«Αποκαλυπτήρια» για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πως θα χρησιμοποιείται

Tα «αποκαλυπτήρια» του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν το πρωί της Παρασκευής από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Σαρλ Μισέλ και Μαργαρίτη Σχοινά.

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως το βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το πώς θα μπορεί ο πολίτης να εκτυπώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα όπως είπε, για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ένα φανταστικό πρόσωπο.

Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει

Την «υπερηφάνεια» του για τη δουλειά που έγινε γύρω από το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω πανδημίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του εγχειρήματος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός -αφότου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους- είπε πως είναι υπερήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει τόσο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και συνολικά.

Όπως είπε, η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.

«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως σε επικοινωνία στην αρχή του έτους έγινε σαφές «ότι θα χρειαστούμε ευρωπαϊκά εργαλεία που θα προσέφεραν ταχεία λωρίδα για τους ταξιδιώτες».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει πριν από την 1η Ιουλίου, «είναι σημαντικό για να αποκαταστήσουμε την ελευθερία κίνησης των πολιτών».

«Έχουμε το νομικό πλαίσιο και ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να λανσάρουμε το πιστοποιητικό πριν την 1η Ιουλίου. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια υπενθύμιση πως η ΕΕ μπορεί να είναι βρει λύσεις που θα μας οδηγήσουν σε μία γοργή αλλαγή» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πώς θα χρησιμοποιείται το πράσινο πιστοποιητικό

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ.Πιερρακάκης, η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που επίσης είναι πανέτοιμες να εκδώσουν το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα το εφαρμόσουν πιλοτικά άμεσα, πριν δηλαδή το ορόσημο της 1ης Ιουλίου, οπότε και οι «27» ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να τεθεί επίσημα σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το «EU digital Covid certificate» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας. Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του…

  • α) έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο.
  • β) έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ
  • γ) έχει ασθενήσει από την covid_19 και έχει αναρρώσει.

Σημειώνεται ότι η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (άρα, ύπαρξης αντισωμάτων) θα είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες. Ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό, ενώ τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά.

Το Πράσινο Πιστοποιητικό θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

Σαρλ Μισέλ: Δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης και εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα