ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: To σχέδιο της Έφης για τα αναδρομικά

Τους… ανήξερους επιλέγουν να παριστάνουν στην κυβέρνηση για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων. Ο λογαριασμός είναι πολύ μεγάλος για να αντιμετωπιστεί, όσο και αν ο Αλέξης Τσίπρας θα το επιθυμούσε αυτό, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Πρακτικά θα απαιτείτο ένα ακόμα μνημόνιο. Οπότε επιλέχθηκε ένας άλλος δρόμος για να ξεφύγουν από τις απαιτήσεις.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η «Α» ήδη από την προηγούμενη έκδοσή της έκανε σαφές πως όσοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά, υπάρχει ένας και μόνος τρόπος για να τα λάβουν: μέσω της Δικαιοσύνης.

Δεν πέρασαν παρά δύο ημέρες και ο αρμόδιος ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, το είπε χωρίς περιστροφές: μόνο όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια έχουν ελπίδα να πάρουν τα χρήματά τους. Φυσικά ο Τάσος Πετρόπουλος δεν πήρε επάνω του έτσι ξαφνικά την ευθύνη. Το πρόβλημα αυτό βασάνιζε την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Αρχικά υπήρξε η σκέψη να επιστραφούν στο σύνολό τους τα χρήματα και ζητήθηκε ο λογαριασμός. Για καλό και για κακό βέβαια η Έφη Αχτσιόγλου έσπευσε όπως ορίζει και ο νόμος να κάνει έφεση κατά της απόφασης.

Όταν όμως έγινε αντιληπτό το ύψος του ποσού, έγινε εξίσου αντιληπτό πως αν το Δημόσιο χάσει τη δικαστική μάχη, τότε θα πρέπει να κόψει από αλλού για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Ακόμα και έτσι όμως το ποσό είναι τεράστιο για τα δεινά οικονομικά της χώρας. Οπότε και καταστρώθηκε νέο σχέδιο.

Αφενός ειπώθηκε το αυτονόητο: επιστροφή μόνο για εκείνους που δικαιώνονται από τη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί άλλωστε να ληφθεί συνολική απόφαση από το υπουργείο. Επιπλέον μέσω αυτής της διαδικασίας η κυβέρνηση πριν και πάνω από όλα κερδίζει χρόνο, με την ελπίδα η καυτή πατάτα να βρεθεί στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις.

 

Παράταση χρόνου

Στο τραπέζι όμως υπάρχει και άλλο ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει… αυξήσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Επειδή η δυνατότητα για εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών δεν υπάρχει, αν π.χ. μια κατηγορία συνταξιούχων δικαιωθεί ομαδικά ως κλάδος, τα αναδρομικά θα επιμεριστούν στις μηνιαίες συντάξεις τους σε μικρές δόσεις που θα μπορεί να διαχειριστεί το υπουργείο Οικονομικών. Και εδώ βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος να κινηθεί εκ νέου δικαστικά, αλλά επιστρέφουμε στον πρώτο στόχο: παράταση χρόνου.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν ερωτήθηκε σχετικά. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ούτε λίγο ούτε πολύ παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας υλοποιώντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Κατά τα λοιπά φρόντισε να θυμίσει πως αυτό ήταν λάθος των προηγούμενων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διόρθωσε, χωρίς όμως σε οποιοδήποτε σημείο της απάντησής του να γίνει σαφής.

 

Δημιουργική ασάφεια

«Η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να έχει διαρκή μέριμνα για τους συνταξιούχους. Και θα πρέπει όλοι να θυμούνται πως ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι οι συνταξιούχοι μόνο σε μία περίπτωση θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από τη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα, εφόσον παρ’ ελπίδα γίνει πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ.. Τότε, δεν πρόκειται όχι μόνο να πάρουν έστω και ένα ευρώ παραπάνω, αλλά αντιθέτως θα οδηγηθούν στη λαίλαπα του ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ και σε νέες περικοπές των συντάξεών τους», υποστήριξε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα!

Όταν δε ερωτήθηκε για τα αναδρομικά των ενστόλων, σχολίασε πως «μιλάμε για δύο διαφορετικές νομικές καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιδεικνύει διαρκή μέριμνα και να προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να αποκαθιστά αδικίες». Με τη διαφορά πως πρόκειται για την ίδια υπόθεση ακριβώς και η διαφορά έγκειται στο ότι οι ένστολοι κινήθηκαν κλαδικά, ενώ οι υπόλοιποι μεμονωμένα. Και αυτό είναι που τρομάζει το Μαξίμου: μια κλαδική αγωγή (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι ή νοσηλευτές κ.ο.κ.). Γιατί τότε δεν θα μπορεί να αποφύγει τη συνολική επιστροφή των αναδρομικών.

 

Μπλόκαρε το σύστημα

Πάντως, η μαζική υποβολή αιτήσεων για επιστροφή των αναδρομικών παραλίγο να προκαλέσει την κατάρρευση του ΕΦΚΑ. Έτσι με απόφαση της διοίκησης από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής, θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά.

«Με προτεραιότητα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλειστικά, μέσω διαδικτύου, κρίθηκε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του φορέα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Διαβάστε επίσης