Αποκαλύφθηκε με ποιον συναντήθηκε «στα μουλοχτά» στο Σότσι ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κατάπιε τη γλώσσα του για τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο των συζητήσεων Πούτιν - Ερντογάν, στο Σότσι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ουκρανίας και διμερή ζητήματα όπως η Συρία.

Το άλλο πρόσωπο…

Ενα άλλο άτομο, ωστόσο, βρισκόταν επίσης εκεί: ο πρόεδρος της Τσετσενίας και στενός συνεργάτης του Κρεμλίνου και του προέδρου Πούτιν Ραμζάν Καντίροφ, τα στρατεύματα του οποίου εμφανίζονται συχνά στην πρώτη γραμμή του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Φαίνεται ότι ο Καντίροφ δεν πήγε στο Σότσι μόνο για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια των τετράωρων συνομιλιών μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας, ο ηγέτης της Τσετσενίας συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Η αποκάλυψη Καντίροφ

«Φίλοι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ του Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντησα προσωπικά τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον επικεφαλής της τουρκικής εθνικής οργάνωσης πληροφοριών Χακάν Φιντάν. Είχαμε μια άτυπη πλούσια και παραγωγική συνομιλία, κατά την οποία καταλήξαμε σε κοινή γνώμη για την ανάγκη καθιέρωσης στενής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Τσετσενικής Δημοκρατίας σε διάφορα θέματα.

Ιστορικά, οι λαοί μας συνδέονται πολύ, ειδικά επειδή ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Τσετσένων ζουν επί του παρόντος στην Τουρκία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η άτυπη συνάντηση θα είναι η αρχή για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και δημιουργία επαφών. Συμφώνησα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και σημείωσα επίσης ότι και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν από κοινές δεσμεύσεις.

Στο τέλος της συνάντησης, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι με κάλεσαν να επισκεφθώ την Τουρκία, κατά την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Φυσικά, αποδέχτηκα την πρόσκληση», έγραψε ο τσετσένος ηγέτης στον λογαριασμό του στο Telegram, αποκαλύπτοντας τη συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο ρόλος του Φιντάν

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Φιντάν ήταν παρών, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, κάνει τη συνάντηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Μπορεί επίσης να έχουν συζητηθεί οι σχέσεις ασφαλείας. Ωστόσο, δεν είναι νέο ότι ο Φιντάν συνοδεύει τον Ερντογάν σε ταξίδια στο εξωτερικό.

Τον Μάιο, ο Καντίροφ, ο οποίος είναι πιστός στον Πούτιν, κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο να μην βοηθήσει τους μαχητές του τάγματος Αζόφ να εκκενώσουν το χαλυβουργείο Azovstal, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι και περικυκλωμένοι από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εκείνη την εποχή, η Τουρκία προσφέρθηκε ως μεσολαβητής και συμφώνησε να εκκενώσει ουκρανούς μαχητές από το χαλυβουργείο.

«Ο πρόεδρος ενός μουσουλμανικού κράτους» δεν πρέπει να σώσει τους «δολοφόνους και τους άθεους του Αζόφ από την τιμωρία», είχε πει ο Καντίροφ.

Υποστήριξε ότι οι μαχητές του Αζόφ προσβάλλουν τις «αξίες του Ισλάμ και του ίδιου του Ισλάμ». Τα στρατεύματα του Καντίροφ στην Ουκρανία συχνά δικαιολογούν τη συμμετοχή τους στον επιθετικό πόλεμο με την «υπεράσπιση του Ισλάμ», όπως μεταδίδει το .

Ανησυχία

Στην Τουρκία, από την άλλη, ο Καντίροφ δεν είναι δημοφιλής σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο λόγος για αυτό είναι η εξαιρετική εγγύτητά του στη ρωσική ηγεσία.

Επομένως, αυτή η αντιδημοφιλία αφορά λιγότερο την Τσετσενία ή τον ίδιο τον τσετσενικό λαό. Αλλωστε, η αντίσταση της Τσετσενίας στη Ρωσία χαίρει ενός είδους σεβασμού μεταξύ πολλών Τούρκων.

Για τον Καντίροφ, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Θεωρείται η «μαριονέτα της Ρωσίας». Ως εκ τούτου, η συνάντηση Τσαβούσογλου και Φιντάν με τον Καντίροφ είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους στην Τουρκία, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, όπως μεταδίδει το sigmalive.com

Βίντεο από την άφιξη

Την άφιξη Καντίροφ στο Σότσι, την ημέρα της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν, είχε μεταδώσει η Pravda της Ουκρανίας, όπως φαίνεται στο βίντεο (κάτω), το οποίο είχε προβάλει και το ρωσικό πρακτορείο TASS.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα