Αποκάλυψη τώρα: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «έστησε» τη Λίνα

Ήθελαν την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα, και με fake πόρισμα της Μαρίας Παπασπύρου αλλά και με «βιαστικούς»(;) εισαγγελείς έστειλαν στο εδώλιο τη σύζυγό του, Λίνα, που όμως αθωώθηκε πανηγυρικά

Σε προχθεσινό ρεπορτάζ της «Α», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Κυνήγησαν τον Γιάννη (Στουρνάρα) μέσω της Λίνας (Στουρνάρα) που αθωώθηκε, και τώρα ήλθε η σειρά τους…» αναφερθήκαμε με λεπτομέρειες στο σκηνικό που στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε μέσω διώξεων εις βάρος της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, Λίνας Νικολοπούλου, να τον υποχρεώσουν σε παραίτηση.

Ο Γιάννης Στουρνάρας όμως δεν «τσίμπησε». Σήκωσε το γάντι και χωρίς περιστροφές μέσα στη Βουλή –όταν συζητήθηκε το fake πόρισμα της κας Τουλουπάκη, που αφορούσε την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis–, έκανε λόγο για σκευωρία και υπερασπίστηκε με σθένος την ακεραιότητα της συζύγου του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της γνωστής ως «πρώτο πιστόλι» του ΣΥΡΙΖΑ, επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, κας Μαρίας Παπασπύρου, που με αίολο πόρισμα οδήγησε τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα σε δίκη, η Λίνα Νικολοπούλου αθωώθηκε παμψηφεί και μάλιστα με αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Μετά την αθώωσή της όμως, πολλά είναι τα ερωτηματικά για τη μεθόδευση –κυρίως κρατικών φορέων– ώστε να οδηγηθεί σε δίκη η Λίνα Νικολοπούλου.

Η «Α», που συνηθίζει να ψάχνει, μελέτησε τον φάκελο της παραπομπής σε δίκη της Λίνας Νικολοπούλου, και το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής ήταν συγκλονιστικό.

Χωρίς κανένα επιβαρυντικό στοιχείο, και με παραβίαση των δικονομικών κανόνων, η Λίνα Νικολοπούλου «σύρθηκε» σε μια δίκη, για ανύπαρκτα αδικήματα, με τους εισαγγελείς να τη στέλνουν στο εδώλιο, όχι κατόπιν μελέτης των στοιχείων του ανακριβούς και υποβολιμαίου πορίσματος της κας Παπασπύρου, αλλά για να μην υπάρξει παραγραφή ενός δήθεν αδικήματος πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Εξετάζοντας με προσοχή όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στο «στήσιμο» αυτό της Λίνας Νικολοπούλου, ώστε να παραπεμφθεί σε δίκη, επισημάναμε κραυγαλέες δικονομικές υπερβολές στην όλη υπόθεση.

«Καυτά» στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα

# Η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, που ερευνούσε διοικητικά την υπόθεση, συνέταξε και απέστειλε ένα πόρισμα γεμάτο ανακρίβειες και αυθαίρετες κρίσεις, το οποίο μέσω της Εισαγγελίας Διαφθοράς λόγω αρμοδιότητος κατέληξε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης του πορίσματος από τους εισαγγελείς της Ευελπίδων, η ιστοσελίδα «koutipandoras.gr» στις 17/4/2019 και η εφημερίδα «Documento» στις 21/4/2019 είχαν τη «μεγάλη αποκάλυψη» της παραπομπής της Λίνας Νικολοπούλου σε δίκη. Και ω του θαύματος, την επόμενη ημέρα 22/4/2019 ασκήθηκε η προαναγγελθείσα δίωξη, συντάχτηκε κλητήριο θέσπισμα, και επιδόθηκε στην κα Νικολοπούλου αυθημερόν!!!

Με τέτοια σπουδή θα έπρεπε οι ασχοληθέντες με το θέμα εισαγγελείς να επιβραβευθούν με επιπλέον αμοιβή, αφού προφανώς εργάσθηκαν και πέραν του υπηρεσιακού τους ωραρίου…

Βέβαια, με τη διαδικασία αυτή, το τεκμήριο της αθωότητας της Λίνας Νικολοπούλου πήγε περίπατο, αφού υπήρχε παραβίαση της αρχής της αντικειμενικής αμεροληψίας, όταν δημοσιεύματα προαναγγέλλουν τη δίωξη με άμεση συνέπεια την απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια, όπου συνεχώς προαναγγέλλονται από μέρος του φιλοκυβερνητικού Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διώξεις της Λίνας Νικολοπούλου για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Η εταιρεία της έχει υποβληθεί σε σωρεία φορολογικών ελέγχων και δεν έχει προκύψει το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο. Για το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο κατηγορήθηκε δεν προκύπτει το παραμικρό με βάση την Α’ Πορισματική Αναφορά της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής της ΑΑΔΕ, με Αριθμό Πρωτοκόλλου εισερχόμενου εγγράφου  ΣΟΕΕ ΕΜΠ/211/11-4-2019, αν και τα προαναφερόμενα ΜΜΕ ψευδώς κάνουν λόγο για δήθεν φορολογικές παραβάσεις.

Κλητήριο θέσπισμα: πλήρες ψευδών και ανακριβών στοιχείων. Το παραθέτουμε

# Ψευδώς αναφέρεται ότι η υλοποίηση του συνεδρίου eHealth Forum 2014 «ανατέθηκε, αφενός απευθείας στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., και αφετέρου απευθείας στην εταιρεία MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ». Ανάθεση στην MINDWORK με την προγραμματική σύμβαση ΔΕΝ έγινε, αφού η MINDWORK  δεν ήταν συμβληθείσα στην από 25/4/2014 Προγραμματική Σύμβαση. Με την υπ’ αριθμ. 763/30-12-2013 Υπουργική Απόφαση απευθείας ανετέθη η υλοποίηση του συνεδρίου «eHealth Forum 2014» στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με την υπογραφή της από 25/4/2014 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και Υπουργείου Υγείας μόνο. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αναθέτει στην MINDWORK, σε δεύτερο χρόνο, στις 9.5.2014  με σχετική σύμβαση, μετά από πρόσκληση και υποβολή προσφοράς, την οργάνωση, διαχείριση και  εκτέλεση ορισμένων υπηρεσιών της εκδήλωσης, αξίας 315.609 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

# Ψευδώς αναφέρεται ότι ζημιώθηκε το κράτος. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ από ίδιους πόρους. Αντιθέτως ωφελήθηκε από φόρους που προέκυψαν από τη δραστηριότητα του συνεδρίου, από διεθνή φήμη και πολύτιμη γνώση που έφεραν στους περισσότερους από 1500 συνέδρους οι 180 ξένοι ομιλητές από 38 χώρες που προσήλθαν στην Ελλάδα. Η διοργάνωση του συνεδρίου ήταν υποχρέωση του ελληνικού κράτους στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έγινε ποτέ πρόβλεψη για τη διοργάνωσή του στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με  τη Β’ Τμηματική Έκθεση του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου για την υλοποίηση της δράσης eHealth Forum 2014, σελίδα 161, «προκειμένου να διενεργηθεί διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός, θα έπρεπε να είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας κονδύλι ανάλογο τουλάχιστον με το προϋπολογισθέν κόστος του Συνεδρίου, ήτοι 713.271 ευρώ. Κατά το χρόνο όμως που διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι δεκαπέντε (15) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, δεν υπήρχε η δυνατότητα έναρξης διαγωνιστικών διαδικασιών από τον αναθέτοντα φορέα δηλαδή το Υπουργείο Υγείας.» Αυτές οι συνθήκες ακριβώς αιτιολογούν το κατεπείγον της απευθείας  ανάθεσης. Επίσης, καθόσον το ποσό της χρηματοδότησης δεν ήταν γνωστό έως την τελευταία στιγμή που τελικά εγκρίθηκε, δεν ήταν βεβαιωμένος ο προϋπολογισμός του έργου. Αν η επιχορήγηση κατέληγε να είναι μικρότερη από 300.000 ευρώ οι προδιαγραφές του τελικού έργου θα άλλαζαν γιατί οι πόροι προς διάθεση θα ήταν μικρότεροι. Αυτό ήταν και το μεγάλο ρίσκο για οποιονδήποτε ανάδοχο.

# Η εξασφάλιση των κοινοτικών αυτών πόρων έγινε μόλις 15 ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Ισχύει η κατ’ εξαίρεση ανάθεση, γιατί αφορά περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης (Σύμφωνα με το Π.Δ 60/20071 η απευθείας ανάθεση συμβάσεως παροχής υπηρεσιών με διαπραγμάτευση με έναν ή περισσότερους, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, επιτρεπόταν, σύμφωνα με το άρθρο 25 περίπτ.1,γ΄ «γ) στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού που αναφέρονται στο άρθρο 24. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη.»).

# Το συγκεκριμένο συνέδριο e-Health Forum 2014 ανατέθηκε στη MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014. Με βάση το Ν. 4148/2013, άρθρο 5, μπορεί κατ’ εξαίρεση να γίνονται απευθείας αναθέσεις για λόγους κατεπείγοντος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

# Το πόρισμα και το κατηγορητήριο ποτέ δεν αμφισβήτησε ότι, εν προκειμένω, συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις  προσφυγής στην εξαιρετική διαδικασία «με διαπραγμάτευση χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης», που ακολουθήθηκε. Δεν αμφισβητήθηκε ούτε «το απολύτως απαραίτητο μέτρο» του αντικείμενου της σύμβασης με την MINDWORK, ούτε η «κατεπείγουσα ανάγκη», ούτε τα «απρόβλεπτα γεγονότα», που κατά την άποψη της Διοίκησης συνέτρεξαν εν προκειμένω. Στο κατηγορητήριο μνημονεύτηκε η κατά τον κανόνα νόμιμη διαδικασία ανάθεσης (διεθνής διαγωνισμός) και κατ’ εξαίρεση (απευθείας με διαπραγμάτευση) και αποδίδεται κατηγορία στην τέως Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΤΡΕΧΑΝ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ προσφυγής στην κατ’ εξαίρεση διαδικασία. Δηλαδή, με λίγα λόγια, οι Εισαγγελικές Αρχές έκριναν ότι ανεξαρτήτως νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, συντρέχει παράβαση καθήκοντος επειδή ωφελήθηκε ο απευθείας ανάδοχος; Αυτό συμβαίνει  και σε όλες τις νόμιμες απευθείας αναθέσεις. Άραγε όλες οι νόμιμες απευθείας αναθέσεις συνιστούν παράβαση καθήκοντος των αναθετουσών αρχών; Από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μπορεί να αντληθεί ο αριθμός των χιλιάδων απευθείας αναθέσεων π.χ. του έτους 2018. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις;

# Εφόσον συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις προσφυγής στην εξαιρετική διαδικασία «με διαπραγμάτευση χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης», που ακολουθήθηκε, αν το Υπουργείο Υγείας ανέθετε στην ΗΙΜSS με βάση τις διαπραγματεύσεις, που από το πόρισμα φαίνεται ότι διεξήγοντο το 2013, όπως είχαν κάνει άλλα ευρωπαϊκά κράτη έως τότε με υπόδειξη από τις υπηρεσίες της Επιτροπής ή σε οποιονδήποτε άλλον δεν θα είχαμε ποινική υπόθεση.  Συνεπώς η πρώην γενική γραμματέας Χριστίνα Παπανικολάου διώχθηκε όχι επειδή προσέφυγε σε απευθείας ανάθεση, αλλά επειδή τελικά η ανάθεση έγινε στην MINDWORK.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η προστασία του προϋπολογισμού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καθόσον  στο από 9/5/2014 ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και της εταιρείας μου MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ προβλέπεται ότι οι παρασχεθείσες υπηρεσίες ύψους 315.609 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23% θα προέλθουν από χορηγίες και εγγραφές και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

# Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ως αμοιβή της MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ για τις παρασχεθείσες από αυτήν υπηρεσίες ποσό 315.609 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%. Αυτό το ποσό δεν είναι καθαρή αμοιβή της MINDWORK διότι περιλαμβάνει και κόστη για υπηρεσίες τρίτων, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς στο συμφωνητικό της με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Σύμφωνα και με την Α’ Τμηματική Πορισματική Αναφορά της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής της ΑΑΔΕ, για το συνέδριο eHealth Forum 2014 (σελ. 30), η μικτή αμοιβή της MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, που υπολογίστηκε και πληρώθηκε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που είχε εγκριθεί και συμφωνηθεί και τους όρους που προέβλεπε η σύμβασή της, ήταν 92.091,15 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σημειωτέον, η μικτή αμοιβή δεν είναι καθαρό κέρδος, αφού περιλαμβάνει το κόστος των υπαλλήλων και στελεχών της εταιρείας που απασχολήθηκαν για την υλοποίηση του έργου κτλ.  Επίσης, η αμοιβή αυτή δεν προήλθε από δημόσιους ή κοινοτικούς πόρους, ούτε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο, αλλά από τις χορηγίες που εξασφαλίσθηκαν αποκλειστικά από την εταιρεία μου MINDWORK, η οποία ανέλαβε σημαντικό οικονομικό ρίσκο με τη σύμβαση που υπέγραψε, αν τυχόν δεν εξασφάλιζε τις χορηγίες για την κάλυψη του προϋπολογισμού του συνεδρίου. Το συνέδριο συνολικού προϋπολογισμού 713.271 ευρώ εξ ολοκλήρου χρηματοδοτήθηκε από εγγραφές και ιδιωτικές χορηγίες (περίπου 400.000 ευρώ) και το κοινοτικό πρόγραμμα Horizon 2020 (300.000 ευρώ). Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε έσοδα από ΦΠΑ 132.450,7 ευρώ (σελ. 29) της Α’ Τμηματικής Πορισματικής Αναφοράς της ΑΑΔΕ για το συνέδριο e-Health Forum 2014), ενώ δημιουργήθηκε και μεγάλο όφελος για τη χώρα.

# Στις σελίδες 29 και 30 της Α’ Πορισματικής Αναφοράς της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα κάτωθι:

«Το Ελληνικό Δημόσιο δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για τη διοργάνωση.

  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του ούτε απασχόλησε το προσωπικό του.
  • Η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης διοργανώνει ένα εξαιρετικό συνέδριο και κερδίζει φήμη χωρίς να ξοδέψει ένα ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας οργάνωσε τελικά ένα εξαιρετικό συνέδριο, εφάμιλλο και καλύτερο άλλων κρατών που χρησιμοποιούν τη HIMSS για τη διοργάνωση και πληρώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ.
  • Στο κλείσιμο του συνεδρίου, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. είπε ότι το eHealth 2014 ήταν το καλύτερο eHealth που είχε οργανωθεί έως τότε και η ομάδα του Υπουργείου Υγείας έλαβε «συγχαρητήρια από την Ε.Ε. για το συντονισμό και την εξαίρετη διοργάνωση».
  • Συμμετείχαν: 1514 εγγεγραμμένοι από 38 χώρες, 180 ομιλητές, 70 εκθέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
  • Εκατοντάδες Έλληνες σύνεδροι, δημόσιοι υπάλληλοι, συμμετείχαν ΔΩΡΕΑΝ.
  • Το κόστος εγγραφής κρατήθηκε σε χαμηλό επίπεδο για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή. Η καλή προώθηση του συνεδρίου από την MINDWORK είχε σαν αποτέλεσμα να συμμετέχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων, περίπου 1.500 άτομα έναντι των 600 ατόμων που είχαν προϋπολογισθεί.
  • Το συνέδριο της HIMSS παραδοσιακά έχει πολύ υψηλό κόστος εγγραφής, περίπου 750 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το κόστος εγγραφής στο eHealth Forum 2014 ήταν 325,20 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή μικρότερο από το ήμισυ του αντίστοιχου της HIMSS…»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι προφανές από το πόρισμα ότι ο έλεγχος άρχισε για να βρεθεί «ξέπλυμα». Μετά πελαγοδρόμησε σε διάφορα ασήμαντα ζητήματα, όπως η κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού τίτλου eHealth forum στην εταιρεία μου MINDWORK. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ελεγκτές δεν αμφισβητούν την συνδρομή των προϋποθέσεων της απευθείας ανάθεσης.

Είναι επίσης προφανές ότι δεν γίνεται έλεγχος με αφορμή κάποιο γεγονός. Κάτι που έγινε και ερευνάται αν καλώς ή κακώς έγινε. Αλλά, έλεγχος με αφορμή κάποιο πρόσωπο. Εν προκειμένω, το πρόσωπο αυτό ήταν η Σταυρούλα (Λίνα) Νικολοπούλου-Στουρνάρα. Γιατί επελέγη η Λίνα Νικολοπούλου; Πολύ απλά, διότι είναι η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επειδή δεν δέχθηκε να παίξει το παιχνίδι τού ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να οδηγηθεί σε παραίτηση. Ο Γιάννης, όμως, άντεξε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα