Αρχίζει να τρέχει ο ευρωστρατός, όπως ήθελαν Μακρόν και Κυριάκος

Ο Γάλλος Πρόεδρος λειτουργεί το τελευταίο διάστημα ως ο άτυπος ηγέτης της Δύσης

Η Ρωσία, όπως φαίνεται, αφύπνισε για τα καλά τη «Γηραιά Ήπειρο». Οι πληροφορίες λένε πως το όραμα δημιουργίας ενός ευρωστρατού, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε απειλή που θα θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές της Δύσης –τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισονομία–, δεν είναι στα χαρτιά, αλλά ήδη συζητείται η υλοποίησή του.

Κάτι για το οποίο είχαν συμφωνήσει στη συνάντησή τους στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν υπέγραψαν την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει στις Βρυξέλλες μιλάνε για έναν στρατό της τάξεως των 100.000 ανδρών έως το 2025, με την Ε.Ε. να εντείνει το επόμενο διάστημα τις σχετικές συζητήσεις, όπως αποκάλυψε και ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα επανεκλεγεί εύκολα, ειδικά μετά τη στάση που τήρησε στην ουκρανική κρίση.

Να τονιστεί ότι το τελευταίο διάστημα λειτουργεί ατύπως ως ο ηγέτης της Δύσης. Και μόνο για το ότι είναι αυτός που συνομιλεί με τον Πούτιν, ανεβαίνει απευθείας επίπεδο και στην εσωτερική γαλλική σκακιέρα. Απλά ο Όλαφ Σολτς είναι αυτός που έχει το ταμείο που στην κυριολεξία πονάει τον Πούτιν. Ως προάγγελος του ευρωστρατού, κάποιοι λένε πως είναι η κοινή πλεύση ελληνικού πλοίου με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ». Εδώ να πούμε ότι ένα σαφέστατο μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις είναι και η παρουσία του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» στο Βόρειο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα