Απομακρύνεται η λύση για την ονομασία των Σκοπίων – Παραμένουν τα “αγκάθια”

Απομακρύνεται η λύση στο Σκοπιανό αφού μετά την συνάντηση που είχαν οι Νίκος Κοτζιάς και  Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα, διαπιστώθηκε μεν πρόοδος στις συζητήσεις, ωστόσο παραμένουν τα “αγκάθια” για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης με τον Σκοπιανό ομόλογό του, έκανε λόγο για πρόοδο αλλά και δύσκολα προβλήματα.

Αναφερόμενος στον κ. Ντιμιτρόφ, ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως «κάθε φορά που συναντιόμαστε, έχοντας να κουβεντιάσουμε δύσκολα θέματα, αποκτάμε καλύτερη αλληλοκατανόηση».

«Τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα τα βρήκαμε μπροστά μας.Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση στα Σκόπια.

«Έχουμε κάνει σοβαρές προόδους, ιδιαίτερα όλο αυτό το πλαίσιο κοινής δράσης και συνεργασιών αλλά και στο πολύ σοβαρό ζήτημα του αλυτρωτισμού”.

Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε πως θα έχει συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Μαΐου, καθώς και στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, όπου όπως είπε, «επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης».

Τι είπε ο Ντιμιτρόφ

Πρόοδος σε κάποια ζητήματα επιτεύχθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο, παραμένουν οι διαφορές σε κάποια άλλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό, συζητήθηκε για πρώτη φορά και το χρονοδιάγραμμα και τα βήματα εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Σε κοινές δηλώσεις από την Οχρίδα, ο κ. Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για μία συζήτηση με κατανόηση για τις ανάγκες του άλλου και βασικότερο μέλημα την επιθυμητή

Διαβάστε επίσης