Αρεστός στην Αθήνα, κόκκινο πανί στη Λευκωσία

Αν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε στη θέση του υπουργού στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τον Χρήστο Στυλιανίδη, αντί του Ευάγγελου Αποστολάκη, στο Μαξίμου έκαναν λόγο για μία καλή κίνηση, λόγω της επιτυχημένης του πορείας στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, σπεύδοντας ο ίδιος επί τόπου όπου υπήρχε πρόβλημα. Έχει πραγματοποιήσει επικίνδυνα ταξίδια, όπως σε Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, και Γουινέα, όπου την είχε πλήξει ο ιός Έμπολα. Έστησε το rescEU, ως πανευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, το οποίο ο Γιούνκερ κατέταξε στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Επιτροπής του. Μετείχε επίσης στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος, που αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν τα λες και λίγα τα επιτεύγματα για τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, που την Τρίτη έλαβε την ελληνική υπηκοότητα και χθες ορκίστηκε μαζί με τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Όμως λόγω του φιάσκου με τον Αποστολάκη η επιλογή τού πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου δεν πέρασε στην κοινωνία, ενώ έδωσε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να λέει το μακρύ της και το κοντό της. Και τα φίλια ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν να ασκήσουν κριτική στον Στυλιανίδη, αναδεικνύοντας τις όποιες εσωτερικές διαφωνίες υπάρχουν  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Μάλιστα, σκάρωσαν μέχρι και ψευτογκάλοπ (σαν ανέκδοτα) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιλογή Στυλιανίδη με το ερώτημα «από πού θα είναι ο επόμενος υπουργός του Μητσοτάκη;». Και δίνουν ως βοηθητική απάντηση ότι «αποκλείεται η Ν.Δ.».

Η αλήθεια είναι ότι το κυβερνών κόμμα αιφνιδιάστηκε για άλλη μία φορά με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Και αυτό διότι, μετά το φιάσκο με την υπόθεση Αποστολάκη, θεωρούσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα στρεφόταν σε μία λύση πιο κοντά στη Ν.Δ. Κι όμως, έπεσαν έξω.

Η πορεία του Στυλιανίδη

Στα φοιτητικά του χρόνια, που τα πέρασε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε οδοντιατρική στο ΑΠΘ, δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον «Ρήγα Φεραίο», τη νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού, επί ηγεσίας Μπάμπη Δρακόπουλου και Λεωνίδα Κύρκου. Στην Κύπρο διατηρούσε δεσμούς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, όχι λόγω του Βάσσου Λυσσαρίδη, αλλά επειδή είχε στενή φιλία με τον συνιδρυτή του κυπριακού κόμματος, τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος ήταν και μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του ’70. Με τον Κρανιδιώτη (υφυπουργός Εξωτερικών με υπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου) ήταν στενός συνεργάτης μέχρι και την ημέρα που σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα το 1999, έχοντας ως βασικό μέλημα την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ο συγχωρεμένος Λυσσαρίδης στην εσωκομματική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ για τον διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου στάθηκε στο πλευρό του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ οι Κρανιδιώτης και Στυλιανίδης είχαν στενές σχέσεις με την ομάδα του Κώστα Σημίτη. Το 1995 ίδρυσε την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, που ήταν παρακλάδι του ΟΠΕΚ (του think tank που είχε ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης). Το 1993 η ΕΔΕΚ (του Λυσσαρίδη) σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ (του Τ. Παπαδόπουλου) στήριξαν τον Πασχάλη Πασχαλίδη στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, με τον Στυλιανίδη να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο ως εκπρόσωπός του.

Από τότε άρχισε η ανοδική του πορεία στα κοινά. Ο Γλαύκος Κληρίδης (αντίπαλος του Πασχαλίδη στις προεδρικές εκλογές του 1993 κι εκλεγείς πρόεδρος) δεν τον ξέχασε και το 1998 έκανε την υπέρβαση. Κάλεσε έναν γνωστό κεντροαριστερό να αναλάβει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίας δεξιάς κυβέρνησης. Κληρίδης και Στυλιανίδης ήταν υπέρμαχοι μίας λύσης του Κυπριακού σαν το σχέδιο Ανάν, αλλά προηγουμένως μαζί με τον Κώστα Σημίτη είχαν σχεδιάσει την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε καταγγέλλοντας κυβερνητική διαφθορά.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τον τωρινό πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο νυν πρόεδρος της Κύπρου θεωρεί ότι εξ αιτίας του Χρήστου Στυλιανίδη άνοιξε στην Ε.Ε. η έρευνα για τα «χρυσά διαβατήρια», ένα σκάνδαλο που ταλανίζει την Κύπρο και φέρεται να έχει εμπλοκή και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λόγω αυτής της κόντρας ο κ. Αναστασιάδης δεν όρισε για 2η φορά τον Στυλιανίδη ως Επίτροπο, επιλέγοντας την Ελένη Κυριακίδου.

Η υπουργοποίηση του Στυλιανίδη δεν χαροποίησε το Νίκο Αναστασιάδη

 

Πολλούς άσπονδους φίλους

Μπορεί ο κ. Στυλιανίδης να καυχιέται για τις πολλές και δυνατές φιλίες του στην Ευρώπη, με πρώτη και καλύτερη αυτή του πρώην προέδρου της Ε.Ε., Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όμως στην Κύπρο έχει πολλούς άσπονδους «φίλους», κάποιοι εκ των οποίων έχουν ανέβει στα κεραμίδια με την επιλογή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατ’ αρχάς, στην Κύπρο ισχυρίζονται ότι δεν υφίστανται οι τίτλοι σπουδών του. Όχι ότι δεν ολοκλήρωσε την Οδοντιατρική στη Θεσσαλονίκη, αλλά γι’ αυτούς που επαίρεται πως έχει από το Χάρβαρντ για τις πολιτικές επιστήμες. Στη Λευκωσία επιμένουν ότι στο Χάρβαρντ δεν έκανε σπουδές, αλλά έλαβε μία βεβαίωση για σεμινάρια που παρακολούθησε. Και φυσικά, εάν ισχύει αυτό, είναι μάλλον υπερβολικό να το συμπεριλαμβάνει στο βιογραφικό του. Διότι είναι άλλο πράγμα να έχεις κάνει σπουδές και να έχεις λάβει τίτλο σπουδών, κι άλλο να κατέχεις μία βεβαίωση για την παρακολούθηση σεμιναρίων.

Επίσης στη Λευκωσία οι άσπονδοι φίλοι του είναι και πολλοί κι έχουν δημιουργηθεί από την εποχή του δημοψηφίσματος του σχεδίου Ανάν, που διεξήχθη στις 24 Απριλίου του 2004. Τότε οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν σε ποσοστό 75%, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το ενέκριναν σε ποσοστό 65%. Το σχέδιο Ανάν προέβλεπε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που στην ουσία ήταν ένα υβριδικό σύστημα ανάμεσα στην Ομοσπονδία (που παραδοσιακά ζητούσαν οι Ελληνοκύπριοι) και τη Συνομοσπονδία (που παραδοσιακά ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι). Το μοντέλο του Βελγίου και της Ελβετίας ήταν τα εγγύτερα παραδείγματα. Με τη διαφορά ότι σε Ελβετία και Βέλγιο έχουν διαφορετική κουλτούρα, είναι χώρες που εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτύξει την πολυπολιτισμικότητα και το πιο σημαντικό δεν έχουν την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, όπως και η πλειοψηφία των κομμάτων στην Κύπρο, ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν. Κάτι που δεν ήθελε ο λαός κι ακολούθησε τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο στον δύσκολο και μοναχικό δρόμο της απόρριψης του σχεδίου.

Ακόμη και σήμερα στην Κύπρο οι άσπονδοι φίλοι του Στυλιανίδη αναφέρουν ότι η πολιτική κίνηση που είχε ιδρύσει από το 1995 έλαβε περί των 50.000 ευρώ από τον ΟΗΕ για να διαφημίσει το σχέδιο Ανάν. Μάλιστα και ο ίδιος το έχει παραδεχθεί, υποστηρίζοντας ότι όλα ήταν νόμιμα στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας. Όμως ακόμη και σήμερα που ο Κόφι Ανάν αναπαύεται εν τόπω χλοερώ (από τον Δεκέμβριο του 2018), κύκλοι του ΟΗΕ αναπαράγουν ενστάσεις που είχε ο Γκανέζος πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά την αποτυχία του να εγκριθεί το σχέδιο. Συνεργάτες του Ανάν έλεγαν το μακρινό 2005 ότι τα χρήματα που διοχέτευσε ο ΟΗΕ για να διαφημίσει το σχέδιο στις δύο κοινότητες ήταν εκατονταπλάσια από τα 50.000 ευρώ που είχε παραδεχθεί ο κ. Στυλιανίδης.

Ουδείς βέβαια στην Κύπρο ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που αναζητεί ο ΟΗΕ πήγαν στην Κίνηση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Απλά αυτή η συζήτηση έχει επανέλθει εκ νέου στην επικαιρότητα στη Λευκωσία, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως στην υπόθεση της έρευνας της Ε.Ε. με τις χρυσές βίζες στην Κύπρο, μία υπόθεση που προκάλεσε αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, εμπλέκοντας και το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, έχει ευθύνες και ο Στυλιανίδης. Όταν ξεκίνησε η έρευνα ήταν σε θέση Επιτρόπου και οι φανατικοί πολέμιοί του διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους πως «ο Στυλιανίδης κάρφωσε την πατρίδα του για να έχει πολιτικά οφέλη». Και ισχυρίζονται αυτό, καθώς οι εκσυγχρονιστές στην Κύπρο θα ήθελαν να κατέλθει ως υποψήφιος ο κ. Στυλιανίδης στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2023.

Επίσης στην Κύπρο κάνουν λόγο πως λόγω του Στυλιανίδη θα διαταραχθούν οι σχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως, ο πρωθυπουργός πριν ανακοινώσει τον νέο υπουργό, είχε επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο και όπως αναφέρουν κύκλοι της Προεδρίας στη Λευκωσία ο κ. Αναστασιάδης δεν έδειξε και τόσο ενθουσιασμένος από την επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού.

 Και με το Μακεδονικό

Ο Χρήστος Στυλιανίδης και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν υπέρμαχος, όπως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, και δεν λειτούργησε με βάση το εθνικό συμφέρον, αλλά με το τι ήθελε η νομενκλατούρα της Ευρώπης. Έτσι, λοιπόν, υπήρξε αρωγός και όπως παραδέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Open την προηγούμενη Δευτέρα, «μας βοήθησε πολύ ο κ. Στυλιανίδης με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι είχε καλή γνώμη για τον κ. Στυλιανίδη.

Όπως γίνεται αντιληπτό με το «καλημέρα» ο κ. Στυλιανίδης γίνεται στην κυριολεξία κόκκινο πανί στο μεγαλύτερο μέρος της κυβερνώσας παράταξης, η οποία τάχθηκε με θάρρος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τίποτα δεν μπορούν να χωνέψουν στην Κύπρο τους εναγκαλισμούς του Στυλιανίδη με τον Τσαβούσογλου και τη μάχη που έδωσε ο νεός υπουργός το 2018 για να δοθούν χρήματα στην Τουρκία από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Τα λεφτά στον Ερντογάν

Για ένα ακόμη θέμα που χειρίστηκε ο κ. Στυλιανίδης στην Ευρώπη τον θεωρούν κόκκινο πανί στη Λευκωσία. Ως Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων πίεσε με παντοίους τρόπους την Ε.Ε. να προχωρήσει στην συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Μάλιστα σε δηλώσεις του μετά από εναγκαλισμούς που είχε με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως «η ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία είχε δώσει απτά αποτελέσματα. Από τη Διευκόλυνση της εκπαίδευσης των παιδιών, μέχρι την παροχή πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες για ευάλωτες οικογένειες. Από τη βοήθεια έχουν επωφεληθεί 1.200.000 πρόσφυγες». Η δήλωση του κ. Στυλιανίδη είχε γίνει στις 14 Μαρτίου του 2018 κι ενώ σε καθημερινή βάση την εποχή εκείνη καραβάνια προσφύγων περνούσαν με κάθε τρόπο στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένη τακτική του κ. Στυλιανίδη προκάλεσε μύριες αντιδράσεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ειδικά εκεί, καθώς δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να χωνέψουν τους εναγκαλισμούς του κ. Στυλιανίδη με τους κατακτητές της Κύπρου. Ειδικά ο Ερντογάν, ο οποίος κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού την τορπιλίζει. Τρανό παράδειγμα τα όσα έγιναν την εποχή εκείνη στο Μοντρέ.

Όσο για τους ταλαιπωρημένους μετανάστες, ο κ. Στυλιανίδης δεν φρόντισε να δει ότι στην Τουρκία υπήρχαν δέκα τουλάχιστον Μώριες, όπου η πείνα και η εξαθλίωση έχασαν τη σημασία τους.

Τέλος, στην Κύπρο για την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη θεωρούν ως υπεύθυνο τον Έλληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά. Ότι αυτός τον πρότεινε. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κύκλοι του Μαξίμου δηλώνουν το αντίθετο, ενώ στη Λευκωσία το θεωρούν δεδομένο. Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο ο κ. Στυλιανίδης είναι αμισθί σύμβουλος του κ. Σχοινά.

 

Τι θα γίνει στο νέο υπουργείο

Ο νέος υπουργός, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχει λάβει το «οκ» ότι θα διαχειριστεί ο ίδιος τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με μπούσουλα φυσικά το πώς στήθηκε το rescEU.

Το rescEU αποτελεί μία ευρωπαϊκή κατάκτηση, καθώς μέσω μιας δεξαμενής εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης μπορεί να αποφευχθεί η εξέλιξη μιας φυσικής καταστροφής σε ανθρωπιστική τραγωδία στα κράτη μέλη της Ένωσης. Στον Μηχανισμό συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., μαζί με την Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ τα συμμετέχοντα κράτη μπορούν να βοηθήσουν παρέχοντας πόρους και τεχνογνωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα