«Αποκληρώνει» τη Voltera η «μαμά» ΑΒΑΞ

Η απόφαση του κατασκευαστικού ομίλου να πάψει να χρηματοδοτεί τις ζημιές της θυγατρικής του στον κλάδο ενέργειας έφεραν το «πωλητήριο»

Η προ ημερών ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΑΒΑΞ δεν περιελάμβανε μόνο τις επιδόσεις του κατασκευαστικού ομίλου σε επίπεδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, αλλά έβγαλε και ειδήσεις αναφορικά με τις επόμενους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της διοίκησης Ιωάννου – Μιτζάλη.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά το περασμένο δωδεκάμηνο ήταν περίοδος ανασυγκρότησης για τον όμιλο ΑΒΑΞ στη διάρκεια της οποίας πάρθηκε η στρατηγική απόφαση να εστιαστούν οι δραστηριότητες στις κατασκευές και στις παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ. Επιλογή που πρακτικά σημαίνει back to the basics στροφή σε αυτό που η ΑΒΑΞ είχε την τεχνογνωσία να κάνει με ταυτόχρονη απεμπλοκή της από παράλληλες δραστηριότητες που σε άλλες εποχές και υπό άλλες –οικονομικές και γεωπολιτικές– συνθήκες είχαν κριθεί επενδυτικά προσοδοφόρες. Η καμπάνα χτύπησε για την Volterra A.E., την εταιρεία παραγωγής εμπορίου και προμήθειας ενέργειας που είναι 100% θυγατρική της ΑΒΑΞ και για την οποία οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές-αγοραστές «τρέχουν» ήδη υπό την καθοδήγηση χρηματοοικονομικού συμβούλου και αφορούν το σύνολο των μετοχών της Voltera.

Σημαντικές ζημιές

Σύμφωνα, πάντα, με τους ανθρώπους της ΑΒΑΞ η απόφαση αποεπένδυσης από τη Volterra είναι απόλυτα συνυφασμένη με το πώς έχει διαμορφωθεί προς το δυσμενέστερο το τοπίο στον ενεργειακό κλάδο εξαιτίας της ανατίμησης του φυσικού αερίου στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, εξέλιξη που με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στην τιμή εκκαθάρισης της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Εξηγούν, συγκεκριμένα, στην ΑΒΑΞ ότι η τήρηση του κώδικα προμήθειας είχε ως επίπτωση την καθυστέρηση στην εναρμόνιση των χρεώσεων των πελατών, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον Όμιλο.

Η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της Volterra και η άνοδος των τιμών αγοράς είχε ως επακόλουθο την εκτίναξη του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης σε επίπεδο το οποίο η Volterra (σ.σ. με το  ισχνό 2% ως μερίδιο αγοράς και τις ζημιές μετά φόρων στα €14.000.000) αδυνατούσε να διαχειριστεί. Αποτέλεσμα; Απαιτήθηκε η σημαντική στήριξη από τη «μαμά» εταιρεία που σε αριθμούς μεταφράστηκε σε 7,2 εκατ. ευρώ.

Αυτές είναι οι παράμετροι που προσμετρήθηκαν από τη διοίκηση της ΑΒΑΞ και  προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας επιλέχθηκε η λύση της «φυγής» από την αγορά ενέργειας και τις δραστηριότητες της Volterra, συμπεριλαμβανομένων των κερδοφόρων θυγατρικών της στον χώρο των ΑΠΕ.

Όπως επισήμως έχει γίνει γνωστό δεν υπάρχει –προς ώρας τουλάχιστον– οριστική κατάληξη των συζητήσεων ή οποιαδήποτε συμφωνία για μεταβίβαση της εν λόγω θυγατρικής ή μέρους αυτής, δεδομένου ότι το «πωλητήριο» αφορά είτε το σύνολο του ομίλου Volterra, είτε ξεχωριστά για τα έργα ΑΠΕ και τις δραστηριότητες στη λιανική/χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η προσδοκία

Η προσδοκία που υπάρχει σε αυτή τη φάση στο «αρχηγείο» της ΑΒΑΞ στο Μαρούσι είναι ότι η εσπευσμένη –και λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία– αναζήτηση εκ μέρους της Ε.Ε. ασφαλούς ενεργειακού καταφυγίου στην «καθαρή» ενέργεια, τουτέστιν στις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, σε συνδυασμό με την παρουσία της κατασκευαστικής στον κλάδο των ΑΠΕ, θα βοηθήσουν ώστε η Voltera να «πιάσει» μία καλή τιμή πώλησης στην αγορά.

Θυμίζεται ότι η Volterra S.A., η οποία «γεννήθηκε» το 2010 όταν συνέπραξαν ο μεγαλύτερος τότε ιδιωτικός όμιλος ενέργειας της Ιταλίας SORGENIA SpA και η AVAX (τότε J&P ΑΒΑΞ Α.Ε.), «μετράει» στο… βιογραφικό της μία δωδεκαετία δραστηριοποίησης στον χώρο της παραγωγής ενέργειας, του εμπορίου και της προμήθειας, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και σε αυτές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων έργων (συνολικής ισχύος περίπου 340MW), σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Όλα τα έργα αφορούν την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κυρίως αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Στον τομέα του εμπορίου, η Volterra συμμετέχει στο διασυνοριακό εμπόριο (εισαγωγές-εξαγωγές) διαχειριζόμενη μεγάλα ποσά ενέργειας μέσω των ενεργειακών αγορών των γειτονικών χωρών (Ιταλία, Βουλγαρία κ.λπ.). Πρόσφατα, μέσω της νέας συνεργασίας με διάφορες εταιρείες, η ποσότητα ενέργειας συνεχώς αυξάνεται.

Τέλος, στον τομέα της παροχής ενέργειας, η Volterra είναι κάτοχος άδειας εφοδιασμού ισχύος μέχρι 300 MW, επιτρέποντάς της να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις κατηγορίες πελατών, από νοικοκυριά και καταστήματα, έως επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Επίσης, το 2018, μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η εταιρεία αρχίζει να συμπεριλαμβάνει στις επιχειρηματικές δραστηριότητές της την προμήθεια φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των υφιστάμενων και μελλοντικών πελατών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα