Απονομή δικαιοσύνης σε συνθήκες… χαμάμ!

Κάθε χρόνο η ίδια κατάσταση! Κάθε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις, ορκίζεται πως θα αλλάξει την κατάσταση και τις χρόνιες παθογένειες στοn χώρο της Θέμιδος, ωστόσο τα πράγματα όχι μόνο μένουν ίδια, αλλά συχνά-πυκνά χειροτερεύουν κιόλας.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Τις τελευταίες ημέρες για ακόμη μία φορά οι δικαστικοί υπάλληλοι κατήγγειλαν πως εργάζονται σε συνθήκες σάουνας! Σε μία χώρα που θέλει να υπερηφανεύεται πως είναι μέλος του σύγχρονου κόσμου και ένα ευρωπαϊκό κράτος, καθημερινά δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι και πολίτες ταλαιπωρούνται αντιμετωπίζοντας απαράδεκτες συνθήκες εξαντλητικής ζέστης στις δικαστικές αίθουσες και στα δικαστικά γραφεία. Συγκεκριμένα, οι δικαστικοί υπάλληλοι τονίζουν ότι και το φετινό καλοκαίρι αναγκάζονται να εργάζονται σε συνθήκες «σάουνας» και «χαμάμ»!

Καταγγελία…
Την παραπάνω καταγγελία έκανε η ΔΑΚΕ Ενωτική Κίνηση Δικαστικών Υπαλλήλων, η οποία τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της πως οι δικαστικοί υπάλληλοι αναγκάζονται να εργάζονται με θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς σε πολλά δικαστικά κτήρια της χώρας δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί το σύστημα ψύξης (όπου υπάρχει)! Αναλυτικά οι δικαστικοί υπάλληλοι της παράταξης της ΔΑΚΕ κατήγγειλαν πως:

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι λοιποί συναρμόδιοι, αφού έλυσαν τα προβλήματα της χώρας, αφού θα επιταχύνει τη Δικαιοσύνη, χωρίς υπαλλήλους και υποδομές, θα πρέπει πλέον να σταθούν δίπλα μας και σε πιο “ασήμαντα” θέματα, όπως οι συνθήκες εργασίας Δικαστικών Υπαλλήλων, Δικαστικών Λειτουργών, Δικηγόρων και διαδίκων. »Στο Εφετείο Αθήνας, στο Πρωτοδικείο Αθήνας και σε πάρα πολλά Δικαστικά κτήρια της χώρας, με θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου δε λειτουργεί ή υπολειτουργεί το όποιο σύστημα ψύξης (όπου υπάρχουν). Στο Εφετείο Αθήνας εκκρεμεί καιρό τώρα, η εγκατάσταση συντηρητή με αποτέλεσμα το κτήριο να είναι κυριολεκτικά “καζάνι της κολάσεως” ή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν κτήρια που αγνοούν τι σημαίνει κλιματισμός (π.χ. κτήρια 8, 12,13) με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να εργάζονται σε συνθήκες “σάουνας ή χαμάμ”».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι μία καταγγελία που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ φέτος ανάλογο πρόβλημα, το οποίο επιλύθηκε τα τελευταία 24ωρα, παρουσιάστηκε ακόμα και στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, όπου εκδικάζονται όλες οι μεγάλες υποθέσεις που απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη.

Το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη
Οι καταγγελίες για απονομή δικαιοσύνης σε συνθήκες… χαμάμ καταδεικνύουν ότι σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής η Θέμιδα έχει αφεθεί στην τύχη της. Οι περισσότερες υπηρεσίες εξακολουθούν να δουλεύουν εξαιτίας της φιλοτιμίας δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, οι δικογραφίες εξακολουθούν να μεταφέρονται με καροτσάκια του super market, ενώ η χρήση των υπολογιστών είναι ακόμα σε… πρωτόγονο στάδιο. Σε μερικά δικαστήρια μάλιστα (π.χ. στο Πρωτοδικείο της Αθήνας όπου στεγάζονται οι πταισματοδίκες) πολλές φορές δεν έχουν ούτε… τηλέφωνο!

Συνεκτιμώντας όλα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς που το ελληνικό κράτος έχει περισσότερες από 400 καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Κι αυτό διότι είναι πολύ φυσιολογικό, όταν δεν έχεις τα… εφόδια, αποτέλεσμα να είναι η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Υπάρχει περίπτωση όπου η Ελλάδα καταδικάστηκε για καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικής απόφασης η οποία έφτασε τα 27 χρόνια!

Λόγω της βραδύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παραγραφής των αδικημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να εκδικάσουν τις υποθέσεις με μέσο χρόνο απόδοσης Δικαιοσύνης που φθάνει κατά υπόθεση τις 1.580 ημέρες, δηλαδή τα 4,3 χρόνια ή 51,6 μήνες. Στο Λουξεμβούργο χρειάζονται 321 ημέρες, στην Ισπανία 510, στη Μάλτα 505 και στην Ιρλανδία 650. Καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει η Σιγκαπούρη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Λουξεμβούργο.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη όσο αφορά την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισσάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν! Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία εκκρεμούν 356.498 υποθέσεις, με τις 67.678 να είναι φορολογικές, ενώ, αν υπολογιστούν και αυτές του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεπερνούν τις 72.000.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα