Αποστολάκης: «Η προβληματική στάση της Τουρκίας απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής»

«Η προβληματική στάση της Τουρκίας, εκφραζόμενη μέσω αθεμελίωτων ισχυρισμών που αγνοούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», είπε ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, σε ομιλία του στην πόλη Herzliya του Ισραήλ, ως κεντρικός ομιλητής, στο 19ο ετήσιο συνέδριο Herzliya Conference.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz.

Στην ομιλία του ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις επισημαίνοντας ότι: «Η Ελλάδα θεωρεί το Ισραήλ ένα βασικό παράγοντα και βασικό εταίρο στην περιοχή. Συνεχώς τονίζω τον κρίσιμο ρόλο του Ισραήλ, σε όλες μου τις επαφές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, που σκοπό έχουν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Στη γειτονιά μας.

Μιλάμε δηλαδή για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Μια περιοχή μείζονος στρατηγικής σημασίας, στην οποία παρατηρείται ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων. Ενδεικτικά αναφέρω: τρομοκρατία, βίαιος εξτρεμισμός, ενεργειακή ανασφάλεια, λαθρεμπόριο, παράτυπη μετανάστευση και παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.»

Συγκρουσιακό περιβάλλον
Αναλύοντας την γεωπολιτική κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης είπε: «Το περιβάλλον ασφαλείας, ιδιαίτερα πολύπλοκο και ευμετάβλητο, χαρακτηρίζεται κυρίως από εθνικές αντιπαραθέσεις, εθνικισμό, συγκρούσεις, αδύναμες δημοκρατίες και αναποτελεσματικούς διοικητικούς θεσμούς. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση, η διαφθορά και το διασυνοριακό έγκλημα, δυσχεραίνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Αναπόφευκτα, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έλκουν την προσοχή των βασικών γεωπολιτικών δρώντων.

Η παράνομη μετανάστευση και οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο Πέλαγος, κυρίως μέσω της Τουρκίας, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο αλλά και γεμάτο προκλήσεις πεδίο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων θα είχε σίγουρα αρνητική επίδραση στη σταθερότητα, ενώ οι συνέπειες μπορεί να εξαπλωθούν στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντός μας και ακόμα παραπέρα. Δεδομένης της ποικιλομορφίας τους, της κλίμακας και της πολυπλοκότητάς τους, απαιτείται μια συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων αλλά και εταίρων.

Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, αποτελούν ιστορικά οχυρά της Δημοκρατίας και είναι διαχρονικά πυλώνες σταθερότητας. Παίζουμε σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής και συνεχώς προσπαθούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία, με στόχο να ενισχύσουμε την ειρήνη και την πρόοδο στην περιοχή.
Δήλωσα προηγουμένως ότι η Ελλάδα, καθώς και το Ισραήλ, αγωνιζόμαστε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντός μας. Η Ελλάδα, ως ένας σημαντικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργεί νέες σχέσεις και ενισχύει τις μακρόχρονες ήδη υπάρχουσες. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προωθούν την Αμυντική Διπλωματία και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πιστεύω, μας αποδέχονται και μας εκτιμούν ευρέως.

Λόγω παράδοσης και ροπής, θεωρούμε την εμπλοκή στην ασφάλεια σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ως μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας και επομένως συμμετέχουμε σε όλες τις σχετικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες. Τιμούμε τις δεσμεύσεις μας εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ και συμμετέχουμε με σθένος σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και αποστολών. Για παράδειγμα συμμετέχουμε ενεργά στη UNIFIL από την πρώτη στιγμή σχηματισμού της Δύναμης.

Επιπλέον, παίζουμε βασικό ρόλο στην προώθηση συνεργειών και δρούμε ως δίαυλος ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος φυσικά, το Μαρόκο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά σχήματα όπως: Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος και Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Σερβία, πραγματοποιώντας ασκήσεις και οργανώνοντας συσκέψεις σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Επιπλέον, φιλοξενούμε ασκήσεις με συμμετοχή πολλών κρατών, όπου οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται μαζί. Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τη Διεθνή Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» που διεξάγεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της άσκησης είναι φυσικά το Ισραήλ και επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι αυτό αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδος να παρέχει κοινό έδαφος.

Φυσικά, θα επικεντρωθώ στην τριμερή συνεργασία μας με το Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία υποστηρίζεται από σταθερή πολιτική βούληση. Είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προώθηση των κοινών συμφερόντων μας και τονίζει τους κρίσιμους ρόλους των χωρών μας ως πυλώνων σταθερότητας και παρόχων ασφαλείας στην περιοχή.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν την τριμερή συνεργασία, στέλνει σίγουρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά στο γεμάτο προκλήσεις τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από αυτήν την άποψη, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της συμμετοχής του Υπουργού Pompeo στην τριμερή διάσκεψη κορυφής που έλαβε χώρα πρόσφατα εδώ στο Ισραήλ, όπου τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία και υποστηρίζουν τον αναφερόμενο τριμερή μηχανισμό.

Με τις ΗΠΑ απολαμβάνουμε φυσικά μια στρατηγική συνεργασία. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω τη διεξαγωγή του πρόσφατου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμά του υπογραμμίζει, με τον πιο εμφανή τρόπο, τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μας.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο 2019», που υποστηρίζεται από πολλούς γερουσιαστές στις ΗΠΑ. Είναι πραγματικά ένα εργαλείο το οποίο εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη, περιφερειακή συνεργασία και ευημερία.

Ανησυχία για την Τουρκία
Την ανησυχία του για την συμπεριφορά της Τουρκίας εξέφρασε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι: «Μιλώντας όμως δημοσίως, πρέπει να εκφράσω την ανησυχία μου για το ρόλο της Τουρκίας. Η προβληματική στάση της Τουρκίας, εκφραζόμενη μέσω αθεμελίωτων ισχυρισμών που αγνοούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μας ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στη εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Παρά ταύτα, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή μια γραμμή επικοινωνίας. Σε αυτό το πνεύμα, συναντήθηκα ξανά με τον Τούρκο ομόλογό μου στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε τα υπάρχοντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο να μειωθεί η ένταση. Ελπίζω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Η σταθερή πολιτική της Ελλάδος και η επιθυμία της είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις υπάρχουσες συνθήκες και τη νομιμότητα. Αλλά, εξυπακούεται ότι είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε σχέση με τα Βαλκάνια, πρέπει να αναφέρω την πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα επίλυσης μιας μακράς διαφωνίας στην περιοχή των Βαλκανίων με ειρηνικά μέσα και προάγει την ασφάλεια και την ευημερία των λαών μας.»

Διαβάστε επίσης