Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού ο Μητσοτάκης

Aπόλυτος κυρίαρχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στο πολιτικό σκηνικό σε σε νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, για την εφημερίδα Παραπολιτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της GPΟ  που διενεργήθηκε από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου, το 55,4% κρίνει θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του β’ κύματος της πανδημίας.

Το ποσοστό βέβαια είναι σαφώς μικρότερο από τα καθολικά ποσοστά αποδοχής που κατέγραφε η κυβέρνηση στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο το 73,8% των πολιτών θεωρεί απαραίτητα και αναγκαία τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το 74,4% τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι το 24,2% της κοινής γνώμης αντιτίθεται στο συγκεκριμένο μέτρο.

Το 51,4% κρίνει θετικά τους χειρισμούς στην οικονομία

Η πορεία της οικονομίας θα είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς είναι το πεδίο των επιπτώσεων που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει αυτό το στοίχημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 51,4% κρίνει θετικά τους χειρισμούς στην οικονομία, έναντι 44,7%, που εμφανίζεται αρνητικό.

Το 50,7% θεωρεί ότι οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ∆ΕΘ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η συνολική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ κρίνεται θετικά από το 51,5% του συνόλου έναντι 35,8% που φαίνεται πως δεν πείσθηκε από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Αντίστοιχα, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δημιούργησαν αισιοδοξία στο 46,2%, ενώ στο 38,6% γέννησαν ανησυχία και ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.

 

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, άνω του 60%, ενώ προηγείται σταθερά και με μεγάλη διαφορά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 52,8% έναντι 26,4% του Αλ. Τσίπρα.

Σχετικά με το κόμμα της αξιωματικής αντπολίτευσης, ο πρόσφατος ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να βελτιώνει την εικόνα του, αφού για το 59,2% του συνόλου αυτή παραμένει ίδια, για το 18,6% χειροτέρεψε και μόλις για το 10,6% βελτιώθηκε.

 

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να ανασυντάξει την αντιπολιτευτική του τακτική, οι κινήσεις του ωστόσο θα χρειαστούν χρόνο για να εμπεδωθούν από το εκλογικό σώμα και να ανατρέψουν την εικόνα που είχε διαμορφωθεί για τον ίδιο και το κόμμα του όλο το προηγούμενο διάστημα.

16,8 μονάδες μπροστά η Ν.Δ.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η Ν.∆. εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 16,8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα ποσοστά της όμως να είναι μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Μαΐου κατά 2,4% (από 42% τον Μάιο, 39,6% σήμερα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αύξηση από το 20,2% στο 22,8%, ενώ μία μονάδα περίπου, από το 6% στο 6,9%, κερδίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων εμφανίζονται σχετικά σταθερά. Συμπερασματικά, το πολιτικό κεφάλαιο που είχε συσσωρεύσει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πολιτική δυστοκία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της, δίνουν στην κυβέρνηση τον απαιτούμενο πολιτικό χώρο και χρόνο για να σχεδιάσει και να αντιμετωπίσει τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα.

Ο χρόνος βέβαια στην εφαρμοσμένη πολιτική είναι πολύ σχετικό και ρευστό μέγεθος, που έχει την ιδιότητα να συστέλλεται ή να διαστέλλεται ακανόνιστα και πολλές φορές απρόβλεπτα.

Τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, λάθη, αστοχίες και παραλείψεις που παρατηρούνται στην κυβερνητική λειτουργία δεν φαίνεται να θολώνουν την πρωθυπουργική εικόνα και οι όποιες μικρές διαφοροποιήσεις δεν μεταβάλλουν το συνολικό πολιτικό τοπίο

«Ναι» σε διάλογο με την Τουρκία

Υψηλότερα (59,4%) εμφανίζονται τα ποσοστά των θετικών κρίσεων όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, δείγμα της εμπιστοσύνης με την οποία την περιβάλλει η κοινή γνώμη, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.

Ταυτόχρονα, φαίνεται να υποχωρεί ο φόβος για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αφού το 63,4% θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η υποχώρηση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί έως έναν βαθμό από την αποχώρηση του «Oruc Reis» και την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, για την οποία σε ποσοστό 80,1% η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ενίσχυσε ουσιαστικά την ελληνική θέση στην Αν. Μεσόγειο.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες δείχνουν ότι ίσως υπάρχουν πιθανότητες να ξεκινήσει ένας ελληνοτουρκικός διάλογος, προοπτική που επιθυμεί το 62,7% των Ελλήνων πολιτών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και παρά την πρόσκαιρη εκτόνωση, τρεις στους τέσσερις πολίτες θεωρούν απαραίτητη την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ποσοστό 64,2% εγκρίνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη

Το μεταναστευτικό ζήτημα και η Μόρια

Στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, οι αρνητικές απόψεις καταγράφονται πλειοψηφικές, με 57,4%, απότοκο των τραγικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον καταυλισμό της Μόριας.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διαιρεμένη σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού το 22,7% πιστεύει ότι οι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού πρέπει να παραμείνουν στη Λέσβο, το 32,2% θεωρεί ότι πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ το 30% προτείνει τη μεταφορά τους σε ακατοίκητα νησιά

Θετική αντιμετώπιση των μέτρων

Με «καλό μάτι» υποδέχθηκαν οι πολίτες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη.

Τόσο τα οικονομικά μέτρα στήριξης όσο και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε έλαβαν την «έγκριση» των πολιτών, όπως φαίνεται από τη μέτρηση της GPO.

 

Γι’ αυτό και η συνολική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη δημιούργησε συναισθήματα αισιοδοξίας στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα