Αποφασισμένοι για… δικαστικό αίμα

Αντιμέτωποι με έναν νέο επιχειρησιακό βραχίονα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» εκτιμά ότι βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά τη βομβιστική επίθεση με στόχο την εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τουλάχιστον έξι άτομα (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες) που μέχρι πρότινος είχαν περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση – «Λερναία Ύδρα», αλλά αναβαθμίστηκαν μετά τις συλλήψεις και τον εγκλεισμό σε σωφρονιστικά καταστήματα των ηγετικών στελεχών της. Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας όλων των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται υποθέσεις τρομοκρατίας και ομάδων αντιεξουσιαστών. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στους τελευταίους μήνες, πριν από την έκρηξη έξω από την πολυκατοικία στον αριθμό 112 της οδού Ιπποκράτους, είχαν σταλεί δέματα-βόμβες στην πρόεδρο Εφετών Ισιδώρα Πόγκα και στον εφέτη Πειραιά Παναγιώτη Χουζούρη.

Το «σχέδιο Νέμεσις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο προκήρυξης που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου οι «Πυρήνες», εκτιμάται ότι δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία χάρτα επιθέσεων σε δικαστές και εισαγγελείς. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι η αποστροφή ότι «επιλέξαμε μια συμβολική ενέργεια με στόχο μόνο υλικές ζημιές, αλλά στο μέλλον η ΣΠτΦ δεν θα περιοριστεί εκεί».

Είχαν προειδοποιήσει
Μπορεί ο ίδιος να μην αποδέχεται τον ρόλο του ηγέτη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ωστόσο ο Χρήστος Τσάκαλος είναι η πιο εμβληματική μορφή της συγκεκριμένης ομάδας. Με δήλωσή του στις 25 Ιουνίου 2016 είχε προαναγγείλει ότι ξεκινάει «πόλεμος» με τη Δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι εξαντλεί την αυστηρότητά της στο αντάρτικο πόλης και τους αντιεξουσιαστές, την ώρα που «χαϊδεύει» πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες που είτε εμπλέκονται είτε φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα. Αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της «ΣΠτΦ» την ευθύνη για την αποστολή παγιδευμένου φακέλου στο σπίτι του ειδικού εφέτη ανακριτή Δημήτρη Μόκκα, ο Χρήστος Τσάκαλος είχε επισημάνει επί λέξει:

«Ήταν μια ελάχιστη επιστροφή της βίας που ασκείται καθημερινά στα δικαστήρια και στα ανακριτικά γραφεία που μοιράζουν τα χρόνια φυλακής σαν να είναι στραγάλια. Την ίδια στιγμή οι ίδιοι δικαστές απαλλάσσουν μεγαλοκαρχαρίες σαν τον Βγενόπουλο και τον Μπόμπολα, αποδεικνύοντας όχι μόνο πως η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά πως συμπεριφέρεται σαν πιστό σκυλί των αφεντικών τους. Επίσης ο Δ. Μόκκας είχε χειριστεί υποθέσεις της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και μέσω δικαστικού πραξικοπήματος είχε επιμηκύνει την προφυλάκιση του αδερφού μου Γεράσιμου Τσάκαλου σε 40 μήνες από 18 μήνες που είναι το όριο».

Από τότε, μάλιστα, είχε προειδοποιήσει ότι «η οργάνωση ποτέ δεν ξεχνάει αυτούς που με αποφάσεις-γκιλοτίνα θέλησαν να την τελειώσουν. Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι πως η επιλογή να χτυπήσουμε συμβολικά τον συγκεκριμένο δικαστή με μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, σήμερα πλέον μπαίνει στην διαδικασία της αυτοκριτικής. Από εδώ και πέρα η οργάνωση εγκαταλείπει τα συμβολικά χτυπήματα και θα χτυπάει με όλη την δύναμη πυρός της την δικαστική εξουσία που στραγγαλίζει την ελευθερία μας. Τα χτυπήματά μας δεν θα είναι πλέον συμβολικά, αλλά πραγματικά, όσο πραγματικά είναι και τα χρόνια των ποινών που ρίχνουν οι δικαστές».

Υψηλού κινδύνου αλλά αφύλακτος «στόχος» η Τσατάνη
Για όλα τα παραπάνω δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια με το οποία η αρμόδια επιτροπή της ΓΑΔΑ επέλεξε να αφήσει χωρίς φρουρά –τουλάχιστον τις τελευταίες 15 ημέρες– τη Γεωργία Τσατάνη. Αυτό, παρ’ ότι η εισαγγελέας Εφετών ήταν στόχος εξαιρετικά υψηλού κινδύνου λόγω υποθέσεων που έχει χειριστεί (τρομοκρατία, Ανδρέας Βγενόπουλος κ.ά.) και του τόπου κατοικίας της (σ.σ. Εξάρχεια), ενώ παράλληλα με γραπτή αναφορά της είχε επισημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. ότι είχε παρατηρήσει ύποπτες κινήσεις γύρω από την πολυκατοικία που διαμένει. Το γεγονός ότι επέστρεψαν οι δύο αστυνομικοί και το συμβατικό όχημα της Ασφάλειας μετά τη βομβιστική επίθεση, σε καμία περίπτωση δεν εξιλεώνει αυτούς που έκριναν ότι η εισαγγελέας Τσατάνη και η οικογένειά της δεν διατρέχουν κίνδυνο και δεν χρειάζονται αστυνομική φύλαξη.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι η αστυνομική συνοδεία αφαιρέθηκε το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον από 40 δικαστές και εισαγγελείς, στο πλαίσιο του σχεδίου Τόσκα για επιστροφή περίπου 700 αστυνομικών στον… δρόμο και τη μάχη με την εγκληματικότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα