Αρεοπαγίτες (με ΣΥΡΙΖΑϊκό DNA)

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ανανέωσε τη θητεία της Ελένης Τουλουπάκη, παραβλέποντας πλήθος δικονομικών παραβάσεών της

Ως γνωστόν, την Πέμπτη, 11/4, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ανανέωσε τη θητεία της κας Ελένης Τουλουπάκη με 8 θετικές ψήφους έναντι 3 αρνητικών.

Η εισήγηση του αρεοπαγίτη κ. Πέτρου Σαλίχου (που είχε ορισθεί από την κα Ξένη Δημητρίου) αλλά και η στήριξη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (πρόεδρος ο κ. Πέππας, εισαγγελέας η κα Δημητρίου) οδήγησαν το Συμβούλιο στην απόφαση της ανανέωσης.

Το κυριότερο όμως επιχείρημα για την ανανέωση της θητείας της κας Τουλουπάκη ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή κ. Π. Σαλίχου ότι «έχει αρχίσει η διαδικασία απόδοσης ευθυνών στην υπόθεση Novartis και αν δεν ανανεωθεί η θητεία της θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για να ενημερωθεί ο αντικαταστάτης της».

Ως γνωστόν, η πρώτη ενέργεια για την έρευνα της υπόθεσης Novartis της κας Τουλουπάκη έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα, 8 Απριλίου. Με ταχύτατους ρυθμούς, μετά την κατάθεση του πορίσματός της που αφορούσε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, πρωτοφανείς για τον χρόνο σύγκλησης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με μεσοδιάστημα δύο ημερών, ο  υπουργός κ. Μιχ. Καλογήρου ζήτησε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου η σύγκληση να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11/4, η κα Ξένη Δημητρίου όρισε εισηγητή τον κ. Π. Σαλίχο, ο οποίος σε χρόνο ρεκόρ μελέτησε τα πεπραγμένα της κας Τουλουπάκη, κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της και προέβη στη θετική για την εισαγγελέα εισήγησή του.

Τι δεν είπε ο εισηγητής

Ως γνωστόν, η κα Τουλουπάκη διαδέχθηκε την κα Ελένη Ράικου στο τέλος Μαρτίου 2017. Ο πρώτος μάρτυρας που έκανε λόγο σε κατάθεσή του για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis ήταν τον Νοέμβριο του 2017, δηλαδή μετά από 8 μήνες.

Επίσης, το πόρισμά της που κατατέθηκε στη  Βουλή για να δοθεί άδεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ευθύνες δέκα πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και δύο πρωθυπουργοί, κατετέθη στις 5/2/2018. Συμπτωματικά, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στις 4/2/2018 στην Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το πόρισμα της κας Τουλουπάκη, που κατετέθη στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, εμπεριέχει την πρώτη κατάθεση μάρτυρα που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή μετά από εννέα μήνες περίπου.

Ο κ. Σαλίχος αλλά και οι άλλοι αρεοπαγίτες δεν έθεσαν το ερώτημα στην κα Τουλουπάκη, για τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια 17 μηνών από τους 24 της θητείας της, ώστε να τρέξει την υπόθεση Novartis.

Απάντηση προφανώς δεν υπάρχει, αφού ερώτημα αυτής της μορφής δεν ετέθη. Μία εξήγηση μπορεί κάποιος να υιοθετήσει ήταν ότι η κα Τουλουπάκη επεδίωκε την ανανέωση της θητείας της με το πρόσχημα ότι δεν έχει περατώσει την έρευνά της.

Αναπάντητες δικονομικές παραβάσεις

Δεν είναι μόνο οι καθυστερήσεις της κας Τουλουπάκη επί 17 μήνες στην έρευνα για την υπόθεση Novartis.

Υπάρχουν και καραμπινάτες δικονομικές παραβάσεις που όμως τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου δεν ήταν δυνατόν να μη γνωρίζουν, αφού ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός Τύπος με μακροσκελέστατες αναφορές τους είχαν θέσει πολλές φορές την κα Τουλουπάκη προ των ευθυνών της. Και όμως, ερωτήσεις αυτής της μορφής δεν ετέθησαν από τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Η «Α», που έχει παρακολουθήσει από την πρώτη στιγμή την υπόθεση Novartis, και χωρίς τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί ως «χορηγούμενη» από τη Novartis –αφού δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την εν λόγω εταιρεία, από το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.– έχει επισημάνει τις δικονομικές αυτές παραβάσεις της κας Τουλουπάκη, τις οποίες εκθέτει.

1] Η μηνυτήρια αναφορά των βουλευτών κ.κ. Α. Λοβέρδου, Β. Κεγκέρογλου και Ε. Χριστοφιλοπούλου που αφορούσε τον κ. Παν. Κουρουμπλή κατετέθη στην κα Τουλουπάκη τον Μάρτιο του 2017. Η υπόθεση αυτή έφτασε στη Βουλή από την εισαγγελέα στις 5/2/2018, δηλαδή μετά από 9 μήνες.

Ερώτημα: Πού πήγε το αμελλητί που προβλέπει η σχετική νομοθεσία;

2] Η πρώτη κατάθεση μάρτυρα για εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Novartis έγινε τον Νοέμβριο του 2017. Η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού φακέλου από την κα Τουλουπάκη έγινε στις 5/2/2018.

Ερώτημα: Πού πήγε για μία ακόμη φορά το αμελλητί;

3] Η κατάθεση μάρτυρα για εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση Novartis με την κατηγορία της δωροδοκίας κατετέθη ενώπιον της κας Τουλουπάκη τον Νοέμβριο του 2017. Και όμως, η κα Τουλουπάκη, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, έχρισε τον κ. Ν. Μανιαδάκη προστατευόμενο μάρτυρα.

4] Ο κ. Μανιαδάκης προέβη σε δημόσια καταγγελία ότι «εκβιάζετο» –επί λέξει είπε ότι επιέζετο– από την κα Τουλουπάκη να ψευδομαρτυρήσει εις βάρος τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα εις βάρος των κ.κ. Α. Σαμαρά, Αδ. Γεωργιάδη και Γ. Στουρνάρα.

Ερώτημα: Εξετάστηκε η σοβαρότατη αυτή καταγγελία, καταλυτική για την ανανέωση της θητείας της κας Τουλουπάκη, από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου; Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η καταγγελία του κ. Μανιαδάκη έχει καταγραφεί και σε δικόγραφο που κατετέθη σε δικαστήριο για την άρση της ασυλίας του. Ανέφερε αυτό το γεγονός η κα Δημητρίου, ή ο κ. Σαλίχος, ή κάποιος άλλος από τους οκτώ αρεοπαγίτες που ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της;

5] Στην περίπτωση του Γιάννος Παπαντωνίου, η κα Τουλουπάκη «γνωμοδότησε» ότι δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη για δωροδοκία εις βάρος του. Στην ίδια ακριβώς περίπτωση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, γιατί απευθύνθηκε στη Βουλή, αφού ούτε και σ’ αυτόν, σύμφωνα με την προηγούμενη τοποθέτησή της, μπορούσε ν’ ασκήσει δίωξη για παθητική δωροδοκία. Πιθανόν να άλλαξε γνώμη στο μεσοδιάστημα, άγνωστο γιατί…

6] Έχει ευθύνες για τις διαρροές τόσο για την εξέλιξη που αφορά τον κ. Νίκο Μανιαδάκη όσο και αυτή που αφορά τον κ. Α. Λοβέρδο στην εφημερίδα «Documento».

Επειδή ήδη έχει κατατεθεί εις βάρος της αγωγή κακοδικίας, από τον σύζυγο της κας Ελένης Ράικου για τις εις βάρος του διαρροές, εξετάστηκε η παράμετρος αυτή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο;

7] Στο πόρισμά της προς τη Βουλή, που αφορούσε τον κ. Λοβέρδο, ενσωμάτωσε τις καταθέσεις μαρτύρων, με αποτέλεσμα αυτές να γίνουν γνωστές, καταργώντας έτσι τη μυστικότητα της ανάκρισης.

Ερώτημα: Η σοβαρότατη αυτή παράβαση γνωστοποιήθηκε  στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ή δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του κ. Σαλίχου;

8] Ενόψει προεκλογικής περιόδου, η κα Τουλουπάκη είχε δηλώσει σε δικαστικούς συντάκτες ότι από την αρχή του 2019 θα σταματήσει τις έρευνες. Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου δήλωσε ότι εντός 6 μηνών θα έχει περατώσει την υπόθεση Novartis.

Ερώτημα: Προτίθεται η ανώτατη δικαστική λειτουργός, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κα Ελένη Τουλουπάκη να εμπλακεί σε προεκλογικά παιγνίδια τόσο για τις ευρωεκλογές της 26/5/2019 όσο και για τις βουλευτικές που θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, «αβαντάρονας» την παρούσα κυβέρνηση με διώξεις, όταν επί 17 μήνες δεν έκανε το παραμικρό που να ρίξει φως στην έρευνα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων;

Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η ανώτατη βαθμίδα της έχει κάτι από το DNA του κ. Καρτερού και άλλων αξιωματούχων της παρούσας κυβέρνησης. Όμως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια»…

Όσον αφορά την κυρία Τουλουπάκη ως εκ Κρήτης καταγόμενη είναι φυσικό να έχει πολυπληθή συγγενικά πρόσωπα, κουμπάρους και φίλους. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το σοβαρότερο στήριγμα στο οποίο πρέπει να έχει εμπιστοσύνη η πίστη στον όρκο που έδωσε ως δικαστικός. Όλα τα άλλα δεν μετράνε…

Διαβάστε επίσης