Αποκαλύψεις για το Σκοπιανό: Πέντε ψέματα «καίνε» τον Τσίπρα

Ευκαιρία για μία νέα… σύρραξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσε η αποκάλυψη των πρακτικών από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων. Αυτό καθώς, με βάση τα έγγραφα, επικρατούσε σπουδή στη γειτονική χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Στα εν Ελλάδι, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τρία σημεία: ότι δηλαδή, στο πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στο απαράδεκτο όνομα -επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας-, το Μακεδονία του Ίλιντεν, ότι ήταν σαφές τόσο στη διεθνή κοινότητα, όσο και στην ηγεσία των Σκοπίων ότι η Ν.Δ. δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών και ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων διαπίστωνε ότι η χώρα τους δεν θα έβρισκε πιο βολική ελληνική κυβέρνηση, από την παρούσα.

Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να εστιάσει σε δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, το οποίο μιλά για δύο συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρίας Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ζόραν Ζάεφ. Με αυτό τον τρόπο όχι απλά απέφυγε να απαντήσει στη Νέα Δημοκρατία, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση. Την ίδια ώρα, η Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον ρ/σ Πρώτο Θέμα, είπε ότι είχε συναντηθεί δημοσίως και για πέντε λεπτά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: «Μιλήσαμε για 4-5 λεπτά. Με ρώτησε ποια στάση θα κρατήσουμε, του είπα ότι έχουμε πληροφορίες από τον τύπο και από την εικόνα που διαμορφώνουμε θα καταψηφίσουμε το συμβιβασμό που προτείνει ο κ. Τσίπρας».

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία καταμετρά πέντε ψέματα στον Αλέξη Τσίπρα, που, όπως επισημαίνει, αναδεικνύονται από την αποκάλυψη των πρακτικών.

1. Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι ‘συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’

Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».

2. Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.
Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε ‘θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις’».

3. Έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.
Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».

4. Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».
Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».

5. Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμά τους.
Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα