Αποκαλύψεις Σολτς για το τι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όπλα στην Ουκρανία

Ποιοι και γιατί αντιδρούν

Τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας δημιουργεί η απόφαση της γερμανικής Κυβέρνησης να αποστείλει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην Ουκρανία, σύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ παρακολούθησης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντέκρουσε από το βήμα της Βουλής την κριτική που του ασκείται το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση για ολιγωρία στην στήριξη της Ουκρανίας και για αθέτηση των υποσχέσεων απέναντί της.

«Συμφώνησα με τον Μητσοτάκη για παράδοση όπλων στην Ουκρανία»

Να σημειωθεί ότι χθες Τρίτη, ο ίδιος ο καγκελάριος δήλωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει οχήματα μάχης πεζικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να μπορέσει να παραδώσει όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το τι είδους όπλα θα είναι αυτά στα οποία αναφερόταν.

Μιλώντας σήμερα στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) σήμερα ο καγκελάριος υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, την παραπάνω συνεργασία με την χώρα μας, στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

«Μόλις χθες συμφώνησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», είπε ο Σολτς, η Ελλάδα θα δώσει τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και η Γερμανία θα καλύψει με σύγχρονα τεθωρακισμένα τις ανάγκες της Ελλάδας.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι την πρακτική της «κυκλικής» παράδοσης όπλων στην Ουκρανία ακολουθεί η Γερμανία και με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία.

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σολτς υποσχέθηκε στο Κίεβο την παράδοση σύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος Iris-T και ραντάρ εντοπισμού, το οποίο μπορεί να διακρίνει και δυνάμεις πυροβολικού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, η Γερμανία, έπειτα από σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα στείλει από τα αποθέματά της τέσσερις πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Mars II, του Ομίλου Krauss-Maffei-Wegmann.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι εκτοξευτές θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια ώστε η Ουκρανία να μην μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

Σφοδρή κριτική από την Αντιπολίτευση

«Τις επόμενες ημέρες θα παραδώσουμε στην Ουκρανία δώδεκα από τα πιο σύγχρονα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, σε συνεργασία με την Ολλανδία», δήλωσε ακόμη ο Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η Γερμανία «θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον Όλαφ Σολτς ότι «δεν μπορεί να πει «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο», αλλά λέει μόνο «ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει»».

Κάλεσε δε τον καγκελάριο να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με το εάν η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να λάβουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. «Η Ουκρανία έχει την μακροπρόθεσμη στήριξη της Γερμανίας και θα συνεχίσει να την έχει. Είναι αλαζονεία να γίνεται συζήτηση στην Γερμανία για το τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία», αντέτεινε ο καγκελάριος και χαρακτήρισε «θαρραλέα» την απόφαση της κυβέρνησής του να σπάσει την μακροχρόνια πρακτική της μη διάθεσης όπλων σε περιοχές κρίσης.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Γερμανός αναλυτής Ούλριχ Σπεκ με μια ανάρτησή του στο twitter μετά την ανακοίνωση του Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα στείλει γερμανικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, έβαλε «φωτιά» στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο της είδησης αυτής.

«Γιατί να μην παραδώσει απευθείας στην Ουκρανία; Επειδή η παράδοση στην Ελλάδα θεωρείται λιγότερο επιζήμια για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, στην οποία εξακολουθεί να στηρίζεται;» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπεκ αναφερόμενος στην κίνηση της Γερμανίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα