«Αποκαλύφθηκε» η Περσεφόνη στην Αμφίπολη

Η Περσεφόνη είναι το πρόσωπο που έλειπε πλάι στο γενειοφόρο άντρα, στο ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον μεγαλοπρεπή τάφο της Αμφίπολης και πλέον είναι βέβαιο ότι αναπαριστά την αρπαγή της θεάς από τον Πλούτωνα.

Η Περσεφόνη φορά λευκό χιτώνα που συγκρατείται στο ύψος του στήθους με μία λευκή ταινία και έχει μία τραγική μορφή. Εχει υψωμένο το αριστερό της χέρι προς τα πάνω, ενώ ο Πλούτωνας φοράει κόκκινο χιτώνα και ο Ερμής κίτρινο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια αναπαράσταση σε ψηφιδωτό σε τάφο. Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού είναι 4,5 (όπως και οι άλλοι θάλαμοι) επί 3 (πλάτος) μέτρα.

Το ψηφιδωτό μετά την αποκάλυψη πλύθηκε με ειδικό τρόπο και έγινε αμέσως επικάλυψη με φύλλα φελιζόλ. Από πάνω μπαίνει ειδικό δάπεδο ώστε να μπορούν οι αρχαιολόγοι να προχωρούν στα ενδότερα του τάφου.

Να σημειώσουμε, πως ο τρίτος θάλαμος παραμένει στην κατάσταση που ήταν, καθώς τις τελευταίες ημέρες η ομάδα Περιστέρη έριξε το βάρος της στο ψηφιδωτό, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες στο ταφικό μνημείο και αφαιρούνται τα χώματα από την ανασκαφή Λαζαρίδη.

Διαβάστε επίσης