Αρχίζει να «χαμογελάει» ξανά η Παναγία των Παρισίων, τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά!  (φωτό+βίντεο)

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό «Time» παρακολούθησε βήμα-βήμα τις εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού κτιρίου

Της Βίκυς Καλοφωτιά

 

Κάπου εκεί ανάμεσα στα καμμένα στασίδια, εκεί όπου εκτείνονται οι σκοτεινοί διάδρομοι, οι φθαρμένες μεσαιωνικές  τοιχογραφίες, και όση σκεπή απέμεινε από την καταστροφική πυρκαγιά που «άγγιξε τα σπλάχνα» του μητροπολιτικού Ρωμαιοκαθολικού ναού της πόλης του Παρισιού -ή αλλιώς Νοτρ Νταμ ντε Παρί– τον περασμένο Απρίλιο, αν αφουγκραστεί κανείς με ανοιχτά τα μάτια της ψυχής, θα ακούσει δυο γνώριμους ψιθύρους. «Η Παναγία των Παρισίων αποκτά ξανά μορφή, φτιάχνεται από την αρχή, Κουασιμόδο! Το βλέπεις; Φτιάχνεται πάλι! Θα αποκτήσει ξανά ζωή!», πλανάται ολόγυρα η φωνή της Εσμεράλδα και ο παραμορφωμένος και κρυφά ερωτευμένος μαζί της κωδωνοκρούστης του κλασικού μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκώ αρχίζει να έχει πάλι ελπίδα…

Αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι τα λόγια από τους χάρτινους ήρωες του Γάλλου συγγραφέα, που το 1996 μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη από την Ντίσνεϋ, βλέποντας τις πυρετώδεις εργασίες που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αναστηλωθεί -σε πρώτη φάση η σκεπή, και αμέσως μετά το εσωτερικό και η εξωτερική εικόνα- ο ναός της Παναγίας των Παρισίων, στην πόλη του Φωτός. Ένα από τα πιο θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού σε όλο τον κόσμο.

«Ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος να καταρρεύσουν τα τόξα της σκεπής προκαλώντας σοβαρές δομικές βλάβες», είναι η δήλωση του επικεφαλής αρχιτέκτονα της επιχείρησης, για την οποία πληροφορούμαστε «ξεφυλλίζοντας» τις σελίδες του διαδικτυακού περιοδικού «Time», το οποίο βρέθηκε με τη ρεπόρτερ, Vivienne Walt, στην «καρδιά» των εργασιών αναστήλωσης, στο μέρος όπου πριν από περίπου τρεις μήνες, οι φλόγες τύλιξαν το ιστορικό κτίριο δείχνοντάς του μηδενικό έλεος. Και το κατασπάραξαν με την πύρινη «ανάσα» τους.

«Ωστόσο -συνεχίζει ο επικεφαλής των εργασιών- το πραγματικό μέγεθος του ρίσκου μιας ενδεχόμενης καταστροφικής κατάρρευσης της σκεπής θα το γνωρίζουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Όσον αφορά τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι «το συνολικό κτίριο θα ανοικοδομηθεί μέσα σε διάστημα πέντε ετών», δίνοντας μια εικόνα του πώς υπολογίζεται να προχωρήσουν οι εργασίες έτσι ώστε κάποια στιγμή να ολοκληρωθούν, και η Νοτρ Νταμ να αποκτήσει πάλι την εικόνα που της αξίζει!

Αρκετά είναι τα τμήματα της οροφής, τα οποία αναγκαστικά αφήνουν τον ναό στο έλεος των καιρικών συνθηκών, όπως είναι η βροχή, το κρύο και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εδώ και κάμποσο καιρό στη Γαλλία κάνοντας αρκετούς να εκφράζουν έντονα την ανησυχία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις ήδη κατεστραμμένες πλευρές του μέχρι πρότινος μεγαλειώδους και καλοδιατηρημένου κτίσματος.

Ένα εξίσου μεγάλο τμήμα του περιγράμματος της σκεπής έχει αυτή τη στιγμή τη μορφή ενός γιγάντιου πλέγματος τετηγμένου μολύβδου, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που τράβηξε με το συνεργείο του περιοδικού, η Vivienne Walt, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης του θέματος, που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν διαμένει.

Γλυπτά πεταμένα και γεμάτα σκόνη και φθορές υπάρχουν παντού ολόγυρα, τα οποία πρόκειται να συλλεχθούν από το αρμόδιο επιτελείο επιστημόνων έτσι ώστε να μεταφερθούν από τον καθεδρικό ναό, σε εξειδικευμένο εργαστήριο όπου θα υποβληθούν στη διαδικασία της ανάλυσης, επεξεργασίας και εν τέλει της αποκατάστασής τους, όπως εκμυστηρεύεται ο επικεφαλής της συνολικής επιχείρησης.

Μέσα στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού, τα τηλεκατευθυνόμενα χωματουργικά οχήματα οδηγούνται καθημερινά στο κέντρο, στο σημείο όπου έπεσε ο στύλος, για να διαλέξουν κομμάτια ένα προς ένα από ένα μεγάλο σωρό από συσσωρευμένα θραύσματα.

Ωστόσο, πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, που κάνει τους ειδικούς να εκφράζουν την άποψη ότι θα χρειαστούν ακόμη εβδομάδες, αρχικά για να αφαιρεθεί ο σωρός και να ανοίξει ο περιορισμένος σε έκταση, χώρος. Κάθε κομμάτι -συμπεριλαμβανομένων των καμμένων κομματιών του σπιράλ και της οροφής -καθώς και οι προτομές και η πέτρα- εντοπίζονται και ταξινομούνται κάτω από μια σκηνή στην μπροστινή αυλή της Νοτρ Νταμ. Οι σειρές των διασωθέντων τεμαχίων χωρίζονται από πέτρινους τοίχους και ξυλόκαρπο, συμπεριλαμβανομένου του στροβίλου, που αποτελεί ένα από τα πιο εικονικά ορόσημα του Παρισιού.

Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της 15ης Απριλίου, στις 18:50, στο εσωτερικό του ναού -πιθανότατα εξαιτίας μίας σπίθας από τις εργασίες συντήρησης που συντελούνταν εκείνη την περίοδο- εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο τον ξύλινο σκελετό της Εκκλησίας, που άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε τα μέσα του 13ου αιώνα.

Η φωτιά, που έκανε την φιγούρα της Εσμεράλδα και του Κουασιμόδου να τρέμουν από την αντανάκλαση που σχημάτιζαν σε κάθε γωνιά, σε κάθε τοίχο και παράθυρο,  την μοιραία εκείνη ημέρα, όταν οι φλόγες σκόρπισαν παντού τη μανία τους και την καταστροφή.

Παρ’όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: ότι αν αφουγκραστεί κανείς με ανοιχτά τα μάτια της ψυχής, θα ακούσει εδώ και αρκετές ημέρες, δυο γνώριμους ψιθύρους από δύο φωνές που έχουν συνδεθεί με την ψυχή της Νοτρ Νταμ. «Η Παναγία των Παρισίων αποκτά ξανά μορφή, φτιάχνεται από την αρχή, Κουασιμόδο! Το βλέπεις; Φτιάχνεται πάλι! Θα αποκτήσει ξανά ζωή!», λέει η Εσμεράλδα στον Κουασιμόδο.

Κι εκείνος αρχίζει να έχει πάλι ελπίδα.

Και μαζί με αυτόν, όλοι, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας και απόστασης.

Όλοι αρχίζουν να έχουν ελπίδα ξανά, και όλα είναι πιθανά.

Ακόμη και τα θαύματα…

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τις εργασίες που συντελούνται στο εμβληματικό κτίριο για να αποκτήσει ξανά ζωή..:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα