Απόλυτη κυρίαρχος η Κίνα στον εναέριο χώρο της

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας της Κίνας παρακολούθησε και κατέγραψε την πτήση δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 που εισήχθησαν, χωρίς να το αναφέρουν, στην επίμαχη νέα ζώνη εναερίου ελέγχου πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα αφήσει τον έλεγχο στο Πεκίνο στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, όπου προτίθεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.

«Ο κινεζικός στρατός παρακολούθησε στο σύνολό της τη διαδικασία (της πτήσης των Β-52), προχώρησε μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα στην αναγνώριση των αεροσκαφών και διαπίστωσε για τι είδους αμερικανικά αεροσκάφη επρόκειτο», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 είχαν απογειωθεί τη Δευτέρα από το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό. Τα δύο αεροσκάφη δεν μετέφεραν κανένα όπλο και εκτέλεσαν την αποστολή τους χωρίς να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων τις κινεζικές αρχές, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Πεντάγωνου τονίζοντας ότι τα αεροσκάφη ήταν Β-52.

Η ανακοίνωση αυτή, η πρώτη επίσημη κινεζική αντίδραση στην πτήση των αμερικανικών βομβαρδιστικών, αποφεύγει να κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για την ενέργειά της αλλά τονίζει ότι «η Κίνα έχει την ικανότητα να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο του εναερίου χώρου της».

Διαβάστε επίσης