Αποφάσεις για τα σπουδαία

Καταλάγιασε το κλίμα στο Κίνημα Αλλαγής μετά την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά και την απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Και σε αυτό συνέτειναν όχι μόνο οι ισορροπιστές, αλλά και οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη μία ο Τζανακόπουλος και από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκαναν τους δύο βασικούς παίκτες του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξουν δημοσίως την προσπάθειά τους.

Το Μακεδονικό και το ξεκλείδωμα των θεσμικών αλλαγών, όπως η κατάτμηση της Β’ Αθήνας αλλά και του ζητήματος της αναθεώρησης του Συντάγματος, μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και μια σειρά επαφών με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ενδεχόμενη σύγκληση των οργάνων, χωρίς τίποτα να έχει ακόμα καθοριστεί. Δεν αποκλείεται η πιθανότητα η Φώφη Γεννηματά να συγκαλέσει Πολιτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Γραμματεία ή και τα δύο μαζί, ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να λύσει άμεσα ζητήματα σχετικά με την στρατηγική πολιτική και ιδεολογική στόχευση. Το γεγονός για παράδειγμα ότι αναμένονται εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό -κάτι που σηματοδοτεί για τους γνωρίζοντες η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, την Πέμπτη στη Σόφια- αναγκάζει το Κίνημα να αποκτήσει άμεσα καθαρή θέση και στάση. Μάλιστα η κα Γεννηματά είχε -υπογραμμίζουν εγκυρότατες πληροφορίες- αναλυτική συζήτηση για το Μακεδονικό με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, μετά και το ραντεβού του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ. “Δεν θα δεχθούμε σαλαμοποίηση του Μακεδονικού”, ήταν το μήνυμα που ακολούθησε προς την κυβέρνηση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλο Χρηστίδη, παρ’ ότι δεν έχει γίνει ακόμη δημόσια συζήτηση για το αν “χρειαστούν” 180 βουλευτές για την κρίσιμη ψηφοφορία.

Στη Χαριλάου Τρικούπη διάβασαν με προσοχή τη σκληρή ομολογουμένως απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τα θερμά λόγια που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού για το Κίνημα Αλλαγής.

Στο θέμα της ενότητας αναφέρθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης σε άρθρο του, όπου μεταξύ άλλων τονίζει: “Οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με μεγαθυμία σε σχέση με ενδεχόμενες αστοχίες και πάνω από όλα με σεβασμό σε αυτούς που περίμεναν ώρες ολόκληρες στις 12 και 19 Νοέμβρη για να υπογράψουν με τη συμμετοχή τους, τη γενέθλια πράξη της παράταξης. Δεν έχουμε περιθώριο να τους απογοητεύσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να γίνει στις επόμενες εκλογές, το πρώτο μεγάλο βήμα”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα