.

Αρνήθηκαν την πρόσκληση για δικούς τους λόγους οι Μπενζεμά, Πλατινί, Λοράν Μπλαν.

Νέα θύματα της ίωσης Βαράν και Κονατέ. Το δίδυμο των στόπερ με το Μαρόκο παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, σχετικά ελαφρά για τον πρώτο, κάπως χειρότερα για τον δεύτερο. Ακόμα δεν υπάρχει ανησυχία για τη συμμετοχή τους.

Όπως και ο Κομάν έλειψαν από την προπόνηση της Παρασκευής. Ενώ για προληπτικούς λόγους έμειναν έξω και οι Τσουαμενί και Τεό Ερναντές που είχαν τραυματισμούς από το ματς με το Μαρόκο.

Όλοι οι αμφίβολοι, άρρωστοι και τραυματίες, ήταν παρόντες στην τελευταία προπόνηση. Ο Ντεσάν δεν φανέρωσε τις προθέσεις του αλλά χρησιμοποίησε μαζί τους Ουπαμεκανό και Κονατέ σε κάποιες τακτικές ασκήσεις. Δεν σημαίνει όμως αυτό απαραίτητα πως θα είναι στον πάγκο ο Βαράν.

Αν τελικά ο Βαράν διατηρήσει τη θέση του, φαίνεται πως μικρό προβάδισμα για παρτενέρ του έχει ο Ουπαμεκανό.

Ο Ντεσάν δοκίμασε τον Τυράμ στα αριστερά, όπως και όταν μπήκε αλλαγή με το Μαρόκο και βοήθησε σημαντικά. Ο Μ’ Μπαπέ ήταν φορ και ο Ζιρού εκτός. Ο Ζιρού έχει μεν ενοχλήσεις στο γόνατο, αλλά ως τώρα φαίνεται πως τις ξεπερνάει εύκολα – δύσκολα. Το πιθανότερο είναι να παραμείνει βασικός.

 

 

Αήττητη στα 10 τελευταία παιχνίδια Μουντιάλ με νοτιοαμερικάνικη ομάδα (6-4-0). Τελευταία ήττα το 1978, στην Αργεντινή με 2-1.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Λορίς – Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ – Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριεζμάν – Ντεμπελέ, Μ’ Μπαπέ, Ζιρού.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα