ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Ολομέλεια Εφετών αφήνει στην Τουλουπάκη την υπόθεση Novartis!

Για το... Δελφινάριο το σκεπτικό των δικαστών, που αγνόησαν το γεγονός ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά για την υπόθεση

Με μία απρόσμενη -κατά τον ηπιότερο χαρακτηρισμό- απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα η Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/12) να παραμείνει η υπόθεση Novartis και των επιμέρους δικογραφιών που εκκρεμούν στα χέρια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των ανακριτών.

Ειδικότερα το Συμβούλιο Εφετών με 69 ψήφους υπέρ, 40 κατά και τρία λευκά, που απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, να ανατεθεί σε εφέτες ανακριτές η υπόθεση της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, λόγω μείζονος σπουδαιότητας και για να εκκαθαριστούν σε σύντομο χρόνο το σύνολο των δικογραφιών που εκκρεμούν.

Η έκπληξη είναι πρόδηλη δεδομένου ότι το σκεπτικό βάσει του οποίου κρίθηκε ότι η καυτή υπόθεση πρέπει να παραμείνει στην κα. Τουλουπάκη είναι τουλάχιστον για το… Δελφινάριο. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν την πλειοψηφία των εφετών να υποστηρίζουν ότι η έρευνα για την υπόθεση της Novartis ήδη διενεργείται για 3 χρόνια έχοντας προχωρήσει -όπως ισχυρίζονται- σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, οι ίδιοι δικαστές λένε ότι:

>>5 δικογραφίες ήδη βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης, με τις ανακρίτριες να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο της δικογραφίας. ¨

>>Για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες ούτε ακόμη και για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση ποινικής δίωξης στο Κων/νο Φρουζή, αφορά το γεγονός ότι λείπουν στοιχεία τα οποία αναμένουν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Οι δυο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν δε ικανότητες στο έργο τους

>>Όσον αφορά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία ήταν 14/6/2019 και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως επισημάνθηκε. Υπενθύμισαν επίσης πως ήδη έχουν τεθεί 7 υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα 4 δικογραφίες.

Αντίθετα οι μειοψηφίσαντες εφέτες εξέφρασαν την άποψη πως πρέπει να αναλάβει την Novartis εφέτης ανακριτής επειδή η υπόθεση είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, επειδή συνέχεται με την αναγκαία λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα και αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι το Συμβούλιο Εφετών αγνόησε το γεγονός ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ελέγχεται πειθαρχικά αλλά και ποινικά για τους χειρισμούς της στην υπόθεση και μάλιστα στην κοινοβουλευτική επιτροπή είναι συνεχή τα ραπίσματα που δέχεται για τα πεπραγμένα της στη δικογραφία που αφορά το πολύκροτο ιατρικό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο που σημειωτέον στο βασικό του μέρος, δηλαδή αυτό του φερόμενου χρηματισμού γιατρών προκειμένου να συνταγογραφούν σκευάσματα της συγκεκριμένης εταιρείας, παραμένει ανέγγιχτο.

Δεχεται

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα