Αποστομωτική απάντηση Δένδια για το «casus belli» από Τουρκία

Προκλητικός ο πρέσβης της Τουρκίας στο Οσλο - Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Σε ευθεία και πολύ σκληρή απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατέληξε χθες η τοποθέτηση του πρέσβη της Τουρκίας στο Οσλο, ενώπιον του κοινού που ήταν προσκεκλημένο στην εκδήλωση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο πλαίσιο ομιλίας του Ελληνα αξιωματούχου. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντιόταν με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, λίγο μετά τη χθεσινή υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το Ουκρανικό, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι –ενόψει και των διερευνητικών την επόμενη εβδομάδα– οι δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί. Ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρισκόταν στο Βελιγράδι, όπου και είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.                                    Συγκεκριμένα, στο Οσλο ο πρέσβης της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι το «casus belli» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν ήταν παρά απαντήσεις της Αγκυρας σε προηγούμενες κινήσεις. Ο κ. Δένδιας επιχείρησε να απαντήσει, ωστόσο ο Τούρκος διπλωμάτης τον διέκοψε, κίνηση την οποία ο υπουργός Εξωτερικών αγνόησε επαναφέροντάς τον στην τάξη. «Η Αγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας ως προς το «casus belli», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μια παράνομη συμφωνία, λέγοντας ότι η νομιμότητα μιας συμφωνίας οριοθέτησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σιγκαπούρη ή την Αργεντινή (Παταγονία) θα είναι ακριβώς το ίδιο «νόμιμη».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα ο κ. Δένδιας, κατά τις δηλώσεις με τη Νορβηγίδα ομόλογό του, είχε απαντήσει και στις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αποστρατιωτικοποίησης. «Η Τουρκία επιλέγει αυτήν τη στιγμή, που υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ, να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Αυτές οι δηλώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτός ο διά-λογος θα πρέπει να διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Στις Βρυξέλλες, ο κ. Ακάρ ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Παναγιωτόπουλο αμέσως μετά το τέλος της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση προγραμματίστηκε χθες επιτόπου, διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και διεξήχθη σε καλή ατμόσφαιρα, με τον Τούρκο αξιωματούχο, μάλιστα, να δωρίζει στον κ. Παναγιωτόπουλο μια φωτογραφία από τη περυσινή συνάντησή τους. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον κ. Ακάρ να βοηθήσει στην υφιστάμενη προσπάθεια διαλόγου (21 Φεβρουαρίου συζητήσεις για «θετική ατζέντα», 22 Φεβρουαρίου διερευνητικές), απέχοντας από τις συνεχείς δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα