Απρίλη μου, καυτέ…

«Ξανθό» χαρακτηρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης τον Απρίλη στους στίχους του γνωστού τραγουδιού που πρωτοερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πίσω στο μακρινό 1962. Αλλά αν το έγραφε για τον Απρίλιο του 2021 θα στιχουργούσε περισσότερο για την υψηλή πολιτική θερμοκρασία του και λιγότερο για την… κώμη του. Δεν είναι μόνο η ιλιγγιώδης έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού που κάνει κρίσιμο τον δεύτερο μήνα της άνοιξης. Είναι και η πολιτική αντιπαράθεση που θα χτυπήσει κόκκινο όταν ξεκινήσουν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Κυρίως, όμως, είναι μια κρίσιμη περίοδος για τα εθνικά θέματα, εξού και η αίσθηση ότι διανύουμε τον «Απρίλιο των Ελληνοτουρκικών». Στο ημερολόγιο υπάρχουν πολλές ημερομηνίες που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό. Καταρχάς η 14η Απριλίου που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το ραντεβού των δύο αντρών καλώς εχόντων θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, αλλά κάθε σχετική αναφορά συνοδεύεται από την Αθήνα με την αίρεση «αν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Και υπάρχει λόγος για αυτή τη δυσπιστία, αφού η Άγκυρα εναλλάσσει τα πρόσωπα του Ιανού εαυτού της με ταχύτητα παρόμοια των μαχητικών της που κάθε τρεις και λίγο παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τελευταίο παράδειγμα; Στην προ ολίγων ημερών συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε ξανά λόγος για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη με τους γείτονες να καλούν την χώρα μας να σταματήσει τις παραβιάσεις (;) των δικαιωμάτων της. Κι αυτό λίγες ημέρες μετά από το παραλήρημα του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 τουΐταρε ότι για την Τουρκία «δεν έχει κλείσει ακόμη αυτός ο λογαριασμός» απείλησε την Ελλάδα πως όταν έρθει η ώρα «θα πληρώσει το τίμημα».

Σημειωτέον ότι εκκρεμεί το επόμενο στάδιο των διερευνητικών με την Άγκυρα, ενώ ακόμη και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη την προσεχή Τρίτη 6 Απριλίου θα έχει άρωμα ελληνοτουρκικών.

Για να μην πλήξουμε ο μήνας θα κλείσει με το Κυπριακό. Ως γνωστόν μεταξύ 27 και 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όπως έχουμε ξαναγράψει στην «Α» από τη συνάντηση επιδιώκεται να διερευνηθεί το αν υπάρχει κοινό έδαφος πάνω το οποίο θα «πατήσουν» τα δύο μέρη προκειμένου να διαπραγματευθούν μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα. Περισσότερο, όμως, με ευφημισμό παρά με ρεαλιστική προσδοκία ακούγονται τα παραπάνω, δεδομένου ότι η πάγια θέση Κύπρου και Ελλάδας είναι η υιοθέτηση λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ οι Τουρκοκύπριοι και η «μαμά» Τουρκία δηλώνουν αμετακίνητοι από την οριστικοποίηση της διχοτόμησης και της δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο μιας χαλαρής συνομοσπονδίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Μαξίμου μετράει πόντο-πόντο τη μεγάλη εικόνα των ελληνοτουρκικών τηρώντας στάση αναμονής. Παρά την αίσθηση ότι οι Τούρκοι δεν θα αποτολμήσουν –άμεσα τουλάχιστον– «κακουργηματικές» προκλήσεις τύπου Ορούτς Ρέις παρά μόνο τα συνήθη «πλημμελήματα» των παραβιάσεων και των προκλητικών δηλώσεων, είναι πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο να στρατιωτικοποιηθεί η αντιπαράθεση. Κι αυτό διότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει να ταΐσει τον λαό του με ανάπτυξη και όραμα οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας αλλά μόνο με εθνικισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα