Αποκρυπτογραφούν τον νέο πρόεδρο

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να περιχαρακώσουν τις δυνάμεις τους μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Σε κατάσταση αποτύπωσης της νέας πραγματικότητας βρίσκονται οι δύο βασικοί παίκτες του πολιτικού σκηνικού της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, «υποδεχόμενοι» στην παρέα τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ (οσονούπω θα μετονομαστεί σε ΠΑΣΟΚ).

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και οι δύο ισχυροί πόλοι (από το 2012 κι εντεύθεν) από το καλημέρα δείχνουν ότι έλαβαν πολύ σοβαρά και την εκλογή του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και τη σημειολογία που εκπέμπει η ευρεία συμμετοχή των ψηφοφόρων. Διότι εντάξει την πρώτη Κυριακή πήγαν 270.000, αλλά και τη δεύτερη Κυριακή με το αποτέλεσμα σχεδόν προδιαγεγραμμένο (από τη στιγμή που ο 3ος Ανδρέας Λοβέρδος στήριξε τον Ανδρουλάκη και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι δεν παρείχαν καμία απολύτως στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου), προσήλθαν περισσότεροι από 206.000. Αυτό από μόνο του στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτές τις ημέρες τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Κουμουνδούρου, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως λέει και ο λαός μας, «τι καπνό φουμάρει, προς τα πού θα κινηθεί, ποιες είναι οι σκέψεις του», για να προσθέσουμε εμείς, για να δούμε πόσο μυημένος είναι στην ΠΑΣΟΚική ίντριγκα. Διότι, ας μη λησμονούμε ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι γέννημα-θρέμμα του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο επιτελεία (Μαξίμου-Κουμουνδούρου) έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι αποτελεί τον άγνωστο «Χ» και για ένα μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα θα παραμένει έτσι. Επίσης, αυτός ο άγνωστος «Χ» προκαλεί μία γοητεία στον κόσμο. Και αυτό διότι κρύβει μία ελπίδα, ανεξάρτητα εάν στο τέλος αποδειχθεί φρούδα.

Η γοητεία του άγνωστου «Χ»

Αυτό που ανησυχεί και τα δύο επιτελεία είναι ότι το γεγονός πως είναι εκτός Βουλής τού επιτρέπει να διατηρήσει αυτήν τη γοητεία του άγνωστου «Χ», αλλά και να τους πετροβολά.  Διότι, την ίδια ώρα που θα υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις στη Βουλή με τους Μητσοτάκη και Τσίπρα να «σκοτώνονται», ο Ανδρουλάκης θα είναι απών. Ακόμη και εάν ο εκπρόσωπός του, ο Μιχάλης Κατρίνης, είναι εριστικός, επί της ουσίας και οι δύο (πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) θα απαντούν στον αέρα. Την ίδια ώρα που η Βουλή έχει χαμηλή τηλεθέαση και συνήθως όσα λέγονται στον «ναό της Δημοκρατίας» δεν φτάνουν στον απλό πολίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχοντας επαφή με τον απλό κόσμο μπορεί να τάζει λαγούς με πετραχήλια, δίχως κανείς να μπορεί να του δώσει απάντηση.

Οπότε τα δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους πιθανή ζημιά από την εκλογή Ανδρουλάκη, θυμίζοντας εν πολλοίς το παιχνίδι του «μουτζούρη». Σε ποιου χέρια θα μείνει. Αναμφίβολα σε πιο δεινή θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανελίχθη σε κυβερνητική δύναμη όχι λόγω της δικής του πλατιάς βάσης, αλλά επειδή οι ΠΑΣΟΚοι έφυγαν λόγω του πρώτου μνημονίου, πιστεύοντας τα παραμύθια του Τσίπρα για επιστροφή συντάξεων και μισθών στην προ 2010 εποχή. Και τελικά κατέληξαν με ένα τρίτο μνημόνιο στην πλάτη. Τουναντίον, η Νέα Δημοκρατία έχει δική της, πραγματικά, πλατιά βάση, πολύ πιο ισχυρή και σε καμία περίπτωση δεν τη λες και αμελητέα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βρέξει-χιονίσει έχει εξασφαλισμένο ένα 30%.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως οι απώλειες που μπορεί να έχουν δεν θα επηρεάσουν τη δυναμική του κόμματος να επανεκλεγεί έχοντας αυτοδυναμία. Διότι ναι μεν υπάρχουν στο δυναμικό της κυβερνητικής παράταξης πολλά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η Ν.Δ. έχει φροντίσει να τα αφομοιώσει στέλνοντας μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι το σπίτι που ήρθαν είναι φιλόξενο. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν ενέταξε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (τα περισσότερα είναι «ορφανά» του «τσοχατζοπουλισμού»), όμως δεν έχει αφομοιώσει τον απλό ψηφοφόρο.

Απόδειξη οι εκλογές

Αυτή η διαφορά είναι ορατή εάν κάποιος αναλύσει τι έχει συμβεί σε σύγκριση και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε όποιον δήμο η Ν.Δ. ήταν πολύ μπροστά στις πολιτικές μάχες (ευρωεκλογές κι εθνικές εκλογές) εξέλεξε και δήμαρχο. Όπου ήταν αμφίρροπη η επικράτηση, βγήκε ΠΑΣΟΚος δήμαρχος. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι στις πολιτικές εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές. Και αυτό είναι ένα τεράστιο δείγμα ότι αυτός ο τεράστιος όγκος ψηφοφόρων πολύ εύκολα (εάν δει φως στο τούνελ) μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως, ακόμη και εάν απολέσουν κάποιους κεντρώους ψηφοφόρους που δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από την κυβερνητική διαχείριση, θα μπορούν να βρουν καταφύγιο στο νέο ΠΑΣΟΚ και όχι να μεταβούν στον μεγάλο αντίπαλο. Κάτι που θα τους επιτρέψει και να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Το εντυπωσιακό είναι ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ λένε το ίδιο. Πως έχουν περιχαρακώσει τον χώρο τους με τις αντιμητσοτακικές κορώνες και δεν πρόκειται να φύγει κόσμος από αυτούς. Φυσικά στην Κουμουνδούρου δεν έχουν καταλάβει ότι σε παλιά κάστρα του ΠΑΣΟΚ, που τώρα έχουν μεταχρωματιστεί σε ροζ, υπάρχει μία έντονη κινητικότητα. Για παράδειγμα, στην Ηλεία και την Αχαΐα αυτοί που πήγαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ είναι σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς που προτίμησαν το ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Το ίδιο συνέβη και σε πολλούς δήμους της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ανεξάρτητα από ό,τι λένε δημοσίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, αυτές τις ημέρες έχουν μία αγωνία την οποία δεν την κρύβουν. Πριν ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης ξεκινήσει τις θεσμικές συναντήσεις (χθες τον δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) από την Κουμουνδούρου του έθεσαν διλήμματα προσπαθώντας να τον πιέσουν για να πάρει θέση εναντίον του κ. Μητσοτάκη.  Εξάλλου, η εμμονή της Κουμουνδούρου με το αντιδεξιό μέτωπο είναι γνωστή κι επιμένει, παρά τις αλλεπάλληλες «χυλόπιτες» που έχει δεχθεί από όλα τα κόμματα. Μόνο που τώρα οι ειδήμονες της Κουμουνδούρου λησμονούν ότι έχουν να βρουν απέναντί τους όχι κάποιο παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με κυβερνητική φθορά, όπως οι Πρωτόπαπας, Ρέππας κ.ά., αλλά σαραντάρηδες που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην κρίση και ζουν και κινούνται εντός της κοινωνίας.

Όπως, λοιπόν, φαίνεται από τις αναλύσεις των δύο κομμάτων, η Ν.Δ. μοιάζει να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ όπου η ανασφάλεια είναι έκδηλη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα