
Απονομή σύνταξης σε λίγα λεπτά
Το φιλόδοξο σχέδιο του ΕΦΚΑ που θα ξεκινήσει με το μόλις ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των έγχαρτων ενσήμων του κάθε ασφαλισμένου
Ένα ιδιαιτέρα φιλόδοξο σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση του ΕΦΚΑ με στόχο την απονομή των συντάξεων την ίδια ημέρα, που θα κατατίθεται η αίτηση για την συνταξιοδότηση. Ο στόχος του προγράμματος είναι να ξεκινήσει από το τέλος του 2026.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλων των ασφαλισμένων. Και ο ασφαλιστικός φορέας να έχει ξεμπερδέψει με την χαρτούρα. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά πως η ψηφιοποίηση των ενσήμων θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου έτους. Οπότε με το πάτημα στην κυριολεξία ενός κουμπιού με το μόλις έχει υποβληθεί η αίτηση ο ασφαλισμένος όχι μόνο θα γνωρίζει το ακριβές ποσό που θα λαμβάνει ως κύρια κι επικουρική σύνταξη, αλλά θα θεωρείται άμεσα συνταξιούχος και θα βλέπει χρήματα στον λογαριασμό του στην επόμενη πληρωμή.
Η ψηφιοποίηση των ενσήμων ξεκινά από το 1980 και μετά και περιλαμβάνει όλη την ασφαλιστική ιστορία και τις μεταβολές των εργαζομένων για μία 45ετία, καλύπτοντας ουσιαστικά όσους άρχισαν να κολλάνε τα πρώτα τους ένσημα από την ηλικία των 20 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται δύο έργα ψηφιοποίησης του χαρτώου αρχείου του Φορέα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ.
Τα ποσοστά ψηφιοποίησης που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής είναι τα εξής:
- Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ η ψηφιοποίηση έφτασε στο 86,5% και, σε σύνολο 2.280.157 σελίδων έγχαρτων ενσήμων, έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 2 εκατ. σελίδες.
- Στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ η ψηφιοποίηση βρίσκεται στο 50% και, σε σύνολο 375.512 σελίδων έγχαρτων ενσήμων, έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 130.000 σελίδες.
- Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ η ψηφιοποίηση έφτασε στο 95,5% και, σε σύνολο 898.059 σελίδων έγχαρτων ενσήμων, έχουν ψηφιοποιηθεί και απομένουν λιγότερες από 40.000 σελίδες για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση.
- Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ η ψηφιοποίηση είναι στο 50% και, σε σύνολο 1.421.120 σελίδων έγχαρτων ενσήμων, έχουν ψηφιοποιηθεί οι 750.000 σελίδες.
- Στο ΤΕΑΥΕΚ η ψηφιοποίηση έφτασε στο 84,9% και, σε σύνολο 5.725.152 σελίδων έγχαρτων ενσήμων, έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 4.866.380 σελίδες.
Η τεχνητή νοημοσύνη
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω έργα είναι τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και μηχανικής μάθησης (Intelligent Document Processing – IDP) για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, γεγονός που περιορίζει δραστικά την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης, μειώνοντας το συνεπαγόμενο κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων. Με τη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης στην ψηφιοποίηση των ενσήμων, τα περιθώρια λάθους είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς οι χρόνοι ασφάλισης μεταφέρονται αυτούσιοι στο ψηφιακό μητρώο του ΕΦΚΑ, και οι πιθανότητες να χαθούν ή να μη βρίσκονται ένσημα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, είναι μηδενικές.