Απόφαση σταθμός στην Ισπανία: Στους πολίτες οι φόροι στεγαστικών δανείων

Δικαστική απόφαση σταθμός πάρθηκε στην Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε προηγούμενη απόφαση που καθιστούσε τις τράπεζες υπεύθυνες για την απόδοση της φορολογίας στεγαστικών δανείων, τονίζοντας πλέον ότι αυτό το κόστος βαρύνει τους δανειολήπτες.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Moody’s και DBRS πρόσφατα, αυτό το κόστος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ωστόσο, αυτή η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει την οργή ομάδων δανειοληπτών, αλλά και να παράσχει ταυτόχρονα βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες.

Η μετοχή της Banco de Sabadell σημειώνει κέρδη έως και 15% στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, μετά την απόφαση που έληξε εβδομάδες αβεβαιότητας σχετικά με τις πιθανές δαπάνες του κλάδου.

Η αρχική απόφαση στις 18 Οκτωβρίου προκάλεσε πτώση των τραπεζών και το δικαστήριο πάγωσε την απόφαση μία ημέρα αργότερα, επικαλούμενο τις ανησυχίες σχετικά με τον “τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο” της απόφασης.
Οι μετοχές της CaixaBank σημειώνουν επίσης κέρδη 5,2%, ενώ τα κέρδη σε Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria είναι της τάξεως του 3,4% και 2,8% αντίστοιχα.

“Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τις τράπεζες”, δήλωσε ο Ricardo Wehrhahn, διαχειριστής της Intral Strategy Execution, μιας εταιρίας παροχής συμβουλών.

Οι τράπεζες και το δικαστικό σύστημα της Ισπανίας βρέθηκαν πάντως στο επίκεντρο σφοδρών αντιδράσεων, με το Unidos Podemos, σύμμαχος της μειοψηφικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Pedro Sanchez, να διοργανώνει διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου.

“Οι τράπεζες κερδίζουν και οι πολίτες χάνουν”, γράφει ο Γενικός Γραμματέας των Podemos, Pablo Iglesias στο Twitter.
“Η ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου τίθεται υπό αμφισβήτηση.Η δημοκρατία αποδυναμώνεται”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης