Αποκλειστικό: 4 λαυράκια της λίστας Λαγκάρντ έχουν «δέσει» οι εισαγγελείς

Έτοιμες οι εκθέσεις ελέγχου των πραγματογνωμόνων για τέσσερα από τα μεγαλύτερα ονόματα που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για δύο μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και στον χώρο των ΜΜΕ (έντυπο και ηλεκτρονικό), ένα μέλος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας η οποία συνδέεται με τη ζυθοποιία, καθώς και για ακόμη έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, επικεφαλής εταιρείας η οποία μεσουρανεί στον τομέα της εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.

 

Της Καίτης Καλογήρου

 

Όλα δείχνουν ότι ο ερχόμενος Οκτώβριος, οπότε και αναμένεται να έχουν παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς τα σχετικά πολυσέλιδα πορίσματα θα είναι ο μήνας των μεγάλων αποκαλύψεων για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Αποκαλύψεων που σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να συνοδεύονται και από βαριές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις.

 

Γιατί τρέχουν με τους επώνυμους

Στις αρχές του καλοκαιριού, ο οικονομικός εισαγγελέας ήταν κατηγορηματικός στις εντολές του προς τους πραγματογνώμονες του ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ, που διερευνούν τη λίστα Λαγκάρντ. Τους είχε θέσει μάλιστα σαφέστατο χρονικό όριο. «Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να έχουν ελεγχθεί κατά προτεραιότητα για τυχόν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος τα “βαριά ονόματα” που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα», ήταν η εισαγγελική παραγγελία.

Τη διορία είχε θέσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, ο οποίος, έπειτα από εντολή των επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, είναι αυτός που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της μεγάλης έρευνας, από την οποία έχουν ήδη βγει μεγάλα «λαβράκια».

Γιατί ο κύριος Δραγάτσης ζήτησε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα τα μεγάλα ονόματα; Το έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος δηλώνοντας ευθαρσώς ότι επειδή ο έλεγχος για κάθε φυσικό πρόσωπο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος θα έπρεπε να προηγηθεί ο έλεγχος στους «επωνύμους», ώστε να μην υπάρξει καμία φωνή διαμαρτυρίας για τεχνητή ολιγωρία σε σχέση με πρόσωπα που μεσουρανούν στο επιχειρηματικό στερέωμα της χώρας και ως εκ τούτου έχουν και τη δυνατότητα… κάλυψης λόγω υψηλών διασυνδέσεων.

Ο έλεγχος, ο οποίος γίνεται στα 2.062 ονόματα της περιβόητης λίστας (που αφορά το περιεχόμενο τραπεζικών τους λογαριασμών στην HSBC τη χρονική περίοδο 2006-07) είναι εξονυχιστικός και μπορεί για έναν μόνο ελεγχόμενο να διαρκέσει έως ένα εξάμηνο!

Ήδη από τον μέχρι στιγμής έλεγχο που έχει ολοκληρωθεί για περίπου 80 άτομα, τα οποία μάλιστα δεν ανήκουν στην κατηγορία των «επωνύμων», έχει προκύψει φοροδιαφυγή τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ, με τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις καταθέσεις και στις φορολογικές δηλώσεις να αγγίζουν ακόμα και τα €2.000.000.

 

Πώς γίνεται ο έλεγχος

Τα 2.062 ονόματα έχουν «σπάσει» σε ψηφιακούς δίσκους, οι οποίοι έχουν αποσταλεί στη ΔΟΥ όπου ο κάθε ελεγχόμενος υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση. Μάλιστα, ακόμη κι αν κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (2006-2007) ο ελεγχόμενος τραπεζικός λογαριασμός εμφανίζεται μηδενικός, ανοίγουν και ελέγχονται όλοι οι λογαριασμοί του προσώπου στην Ελλάδα σε βάθος 14ετίας, και συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2014.

Όπου εντοπίζονται καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα, τα χρηματικά ποσά καταλογίζονται στον καταθέτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο ελεγχόμενος καλείται μέσα σε ένα εικοσαήμερο για παροχή εξηγήσεων και αν η εντοπιζόμενη καθαρή φοροδιαφυγή υπερβαίνει το χρηματικό ποσόν των 150.000 ευρώ, η ποινική δίωξη που ασκείται σε βάρος του είναι σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και βεβαίως καλείται να καταβάλει τον διαφυγόντα φόρο.

Η έρευνα δυσκολεύει χρονικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξή της από την καθυστέρηση τραπεζών να αποστείλουν τους υπό διερεύνηση λογαριασμούς, αλλά βεβαίως και στις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται offshore εταιρείες.

Ένα κομμάτι του ελέγχου διενεργείται από τις ΔΟΥ, όπου 50 πραγματογνώμονες έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν από μία έως δύο περιπτώσεις, κι ένα τμήμα από το ΣΔΟΕ, για το οποίο απασχολούνται περί τους 30 πραγματογνώμονες.

Αν πάντως είχε γίνει δεκτή η πρόταση Δραγάτση να εκμεταλλευθεί η πολιτεία τούς χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους οικονομικών τμημάτων, προσλαμβάνοντας κάποιους από αυτούς και εκπαιδεύοντάς τους να αναλάβουν τους ελέγχους, η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα