Αρχηγός Στόλου: «Θα επιβάλουμε την θέληση του έθνους στις θάλασσες»

«Θα αγωνιστούμε, για να επιβάλλουμε με την φήμη μας και όποτε χρειαστεί με τα όπλα μας, την θέληση του έθνους στις θάλασσες, που η ελληνική ψυχή γεννήθηκε και γέννησε», είπε μεταξύ άλλων στην Ημερησία Διαταγή του, ο νέος αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.

Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγού Στόλου, από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.

Ο νέος Αρχηγός του Στόλου στην Η.Δ. είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ο Στόλος υπάρχει, στελεχώνεται, συντηρείται και εξοπλίζεται, εκπαιδεύεται και επιχειρεί ώστε να προβάλει και επιβάλει την βούληση του έθνους. Με αφετηρία την ικανότητα ανάπτυξης και εφαρμογής αποτελεσματικής ναυτικής ισχύος, παρέχει επιλογές δράσης προς επίτευξη πολιτικών στόχων μέσω της ανατεθείσας αποστολής. Οι όποιες αδυναμίες περιορίζουν το εύρος των επιλογών και αυξάνουν τον βαθμόεπικινδυνότητας. Στην θάλασσα αυτό μεταφράζεται σε ιδρώτα και αίμα. Ομως όλοι -φίλοι και αντίπαλοι – πρέπει να γνωρίζουν ότι για εμάς, η αξιοπρέπεια του έθνους, τοδίκαιο των θέσεων μας και η ηθική μας υπεροχή, η πίστη και η θέλησή μας, η μακρά παράσταση και παράδοση νίκης του Πολεμικού Ναυτικού, η εμπιστοσύνη στην ναυτική μας αντίληψη και ικανότητα, αυτές κυρίως προσδιορίζουν το τι μπορούμε να κάνουμε και όχι οι αριθμοί. Οι προσδοκίες που αυτονόητα έχουν οι Ελληνες από τον Στόλοτους, επιβάλλουν στον Αρχηγό την έκφραση αλήθειας προς όλους, την διατύπωση και απαρέγκλιτη εφαρμογή θεωρίας νίκης, την ουσιαστική μέριμνα για τα πληρώματα καιτην ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου προς εκπλήρωση της αποστολής.

Κύριοι Διοικητές, Κυβερνήτες και πληρώματα. Οταν δώσαμε τον όρκο μας, βαπτιστήκαμε στην αντίληψη προσφοράς στο έθνος. Η πραγματικότητα πολλές φορές μας εκτρέπει από το ιδανικό και μας βαραίνει με αμαρτίες. Σας καλώ νααγωνιστούμε μαζί, να ενισχύσουμε τις αρετές μας, να υπερβούμε τις αδυναμίες μας, για να επιβάλλουμε με την φήμη μας και όποτε χρειαστεί με τα όπλα μας, την θέληση του έθνους στις θάλασσες που η ελληνική ψυχή γεννήθηκε και γέννησε. Καλό μας ταξίδι και ο Αγιος Νικόλαος στην πλώρη μας.»

Διαβάστε επίσης